StoryEditorOCM
Baština‘juraj obnova‘

Bit će spašena još dva vrijedna detalja u šibenskoj povijesnoj jezgri: započela restauracija portala na gradskom Muzeju

Piše Toni Veljača
5. listopada 2022. - 11:10
Započelo je uređenje portala na zgradi Muzeja grada, u programu obnove društva Juraj Dalmatinac.  Nikša Stipaničev/Cropix

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u okviru projekta "Juraj-obnova" započelo je restauraciju dvaju portala koji se nalaze u povijesnoj gradskoj jezgri, preciznije na zgradi gradskog Muzeja. Naime, riječ je o ulaznom portalu u prostor atrija i stalnog postava, te o portalu lijevo od njega.

Restauracija obaju portala povjerena je studentima Umjetničke akademije u Splitu (odsjek konzervacije-restauracije), a koji posao obavljaju pod nadzorom Hrvatskog restauratorskog zavoda.

image

Ivo Šprljan

Nikša Stipaničev/Cropix

Oba portala, istaknuo je Ivo Šprljan, šibenski konzervator, pripadaju renesansi, pri čemu se posebno ističe jastučasti profil iznad grba, specifičan za to vrijeme. Na ulaznom portalu Muzeja uklesan je latinski natpis "Godina spasenja 1595." a na kojem je između ostaloga, grb tadašnjeg kneza i njegovi inicijali. U istom slogu, napravljen je i bočni portal, koji je prema natpisu bio "Ured sudskih poslova"

- Portali imaju jasne, renesansne stilske karakteristike, posebno taj jastučasti profil, koji je i kasnije, u 17. i 18. stoljeću uslijedio u Šibeniku. Što se tiče bočnog portala, on najvjerojatnije nije na izvornoj poziciji, jer su se u to vrijeme sudski poslovi obavljali u Kneževoj palači, u čijim su se podrumima nalazili zatvori – kazao je Šprljan.

Od ukupno 485 portala koliko ih se nalazi u šibenskoj staroj jezgri, u prioritetnu skupinu stavljeno je njih 90.

- Mi smo odredili prioritetne portale koji zahtijevaju obnovu, a prioriteti su definirani prema njihovom stanju i karakteristikama. Među njima su i ova dva portala koja se trenutno restauriraju. Do sada je obnovljeno oko 30 portala – dodao je Šprljan.

image

Nikola Grubić

Nikša Stipaničev/Cropix

Nikola Grubić, predsjednik Društva Juraj Dalmatinac, istaknuo je da će se obnovu šibenskih portala nastojati ubrzati uz pomoć Ministarstva kulture.

- Aplicirat ćemo se na Ministarstvo kulture, a početkom studenog, planirana je donatorska večer u Zagrebu. O tome ćemo nešto više u narednim danima – najavljuje Grubić.

Kako teče obnova portala, doznali smo iz prve ruke, i to od Martine Krželj, studentice četvrte godine konzervacije i restauracije s Umjetničke akademije u Splitu

- Čast je raditi na ovim portalima. Započeli smo s mehaničkim čišćenjem površinskih nečistoća, koje radimo uz pomoć ručnih alata. Cilj nam je sačuvati kamen, to valja istaknuti. Što se tiče trajanja radova, mislim da će potrajati oko dvadesetak dana – kazala je Martina.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
10. svibanj 2024 12:29