StoryEditor
IzložbeELEKTRIFIKACIJA

Jeste li znali da je Šibenik među prvima u svijetu osvijetljen izmjeničnom električnom strujom? Pogledajte izložbu o tom periodu

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2021. - 17:43

U subotu (17. srpnja) u 17 sati u Urbanom centru Šibenik otvara se izložba Geometrija elektrifikacije. Autori su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak, a kustosica je Sonja Leboš. Izložba će biti otvorena do petka 22. srpnja 2021. godine.

Geometrija elektrifikacije je program Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII, www.uiii.hr) a nastavlja se na dugoročni projekt Iluminovizija koji se u Šibeniku njeguje od 2017. godine. Iluminovizija polazi od činjenice da je Šibenik jedan od prvih gradova na svijetu koji su osvijetljeni izmjeničnom električnom strujom.

Izložba grafički predočava istraživački proces koji se sastojao od mapiranja tragova austro-ugarske, jugoslavenske (Kraljevina) i endehazijske imperijalističke ekstrakcije (iskorištavanja prirodnih bogatstava) u periodu od kraja 19. stoljeća do 1944. godine. Naime, uz podršku Zaklade Kultura nova, u 2020. Godini Dario Crnogaća, Sonja Leboš i Ana Selak proveli su  istraživanje pod nazivom Geometrija elektrifikacije, koje se odvijalo u dva dijela.

Prvi dio je predstavljen kroz predavanje Sonje Leboš pod nazivom “(Post)-kolonijalna geometrija elektrifikacije Šibenika" u šibenskom Trokutu – inkubatoru za nove tehnologije krajem 2020. godine. Predavanje se temeljilo na arhivskom istraživanju u Državnom arhivu u Šibeniku, uključujući i sekundarne izvore (stručne i znanstvene radove na temu elektrifikacije Šibenika i vezanih tema. Dario Crnogaća i Ana Selak bavili su se mogućnostima grafičke prezentacije tog istraživanja kroz mape. Te mape biti će predstavljene javnosti po prvi puta u okviru ove izložbe, u suradnji s Urbanim centrom Šibenik.

U daljnjim fazama projekta planira se nastavak istraživanja na temu s naglaskom na razdoblje druge polovice 20. stoljeća, publikacija, kao i produkcija izvedbenih formata.

Izložbu podržavaju Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Šibenika, a rad UIII-a institucionalno podržava Zaklada KN.

image
Plakat izložbe 'Geometrija elektrifikacije'
22. siječanj 2022 07:33