StoryEditorOCM
KnjigeLibrić u parku

Sajam dječje knjige od 28. lipnja do 3. srpnja predstavit će 10 tisuća naslova na štandovima u obliku padobrana F. Vrančića

Piše Šibenski.hr
25. lipnja 2021. - 14:40

Sajam dječje knjige Librić u Parku održat će se od 28. lipnja do 3. srpnja 2021. u okviru Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik. Šibenski Librić u Parku oblikovan je po uzoru na pulski Monte Librić , a prvi se put održao prošle godine na jednom od najživopisnijih šibenskih trgova - na Maloj Loži.

Ove godine Sajam dječje knjige održat će se nadomak poznate Gradske knjižnice, u jednom od najljepših dalmatinskih parkova - Perivoju Roberta Visianija.

Gotovo 10 000 naslova hrvatskih nakladnika, slikovnica i knjiga za djecu i mlade, bit će izloženo pod krošnjama perivoja na Faustusima – štandovima koji oblikom podsjećaju na padobran Fausta Vrančića.

Programski dio Sajma bit će u znaku lutkarskih literarnih interpretacija studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod vodstvom profesora Hrvoja Seršića i Nenada Pavlovića.

Svaki dan počinjat će radionicama u kojima će gostovati pisci, ilustratori i lutkari. Polaznici radionica upoznat će se s najnovijim slikovnicama hrvatskih pisaca najprije kroz lutkarsku etidu studenata Akademije u Osijeku, a zatim i kroz razgovore s piscima i ilustratorima. Nakon što lutke izvedu dio priče, a autori teksta otkriju tajne svog umijeća, djeca će uz pomoć ilustratora crtati, oblikovati, stvarati

Radionice vodi Nikolina Vračar Manojlović, autorica dječjih knjiga, likovna umjetnica i performerica. Kroz Nikolininu radionicu proći će: poznati pisac i novinar, a odnedavno i pisac za djecu - Ante Tomić, Anita Kojundžić Smolčić i Hana Lukas Midžić, autorice slikovnice Priča o plavom stablu koja je svojevrsni hommage Vasku Lipovcu, ovogodišnji dobitnik nagrade „Grigor Vitez“ Dominik Vuković te spisateljica Ljerka Rebrović i vizualna umjetnica Ivana Pipal, primjer majke i kćeri koje su ostvarile profesionalnu suradnju na slikovnici Ptica rugalica.

Gordana Trajković će u večernjim satima izvoditi program Baka Librić putuje i priča, dok će studenti osječke Akademije interpretirati priče po principu improteatra i mimskih tehnika i na taj način od svakog programskog dana stvarati zasebne cjeline oživljavajući likove iz priča Bake Librić. Vrhunci programa bit će dvije lutkarske predstave prema literarnim predlošcima koje će u Šibeniku doživjeti svoju premijeru.

Sajam dječje knjige Librić u Parku dio je mjera akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja. Osmislila ga je i organizira Udruga Sa(n)jam knjige u Istri. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

18. travanj 2024 08:45