StoryEditorOCM
KolumneGlava u balunu

Jaka svjetlost iz Crnice

25. siječnja 2020. - 10:56

Tridesetu obljetnicu proslavit će ove godine malonogometni klub Crnica, jedan od šibenskih prvoligaša. Na način, koji sugerira da je (sportsko) svijetlo iz Crnice, sve jače, sve kvalitetnije.

 

Starom šibenskom sportskom kroničaru i nije baš teško argumentirati tezu o tome da je Crnica jedan od svijetlih primjera šibenskog sporta.

 

Kao nastavak duge tradicije šibenskog malog nogometa. S posebno emotivnim sjećanjima na nadmetanja sa sjajnom splitskom momčadi „Palmolive“ u dvorištu Biskupskog sjemeništa i na nekad tradicionalni malonogometni turnir na Jadriji, koji se ugasio u trenutku, kad je dobio optimalne uvjete: asfalt i reflektore.

 

Crnica je već treću sezonu prvoligaš, koji se „preko noći“ ugurao u vrh hrvatskog futsala. Trenutačna treća pozicija na prvoligaškoj ljestvici samo je potvrda ranijih uspjeha ili plasmana u polufinale doigravanja prvoligaške utrke. Da priča bude još slađa, kompletnija pobrinuli su se i juniori,koji su, također, izborili svoje mjesto u kvartetu najperspektivnijih sastava malog nogometa u Lijepoj našoj. A uspjeh mladih je sve samo ne slučajan. U Crnici u ovom trenutku vježbaju dječaci i momci u pet mlađih kategorija.

 

- Podatak o naših pet mlađih kategorija bio je gotovo nezamisliv u gradu, gdje postoji slavna i duga tradicija velikog nogometa. No, među mladim Šibenčanima, i ne samo Šibenčanima raste broj onih, koji se zanimaju za futsal. Iz prostog razloga, što je riječ o brzom, dinamičnom sportu, koji je sve popularniji i na hrvatskim sportskim usporednicama. Zato imamo slatke muke da im osiguramo termine u šibenskim školskim dvoranama, rado nam je pričao Dario Kulušić, spiritus movens Crnice. Jednako poznat kao tajnik Saveza sportova Grada Šibenika i prvoligaški nogometni sudac.

 

Proračun kontra sporta

 

Dario je, nema sumnje, jedan od bitnih čimbenika u atmosferi, koja vlada u klubu,a koja govori da sportski dužnosnici, treneri i igrači Crnice realno procjenjuju gdje im je, unatoč nemalim natjecateljskim uspjesima, pravo mjesto u šibenskoj obitelji sportova.

 

- Mi smo, primjerice, od prve prihvatili zamisao da se Baldekin preuredi u isključivo košarkaški hram ili da se mi, pod uvjetom da se promijeni parket, preselimo na Meterize. U našem klubu bi se, također, silno radovali plasmanu nogometaša Šibenika u Prvu ligu, unisoni su čelni ljudi iz Crnice.

 

U prvoligaškom nadmetanju boje MNK Crnica brane i inozemna pojačanja. Kao način da se opstane u vrhu sporta, koji u Hrvatskoj ima sve bolju poziciju, a koji ima i sve veću pomoć od Hrvatskog nogometnog saveza. Otuda i neizbježno pitanje koja je formula financiranja kluba u prvoligaškom društvu, gdje proračuni vodećih klubova dosežu i do tri milijuna kuna!?

 

- Naš je proračun osjetno manji, a način rješavanja financijske problematike poseban. Pomažu nam prijatelji sa svih strana. Iskreno rečeno, u punjenju proračuna prevladava čista improvizacija, priznaje Dario Kulušić.

 

Iako Joško Jurić, predsjednik Šibenskog sportskog saveza ne propušta priliku da pohvali aktualnu gradsku „vladu“ glede razumijevanja za sport, valja konstatirati da je i Crnica postala dobar argument tezi da u budućnosti proračunska sredstva, namijenjena sportu trebaju i dalje rasti. Uostalom, lako je u knjižici „Proračun u malom grada Šibenika 2020“ uočiti nemalu razliku u sredstvima, predviđenim za kulturu (oko 44 milijuna kuna) i onih, koja su „odrezana“ sportu (oko 13,5 milijuna). S nepromijenjenom željom da se sportu povećaju, a istodobno ne smanje sredstva za kulturu.

16. travanj 2024 11:54