StoryEditorOCM
KnjigeŠkola pretijesna

Govor Burnjega i Južnoga Primoštena: održana promocija rječnika Dušana Perkova koji će trajno sačuvati dio baštine ovog kraja

Piše Vedrana Stočić
2. prosinca 2021. - 10:38

Dušan Perkov u auli Osnovne škole Primošten predstavio je svoju knjigu „Govor Burnjega i Južnoga Primoštena“. Veliko zanimanje za promociju njegovog rječnika iznenadilo je i samog autora. Aula Osnovne škole bila je pretijesna za sve koji su došli pozdraviti knjigu koja će trajno sačuvati dio njihove baštine.

-Prometejski čarobnjaci daju sve od sebe da zaustave od zaborava jezik koji se mijenja. Svaka riječ uz sebe ima jednu rečenicu, mudre izreke, kletve... Knjiga se čita kao roman bez obzira što je to ustvari rječnik.-rekla je na promociji prof. Amalija Pancirov.

Ovo je potraga za njegovim izgubljenim vremenom, za smislom života, spas od zaborava, od nestajanja.

-Dušan ne piše standard, on piše govore od kojih je nastao standard. Čarobnjake poput Dušana  nećete sresti na nekim svećanostima, oni ne šetaju od simpozija do simpozija, drže duge i dosadne govore, nama ih na naslovnicama i paradama. Samozatajno u tišini svoje radne sobe cijeli život pišu svoje nikad dovršene rječnike...-rekao je na promociji prof. Boris Škifić.

image
Detalj s promocije knjige Dušana Perkova
Vedrana Stočić

U knjizi Dušana Perkova opisuje se govor sela koja zemljopisno, povijesno i kulturološki pripadaju širem području srednjodalmatinske obale. Uže lokacijski to je na pola puta između gradova Šibenika i Trogira.  Opisuje se govor autohtonih stanovnika  Burnjeg i Južnog  Primoštena kao svojevrsna govorna oaza, a rad obuhvaća fonologiju, morfologiju, sintaksu stilistiku i rječnik govora.

A kako govor zvuči pročitao nam je u svojoj priči Ante Gašperov. Čitanje najzanimljivijih rečenica iz knjige priredila nam je Lorenta Fuštin i samo čuvarica narodnog blaga i običaja, autorica nekoliko knjiga, odu Primoštenu otpjevali su primoštenski mališani, lokalne napjeve izvela je ženska pjevačka skupina Udruge građana „Krč“, nastupila je i pjevačica Ivana Prgin, a na gitari ju je pratio Lucijan Stočić. Izveli su pjesmu Mojoj majci i Dalmatin povišću pritrujena. Pjesmom se tako, rečeno je, odala počast materinjem  jeziku i teškom životu dalmatinskih težaka i ribara.  

-Ja Dušan Perkov , autor knjige Govor Burnjega i Južnoga Primoštena, rođen sam u Burnjem Primoštenu, u zaseoku Dragi, 8. veljače 1953.godine od oca seljaka i radnika, matere isključivo zemljoradnice s motikom... tako počinje svoj biografski zapis Dušan Perkov, a mi još izdvajamo najzanimljivije:- Nikad nisam potpuno postao zreo čovjek, možda sam jedino knjige i jezik doživljavao dovoljno ozbiljno.-

17. travanj 2024 21:10