StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Zekanović je spretan trgovac. Naći će on načina da se negdje ugradi nakon završetka saborskog mandata

21. listopada 2022. - 08:31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naš Šibenčanac na privremenom radu u Zagrebu, Hrvoje Zekanović je postao Plenkovićev PZO. Zuje prema njemu mostovci, kao iranski dronovi kamikaze, u rojevima, Grmoja, Raspudić, Miro Bulj, sazivaju antikorupcijsko vijeće, pokušavaju preciznim udarima što više oštetiti premijerov uglancani imidž, maksimalno iskoristiti aferu INA, koja je i njemu i HDZ-u dobro načela rejting, ali Zeko je i ovaj put bio na visini zadatka. Potpuno je razbucao antikorupcijsko vijeće i nitko se više ne sjeća niti ima pojma o čemu se tamo trebalo raspravljati, niti je to bitno i medijski relevantno. Cijeli su taj brižljivo pripremani show, kojim je predsjedao Grmoja, razbili Zekini projektili – upadice.

Nebo iznad Kijeva

Sabornica je sličila nebu iznad Kijeva – odvijao se u njoj ljuti boj i drama, koja se učas, preko društvenih mreža i medija, prelila u domove Hrvata, u kafiće i na ulice. U prvom su planu Zekanović i Miro Bulj, skoro su se potukli, pa se to naguravanje snimalo, twitalo i šeralo. Pa Raspudić kojem je netko – navodno Zeko - pokazivao srednji prst, pa Glavašević koji je tu bio svjedok, pa objašnjava što se tu dogodilo, tko je tu koga htio, pa nije. Pa Grmoja, koji je izbacivao Zekanovića, koji je vikao da on mostovce marendava, a da Grmoja kmeči kad njega Jandroković tjera vanka. Pa su novinari odmah pitali o tome komentar predsjednika Milanovića, koji je bio na skroz drugom kraju, na svečanoj inauguraciji novog rektora zagrebačkog Sveučilišta Stjepana Lakušića. O njemu ni slova, ni o tome da je i zašto je rejting zagrebačkog Sveučilišta na svjetskog rang listi skliznuo u podrum. Ali o Zeki i Bulju, to su ga morali pitat. Gdje ga neće to pitat, kad je to postala tema dana? - ‘Ne se tući u Saboru. Izaći van i lijepo se potući!’ - poručio je predsjednik. I dodao da je fora u tome da su se ‘skoro potukli’, a zapravo se ‘nikad neće potući, posebno ne herojski Zekanović, a Bulj, on ima srca, ali neće ni on, jer ima i mozga’.

A što je za to vrijeme, dok su Zekanović i njegovi oponenti, od sebe radili cirkusante, a od politike cirkus, radio Plenković? On je, mrtav ozbiljan, podnosio izvješće o stanju države i nacije. Tisuću dana nakon prvog slučaja Covida u Europi i 236 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Dakle, vremena su ozbiljna. I koji je jedini zaključak mogao izvući prosječan hrvatski konzument medijskih sadržaja, naš domaći birač vulgaris, koji nema novaca da kao Nijemac ili Francuz šeta po svijetu, nego sjedi doma i gleda TV, a na njemu direktni prijenos iz Sabora? Vidi koji čovik! Sretni smo da ga imamo! Šta bi mi bez njega pokraj svih ovih drugih cirkusanata u Saboru. Ponašaju se ko da su u birtiji, toverni, strašno!

Zeko je, dakle, oporbi počeo praviti ozbiljnu štetu, i to je u principu i jedino što on još može raditi u Saboru. I to radi iz zadovoljstva, da se na taj način osveti onima koji su ga ponižavali i omalovažavali još otkako je krajem prošle godine, zbog zalaganja za cijepljenje, izbačen iz Hrasta.

Željko umjesto Andreja

Bio je to početak jednog divnog neprijateljstva, jer su baš u to vrijeme mostovci organizirali referendum protiv Covid potvrda i obaveznog cijepljenja. Zekanović se tako, zahvaljujući svojoj brzopletosti i dugom jeziku, te sklonosti da ponekad kaže i ono što stvarno, iskreno misli – cijepite se - našao sam na brisanom prostoru, između oporbe koja se pridružila Mostu na jednoj i Plenkovića kojem je pao u krilo, na drugoj strani, kao potpuno nenadani saveznik. Nije imao gdje drugo. A ni Plenković koga drugog, da mu drži većinu. Ali i pravi nered u protivničkim redovima, nema on takvog igrača. Brzo su – i jedan i drugi – zaboravili da su jedan o drugom rekli svašta. Znači li to da će se i treći put pojaviti na listi za Sabor, i to ponovno, kao i prvi put na listi HDZ-a? Neće, bez obzira na to što Plenki postaje Zekin dužnik. Jer od toga ne bi nitko imao koristi, nego samo štetu i jedan i drugi. U tom smislu šibensko – kninski HDZ-ovci koji ga mrze i više nego ljevičari – oteo im je Vodovod, TEF i apsolutnu vlast u gradu Šibeniku – mogu biti mirni. To je jedno mjesto više za njih na listi za Sabor. Ali Zeko je spretan trgovac, naći će on već načina da se i on negdje ugradi, nakon završetka saborskog mandata. Mogao bi mu to učiniti Željko umjesto Andreja.

19. travanj 2024 23:31