StoryEditorOCM
KnjigeZatvorene Škure

Tri dana Šibenik je bio živo središte književne riječi: donosimo rezime Međunarodnog festivala suvremene književnosti

Piše Marija Lončar
18. rujna 2021. - 18:02

- Nadamo se da će ono što je knjiga u ova tri dana uspjela rasvijetliti u nama, tinjati iza zatvorenih škura do iduće godine i idućih Škura – poručila je Olja Runjić, direktorica Šibenskih književnih ura – Škura, međunarodnog festivala suvremene književnosti na zatvaranju prvog izdanja manifestacije kakva do sada u Šibeniku nije postojala.

Prvo izdanje šibenskih Škura održano je od 9. do 11. rujna i okupilo je 23 književnika i književnica iz Hrvatske, BiH, Srbije, Francuske i Bjelorusije. Tri dana tako su se na Maloj loži, smjenjivali susreti s piscima i pjesnicima, okrugli stolovi, tribine, promocije knjiga, čitali stihovi i ulomci iz proze. Dio programa održao se i na malom trgu kod krstionice katedrale sv. Jakova.

Ukratko, tri dana Šibenik je bio živo središte književne riječi, a koliko je šibenska publika željna takvih događanja najbolje govori i popunjenost gledališta. Ulaz je bio slobodan, ali broj mjesta ograničen zbog epidemioloških mjera, pa su na nekim događanjima mnogi morali ostali izvan ograđenoga gledališta.

Svojih pet minuta u potrazi za publikom, dobilo je i desetak šibenskih autora.

Prvo izdanje Škura donijelo je i prvog laureata Nagrade "Stjepan Gulin". Otišla je u ruke poznatog splitskog pjesnika Marka Pogačara koji nije krio zadovoljstvo što je dobio nagradu nazvanu po velikom šibenskom pjesniku kojeg je i osobno poznavao, pa je na kraju, nakon što je pročitao nekoliko pjesama iz svoje nagrađene zbirke Knjiga praznika, završio s Gulinovim stihovima "Pjesnici svih zemalja, ujedinite se!"

Ako je Gulinova želja, bolje rečeno bojni poklik, da pjesnici konačno dobiju mjesto koje zaslužuju, daleka stvarnost, Škure su je barem nakratko približile. Netko je rekao da je prvo izdanje ovog festivala izgledalo kao se održava već deset godina. Nesumnjivo, odbrojavanje do sljedeće godine i novih Šibenskih književnih ura već je počelo.

20. travanj 2024 01:11