StoryEditorOCM
OstaloSve je spremno

Doznajte što vas sve očekuje u šibenskoj Noći muzeja: bit će i dobre spize i kuhanog vina

28. siječnja 2019. - 15:11

U Muzeju grada Šibenika sve je spremno za ovogodišnju Noć muzeja. Riječ je o manifestaciji u kojoj šibenski muzej sudjeluje već 11 godina i za koju je prije nekoliko godina dobio i nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji program. Bogat će biti i ove godine, a u suradnji s NP Krka bit će organiziran i besplatni izlet na Skradinski buk. najavljuju šibenski muzealci.

Ovogodišnja tema, Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, objašnjava etnologinja Marija Krnčević Rak, dobro im je „sjela“ pa će i šibenski muzeja pokazati kako udovoljava izazovima digitalnog doba te kako koristi razne platforme da bi privukao što više publike, osobito one mlađe.

-I do sada su nas teme ljubile, kao što je, primjerice, prethodnih godina to bila glazba, pa sport… koje kao da su stvorena za Šibenik. I ove godine pokazat ćemo da se uklapamo, jer ćemo predstaviti naš audio – vodič, besplatnu mobilnu aplikaciju s kojom možete razgledati stalni postav uz stručno vodstvo. Također, sva događanja u muzeju moći će se pratiti livestreamingom na društvenim stranicama Muzeja grada Šibenika, udruge Ratcat i Photo Studija 82 u suradnji s kojima ćemo imati i 3D mapping, a, također će na prvoj etaži muzeja prvi put svirati i DJ Bakula. U atriju posjetitelji će moći uživati u glazbi Mate Skračića i njegovog Adaptive Quarteta – istaknula je Krnčević Rak.

Događanja u Noći muzeja u Šibeniku potrajat će do 1 sat u noći, a počet će već u 14 sati izletom na Skradinski buk.

Arehologinja Nataša Zaninović iz NP Krka kazala je da će se tu posjetitelji upoznati s tradicijskim zanatima te bogatom industrijskom baštinom s naglaskom na HE Krka, a povratak u Šibenik zakazan je u 18 sati.

Za to vrijeme, u muzeju će se zahuktati igraonice i radionice za djecu. „Tko je brži“ edukativna je igra u kojoj će troje najbržih i najboljih poznavatelje šibenske prošlosti i stalnog muzejskog postava dobiti nagradu NP Krka, a druga radionica, prema riječima voditeljice muzejskih radionica Ivane Vučinović, održat će se atriju muzeja gdje će djeca bojati i crtati radnu bilježnicu koja je tematrski također povezana s baštinom koja se čuva u muzeju.

Uz stalni postav, posjetitelji će moći pogledati i izložbu Brodolom Mijoka – probuđena tajna Murterskog mora, a uz interaktivnu video projekciju, kako je objasnio povjesničar Matej Šabić, stvorit će se i dodatan ugođaj. O samom brodolomu i nalazima govorit će Vesne Zmaić Kralj Brodolom.

Noć muzeja u Šibeniku ni ove godine neće proći bez dobre hrane i kapljice u vidu kuhanog vina. A kada je riječ o hrani, u šibenskom muzeju za sada su bili voljni otkriti tek to da će se i ove godine „kužinavati“ na trgu ispred muzeja za što će se pobrinuti ekipa emisije Gurmanske ćakule s lokalne televizije, a meni će, ma što god to značilo, biti povezan s uskocima i brodolomima!

23. svibanj 2024 21:53