StoryEditorOCM
Baština"Juraj Dalmatinac" organizira

Šibenik je ovih dana domaćin 1. Međunarodnog kongresa i radionica konzervacije i restauracije kamena

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2024. - 11:42

Šibenik je domaćin 1. Međunarodnog kongresa i radionica konzervacije i restauracije kamena, a taj jedinstveni događaj traje do subote, 28. rujna. 

Sve je počelo jučer kada je u Interpretacijskom centru „Civitas Sacra“ otvoren je prvi Međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena „ConserveUs Festival Šibenik 2024“.

Iz Društva JUraj Dalmatinac poručuju da trodnevni program festivala obuhvaća devet stručnih predavanja, prezentacije lasera i materijala koji se koriste u obnovi portala, obilazak portala u gradskoj jezgri uz stručno vođenje, rad studenata i mentora na obnovi portala te izlet brodom na Tvrđavu sv. Nikole.

Organizatori ovog kongresa su Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Umjetnička Akademija u Splitu. Partneri kongresa su Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb i University of Applied Arts Vienna, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

-Cilj kongresa je stručnoj i široj javnosti predstaviti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine kao i istaknuti primjer uspješne suradnje različitih institucija i Društva Juraj Dalmatinac te uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine - navodi se u priopćenju ove vrijednog šibenskog Društva.

Nadalje, ističu kako je uz organizatore, brojne uzvanike, studente i medije, otvorenju su prisustvovali i Angela Bujas, izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek iz Ministarstva kulture i medija, dr.sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu Sveučilišta u Splitu te Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik koji je ujedno član Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“.

Pristunima se pozdravnim govorom obratio Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ u kojem je iskazao ponos i zadovoljstvo prvim Međunarodnim kongresom i radionicama konzervacije i restauracije kamena, a koji je rezultat višegodišnje suradnje nekoliko institucija:

-Suradnja Društva „Juraj Dalmatinac“, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Umjetničke akademije u Splitu, započela je 2022. godine s ciljem obnove 94 portala u Šibeniku, različitih stilskih karakteristika, ali visokog prioriteta obnove. Zahvaljujući suradnji s navedene dvije institucije, do sada smo obnovili pet portala, a vlastitim djelovanjem, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te raznih sponzora ukupno je obnovljeno tridesetak portala. U tijeku je i obnova portala koji predstavljaju vrata grada Šibenika, između Biskupske palače i Muzeja grada Šibenika te portala na Crkvi sv. Lovre. Do kraja godine možemo očekivati značajan broj obnovljenih portala. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i dalje prezentirati naše djelovanje, naš rad i obnovu koja je ogromna vrijednost naše kulturne baštine - rekao je Grubić.

Miona Miliša, dekanica Umjetničke akademije u Splitu naglasila je kako smatra da je izrazito vrijedna prilika koju su studenti dobili kroz ovaj projekt, te da će im učenje od najboljih stručnjaka itekako pomoći u budućnosti u čuvanju baštine koju smo dobili u naslijeđe, pogotovo jer se suočavamo s izazovom razvoja turizma i sve težom zaštitom iste.

Ivana Svedružić Šeparović, pročelnica službe za odjele izvan Zagreba iz Hrvatskog restauratorskog zavoda itaknula je kako je posao konzervatora  često izrazito kompleksan, te je rekla: „Kad nešto valorizirate - to i poznajete, kad nešto poznajete - to i volite, kad nešto volite - to i čuvate.“

Prisutnima se obratio i Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu Sveučilišta u Splitu, u ime rektora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragana Ljutića, rođenog Šibenčanina. Pozvao je organizatore da se za ovakve projekte uvijek mogu obratiti Umjetničkoj akademiji u Splitu, da će oni uvijek imati sluha za to i pružiti pomoć kakvu god budu mogli, naglašavajući koliko su ovakvi projekti važni i za njihove studente.

Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, čestitao je Društvu za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ što svojim djelovanjem radi na očuvanju stare gradske jezgre te naglasio kako će ovakva djelovanja uvijek imati podršku Grada.

Župan Marko Jelić,smatra da je vrlo važno i ovakvim djelovanjem znanje prenosi na mlađe naraštaje te naglasio koliko je bitno sve osvijestiti da trebamo zadržati situaciju u onim okvirima koja će u budućnosti reći što i tko smo bili.

Prvi dan programa nastavio se obilaskom portala u gradskoj jezgri uz stručno vođenje Ive Šprljana iz Konzervatorskog odjela Šibenik, radom sudenata na obnovi portala uz nadzor ovlaštenih restauratora, te predavanjem u Interpretacijskom centru „Civitas Sacra“ u popodnevnim satima.

U petak, drugog dana kongresa program će započeti prezentacijom lasera i materijala koji se koriste na obnovi portala, uzimanjem uzoraka izvorne polikromije s portala i mikroskopskom analizom u čemu će sudjelovati i učenici srednjih škola. Program će se nastaviti uz rad studenata na obnovi portala uz nadzor ovlaštenih restauratora, te završiti predstavljanjem knjige i predavanjem u Interpretacijskom centru „Civitas Sacra“.

U subotu, zadnjeg dana festivala bit će zatvaranje kongresa te izlet brodom na Tvrđavu sv. Nikole.

27. rujan 2024 11:45