StoryEditorOCM
IzložbeQR-RENESANSA

Ovo vrijedi pogledati i ‘skinuti‘: u Šibeniku postavljena izložba slikara Denisa Jakovljevića

Piše Šibenski.hr
26. studenog 2022. - 16:17

Za razliku od klasično-glazbenog dijela gradske kulturne scene koji jedva da postoji, likovna- cvjeta. Zahvaliti je to ponajprije Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u kojoj se izložbe izmjenjuju ko na traci, ali, naravno, i postojanju drugih izložbenih prostora i organizatora.

U Knjižnici, u tom upravo raskošnom prostoru koji je od klasične posuđivaonice knjiga odavno napravio središte kulturno-umjetničko- društvenog života Šibenika- sve zahvaljujući viziji njena pokojnog ravnatelja i inicijatora i realizatora njena takva izgleda i "imidža", Milivoja Zenića, te maru njegovih nasljednika- pa u njenoj izložbenoj dvorani, do 12. prosinca traje izložba slika Denisa Jakovljevića, njegova druga samostalna pod istim krovom.

Naziv je izložbe QR_RENESANSA i u ovom drugom Jakovljevićevu predstavljanju to je upravo ono što je novum. Da zna crtati, i slikati, da je upravo sjajan portretist, Jakovljević, samouki slikar, i samouki glazbenik, kontrabasist u Šibenskoj narodnoj glazbi, već je pokazao sa spomenute dvije izložbe te sudjelovanjem na nekoliko skupnih.

image

Denis Jakovljević i Zdenka Bilušić

Uostalom, i voditeljica cijelog toga likovno-izložbenog malog čuda u našoj Knjižnici, Zdenka Bilušić, u prigodi otvorenja ove izložbe pred neki dan, reći će kako Denis Jakovljević slika ozbiljno i intenzivno, kako ima talenta i discipline- i sama likovnjakinja, točno znade što sve to znači...

-Rezultat je i ova, vrlo ozbiljna izložba raznih motiva i tehnika- no ono što je novum, to je sadržano u naslovu izložbe: QR_RENESANSA- Jakovljević je, naime, povezavši toliko razne motive kao što su kopije renesansnih slikara i suvremenih američkih ilustratora poput Francka Frazette (koji mu je svojevrstan uzor) uz većinu slika postavio QR kod i tako- reći će Zdenka, na dosad neviđen način povezao završni rezultat slikarskog rada sa suvremenošću, tako je zapravo osuvremenio svoje djelo i to je ta bitna novost ove izložbe.

Kako?

Tako što očitanjem spomenutog QR koda ispod većine slika, posjetitelj izložbe više nije pasivni promatrač završne, izložbene verzije rada.

Dakle, "skinete" li mobitelom kod ispod slike, možete malo gledati sliku a malo cijeli, ali baš cijeli proces njena nastajanja. Od prvog poteza pinelom, ili čim već...

Naravno, jedna slika može nastajati mjesecima pa i koju godinu ali ne treba imati straha: Jakovljević je cijeli zanimljivi proces rada na slici montirao u tro- ili petminutna videa- najduži je možda desetak minuta.

Ali, videa su iznimno zanimljiva! Većina pa čak i obrazovane likovne publike navikla je, ako treba i satima, gledati jednu sliku, analizirati i doživljavati njene najsitnije segmente i kolorističke ili kompozicijske elemente i karakteristike, ali samo slikari znaju što slijedi iza potpuno bijele praznine papira, platna, bilo koje podloge.

Naravno, zna svaki za sebe.

Denis Jakovljević odlučio je to što zna samo slikar sam- u ovom slučaju on- pokazati, ustvari zaista se može reći- otkriti posjetitelju izložbe:

- Postojale su i do sada opcije da uz sliku stoji QR kod, recimo odeš u neku galeriju, muzej, na neku veliku izložbu i uz pomoć spomenutog koda, i na apsolutno isti ovaj način, dobiješ, ali samo informaciju o slici ili autoru. Ovdje dobiješ cijeli proces rada i nastanka jedne slike. Često malo tko može i naslutiti što se sve zbiva nakon prvog poteza po praznoj podlozi, bijeloj ili kakvoj god.

image

U šibenskoj Knjižnici otvorena je vrlo zanimljiva izložba Denisa Jakovljevića

Štoviše, Jakovljević je QR kod povezao sa svojim youTube kanalom pa se i na njegovu linku dade vidjeti sve to.

Jesmo li rekli da je na izložbi tridesetak radova? Da crta od djetinjstva i da je radio stripove koje je "dilao" vršnjacima, da je imao pauzu od desetak godina kad nije slikao i onda ga je slikanje baš snažno opet primilo prije 4-5 godina. Prvu samostalku imao je 2020. I, zanimljivo, one naše izolacije u koroni navele su ga da smisli kako bi publici pokazao kako nastaje slika- i, evo, smislio je ovo što se do 12. prosinca dade razgledati u Gradskoj knjižnici.

- Ako QR kod može postojati na cjenicima i jelovnicima ne znam zašto ga ne bismo koristili i u slikarstvu ili bilo kojoj grani umjetnosti koja za to ima podlogu, naravno, ako za to ima smisla i razloga- govori Denis.

I najavljuje još i još izložaba...s kodom ili bez.


19. travanj 2024 04:52