StoryEditorOCM
OstaloLakše do novih naslova

Otvorila se filmska špina: Kinoklub Šibenik u Hrvatskoj mreži neovisnih prikazivača

29. ožujka 2018. - 16:21

Kinoklub Šibenik, samo nekoliko mjeseci nakon osnutka, ovih je dana postao 40. član Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, jednoglasnom odlukom Upravnog odbora te udruge. Novi je to vjetar u leđa šibenskom Kinoklubu i priznanje za dosadašnji rad – kaže predsjednik Nikica Šupe, a u Šibensko-kninskoj županiji član ove mreže jedino je još vodičko kino.

– To članstvo praktički znači da ćemo lakše dolaziti do filmskih naslova i sudjelovati u prigodnim programima. To je zapravo ubrzani kanal dostupnosti filmova.
Kad je riječ o programima, primjerice, u povodu Međunarodnog dana žena, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača organizirala je filmski program "Ženijalne dane", u sklopu kojeg su prikazani filmovi posvećeni ženama, odnosno žene su bile redateljice, a bio je istodobno prikazan u 28 hrvatskih gradova. U takvim i sličnim programima ubuduće će moći sudjelovati i naš Kinoklub. Naravno, mi i dalje samostalno krojimo svoj program kao i do sada, a projekcije koje smo održavali u atriju Muzeja grada Šibenika nastavljaju se i dalje – objašnjava Šupe.

Kinoklub Šibenik ima 30-ak članova, a na filmskim večerima, koje se održavaju svakog petka, publike ne nedostaje. Filmski program pomno se bira jer glavni cilj kluba je edukacija, odnosno poticanje interesa za filmsku umjetnost među Šibenčanima te poboljšanje razumijevanja filmske kulture, pa se nakon što se film pogleda redovito zametne i razgovor. Trendovi se, kaže Nikica Šupe, mijenjaju i sve je više onih koji se ne zadovoljavaju samo time da kupe kokice, odgledaju film i odu kući, odnosno sve je više gledatelja koji filmove ne žele gledati da bi samo utukli dva sata vremena.

– Postoje razne mogućnosti; možete, ako imate neki dječji film, prije prikazivanja organizirati zanimljivu radionicu te da se onda film na nju nadoveže. Dakle, važan je segment edukacije. Nismo tu da bismo uzeli novac, stavili ga u ladicu. Gledanje filmova je iskustvo, donosi novo razumijevanje, postaje mjesto susreta i prisnijeg odnosa s gledateljima. Naravno, prate se trendovi i što gledatelje zanima, koje su teme relevantne.

U svemu tomu važan je i kontinuitet i da se filmovi redovito prikazuju. Zato smo mi svakog petka u Muzeju grada Šibenika, iznimno nećemo na Veliki petak, ali nastavljamo već sljedećeg tjedna – kazao je Šupe, najavljujući kako će program u travnju biti u znaku kriminalističkih filmova i drama.

Prvi na rasporedu, 6. travnja, bit će francuski film "Otkucaj koji je moje srce preskočilo", redatelja Jacquesa Audiarda. Slijedi, 13. travnja, jedan od, po mišljenju mnogih, najboljih njemačkih filmova – "Trči, Lola, trči" Toma Tykwera, dok će britanski gangsterski film noir iz 1948. "Brighton Rock", redatelja Johna Boultinga, biti prikazan 20. travnja. Tjedan dana kasnije ljubitelji filmske umjetnosti u "priručnom" art kinu u šibenskom muzeju moći će pogledati i meksički film "Heli", koji je režirao Amat Escalante. Sve kinoprojekcije su besplatne, a počinju u 20 sati, podsjetio je predsjednik Kinokluba Šibenik Nikica Šupe.

21. rujan 2024 10:17