StoryEditorOCM
Knjigenovina

Sati nas dijele do početka ovogodišnjeg 60. Međunarodnog dječjeg festivala: Na Maloj loži održat će se prvi šibenski ‘Librić‘

Piše MARIJA LONČAR
18. lipnja 2020. - 08:04

Sati nas dijele do početka ovogodišnjeg, 60. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), koji se svečano otvara u subotu 20. lipnja, na ljetnoj pozornici kod katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice. Zbog korone, a posljedično i značajnog smanjenja festivalskog proračuna (planiranih 2, 6 milijuna kuna svelo se na nešto manje od 800.000 kuna), svoj će jubilej MDF obilježiti s manje programa, a promijenile su se i lokacije na kojima će se najveći dio predstava odvijati.

Novina je i to da ove godine neće biti Sajma dječje knjige koji se posljednjih 13 godina u sklopu festivala održavao u prizemlju Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", a pokrenuo ga je i organizirao dječji pisac i nakladnik Kašmir Huseinović. Ipak, dječjih knjiga i slikovnica na MDF-u bit će i ove godine, ali umjesto Huseinovića i njegova koncepta knjižnog sajma, u Šibenik stiže jedan drugi sajam. Na Maloj loži od 22. do 27. lipnja gostuje "Monte Librić", popularni pulski festival dječje knjige koji se prvi put održao 2008. godine, a u međuvremenu je prerastao u jednu od najistaknutijih hrvatskih manifestacija popularizacije knjige i književnosti za djecu.
Ravnatelj šibenskog kazališta i MDF-a Jakov Bilić kaže kako je suradnja s "Monte Librićem" postojala i prijašnjih godina, a odluka da pulski "Monte Librić" napravi svoju šibensku inačicu proizišla je, kaže, iz novonastale situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Potiče čitanje

– "Monte Librić" javio se na natječaj Ministarstva kulture u okviru mjera Nacionalne strategije poticanja čitanja i za svoj program dobio novac, a kako je nama bilo važno da imamo šušur u gradu i da se, zbog važećih epidemioloških mjera, što više programa održava na otvorenom, vjerujemo da će "Monte Librić" na Maloj loži donijeti zanimljiva događanja. Naravno, zahvalni smo i svemu što je Kašmir Huseinović radio na Sajmu dječje knjige i naša je suradnja bila dobra – kazao je Bilić, dodajući kako je prvotni plan s "Monte Librićem" bio da se sve događa u Perivoju Roberta Visianija koji je trebao biti pretvoren u svojevrsnu bajku, no zbog korone i ta se ideja morala mijenjati.

Direktorica "Monte Librića" Slavica Ćurković najavila je pak kako će na Maloj loži biti izloženo 2000 knjiga 50-ak nakladnika, a bit će postavljene na štandovima nazvanim "Faustus", jer oblikom podsjećaju na padobran znamenitog Fausta Vrančića. Bit će tu i razgovora o knjigama, glazbeno-scenskih nastupa i performansa te radionica. Jednu od njih pod nazivom "Librić stroj za slovo i broj" vodit će pulska performerica, kantautorica i scenografkinja Sedina Cerovac, a zamišljena je kao mozaik program u kojem djeca slušaju priče, improviziraju, pokazuju osjećaje, rješavaju problemske situacije glavnih likova, igraju se i razgovaraju.

Drugu radionicu, "Strpljiva umjetnost", vodit će dizajner Mauro i redatelj Matija Ferlin, a zamišljena je tako da djeca kroz grupni rad stvaraju zajedničke slike većeg formata u tehnici flomastera. Kako je "Sretan zbroj" tema šibenskog izdanja "Monte Librića", a simbolizira povezanost tog festivala s MDF-om, o brojevima će biti riječi i u večernjem programu Performans brojeva Une Libar u kojem kostimirani lik, Jedna Knjiga iliti Una Libar, s djecom broji sve što se brojiti može: dane, tjedne, mjesece, riječi, godine… pri čemu će šibenska djeca imati priliku naučiti istarske nazive tih pojmova.

A da bi "Monte Librić" u Šibeniku mogao pustiti dublje korijenje i zamijeniti dosadašnji Sajam dječje knjige u knjižnici, svjedoči i izjava Slavice Ćurković, objavljena u intervjuu koji je dala Glasu Istre, a prenesen je na Facebooku "Monte Librića".

– Prvi "Librić" na Maloj loži spoj je naših planova i želja i mogućnosti u novoj realnosti. U najkraćem, krećemo s našim programom, ne možda kako smo planirali, ali svakako ozbiljno, sadržajno i s jasnom vizijom kako ćemo raditi u godinama koje dolaze – kazala je Ćurković.
 

16. travanj 2024 13:42