StoryEditorOCM
BaštinaRimljani na Skradinskom buku

Zbog koronavirusa, atraktivni povijesni spektakl Burnumske Ide morao je promijeniti lokaciju i jednim se svojim dijelom preseliti na Slapove Krke

Piše i snimio JOŠKO ČELAR
18. kolovoza 2020. - 08:17
Zbog opakoga virusa, atraktivni povijesni spektakl, Burnumske Ide morao je promijeniti lokaciju i jednim se svojim dijelom preseliti na Slapove KrkeJoško Čelar

Prvi put nakon devet godina u rimskome amfiteatru iz prvog stoljeća uz gornju Krku kraj Ivoševaca, u organizaciji Nacionalnog parka Krka nisu održane tradicionalne Burnumske Ide – prikaz starih rimskih pučkih svečanosti i običaja za punoga mjeseca.

Zbog posebnih epidemioloških razloga, radi zaštite od koronavirusa, ovoga se ljeta sažetak te atraktivne manifestacije preselio na Skradinski buk s velikim brojem posjetitelja na otvorenom.

Prostor uz staru crkvicu Gospe od Zdravlja uz potočić, ispunili su šatori rimskih legionara, pripadnicima elitnih starorimskih ratnih postrojba kakve su u prvom stoljeću bile stacionirane u utvrdi Burnum oko gornje Krke i čiji su ostaci s velikim amfiteatrom sačuvani do danas i obnovljeni.

U vrijeme kad smo u pratnji djelatnica Odjela za odnose s javnošću NP Krka, Katie Župan i Zrinke Čatlak, došli obići prizorište na prostoru Skradinskoga buka, ondje se toga dana našlo više od sedam tisuća posjetitelja. Među raznolikim gostima bio je velik broj onih s malom djecom, turista pretežito mlađe dobi, gdje su se uz livadu pod slapovima Krke tiskale, takoreći glava do glave. S manjim brojem kupača u rijeci.

Zamijetili smo i dvije prave ljepotice, muslimanke, zaogrnute šalovima i pokrivene odjećom od glave do pete, na temperaturi od oko 33 stupnja u hladu!

Rijetko smo koga vidjeli s maskom na licu. U prirodi na otvorenom nisu ni obvezne, iako je u okružju mnogo ljudi koji cirkuliraju u "bliskome susretu".
Ugostiteljski objekti za našega obilaska bili su poluprazni. A vidjeli smo da se osoblje drži strogih higijenskih pravila.

– Mjesec kolovoz – kaže gospođa Katia – u NP Krka tradicionalno je posvećen antičkom kulturnom nasljeđu, pa se toga mjeseca od 2011. godine održavaju Burnumske Ide kojima naša javna ustanova oživljava život i običaje vojnog logora Burnum, gdje su bile stacionirane Prva, Četvrta i druge elitne legije staroga Rima na ovim prostorima.

Zbog virusne epidemije, dodaje, Ide se ove godine neće održati na tradicionalan način, već se dio sadržaja i prikaza Ida preselio na Skradinski buk. Taj doživljaj je upotpunila i udruga Dioklecijanova legija iz Splita koja je dosad mala više svojih nastupa.

A evo što nam je na kraju rekao i jedan od predstavnika legionarske udruge iz Splita Mislav Marić, inače student elektrotehnike.
– Kao udruga Dioklecijanova legija, zbori legionarski primus inter parens, njegujemo običaje i umijeća borbenih djelovanja i taktike rimskih legija i centurija od prije dvije tisuće godina. Nastupili smo dosad na svim Idama u Burnumu, a sad eto nas i na Slapovima Krke. Gosti mogu razgledati i naš logor sa šatorima, opremu, način prehrane i drugo – kaže nam Mislav.

Na kraju smo kušali i njihov ukusni objed, žito orzo "na legionarski način". I popili malo Krke!

18. travanj 2024 10:11