StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Otkad je Murter postao ‘otok slučaj‘? Otkako Marko Jelić i Stipe Petrina nisu ‘u dobre‘!

Piše Zdravko Pilić
15. prosinca 2023. - 20:30

Otkad je Murter postao “otok slučaj”? Otkako Marko Jelić i Stipe Petrina nisu “u dobre”!

Dok nije među njima puklo, sve je na Murteru bilo u redu. Idila! Nije bilo nikakvih afera, koje se danas štancaju kao na tekućoj vrpci. Nije bilo ni divlje gradnje, ni ilegalnih kampova, ni Petra Pripuza, ni nezakonito izdanih dozvola, ni austrijskih bordela, ni nenamjenskog trošenja općinskog novca, ni tuđih kartica, ni divljih gatova ni ilegalnih privezišta u zaštićenoj Žutsko-sitskoj skupini otoka.

Misto koje je danas dalmatinski “Twin Peaks”, leglo sumnjivih radnji, toksičnog nekretninskog biznisa, bluda, nemorala i razvrata, odnosno “kučerosa” još do jučer bilo je - pastorala. Najpoznatije po “Bakama”, “Danima od poklad”, i glasovitoj karnevalskoj povorci, koje je, s tradicijom dugom 130 godina bilo - i još uvijek jest hrvatski pandan razuzdanom brazilskom maškaranom ludilu u Riju. Cilo je “selo” u povorci sudjelovalo, spremalo se za to godinu dana, šivalo, krojilo, lijepilo, natjecalo se koja će klapa imati bolje, luđe i originalnije kostime. Murterskog je načelnika televizijski auditorij “Hrvatske danas” poznavao samo zato što je, maškaran u Maora s Novog Zelanda, gol do pojasa, i izmazan ratničkim bojama, isplaženog jezika, s mještanima plesao haku.

Počelo je idilično

U svibnju 2021. budućnost je ne samo za Turčinova, nego i za Stipu Petrinu i Marka Jelića izgledala idilično. Samo im je nebo bilo granica, a oni su na njemu bili najsjajnije zvijezde. Nakon 30 godine svevlasti i jednoumlja HDZ je izgubio i županiju i župana. Novi je, umjesto vječnog Gorana Pauka, postao kninski gradonačelnik Marko Jelić, a Stipu Petrinu dopalo je mjesto predsjednika Skupštine. Iris Ukić Kotarac postala je dožupanica, a Stipe je, kao predsjednik predstavničkog tijela, od Markana, kako su mu tepali, čak dobio i posebnu kancelariju u Vitićevoj zgradi na rivi, simbolu omraženog režima.

No, ne kaže se zalud pazi što želiš, možda ti se ostvari. Jelić nije htio dijeliti vlast, a Stipe nije naučio biti drugi, pa je nakon početnih čarki, koje su krenule već krajem ljeta, između njih dvojice izbio pravi rat. U kojem se nisu štedjele riječi ni birala sredstva. Na vidjelo je, kojeg li slučaja, počelo izlaziti prljavo rublje, i Marka Jelića i Stipe Petrine, a hrvatsko istraživačko novinarstvo, koje je uzročno-posljedično vezano s političkim obračunima u obiteljima – a nitko te tako dobro ne pozna kao familija – počelo je objavljivati u nastavcima materijale na koje dotad nitko nije obraćao pažnju. Petrinin OPG, Jelićeve veze sa savjetnicama, udrugom na suprugu, a kao najslabija karika pokazao se murterski načelnik. Koji je preko noći od simpatičnog “malog mede” postao Toni Bordelo. A Murter raj bezakonja kako ga je u posljednjem broju nazvao tjednik Nacional. Donoseći priču o “lokalnom moćniku Mudronji” koji posjeduje ilegalno privezište i gat na Žutu.

Požurnica za Krešu

S obzirom na to da je “lokalni moćnik” zapravo predsjednik Općinskog vijeća, s Liste za dobro mista, koju je vodila Ivana Šimat, a za koju se zna da je bila bliska s Petrinom, postaje jasnije da je “imperija” bliska Turčinovu i Marku Jeliću - uzvratila udarac.

Krešimir Mudronja zamjerio se Turčinovu odavno, a posebno kada je s dnevnog reda Općinskog vijeća skinuo prijedlog da općina Turčinovu plati kaznu zbog gradnje ceste bez papira. “Šta ima općina s tim, ako je državni inspektorat kaznio načelnika! Neka on sam to plati”, kazao je predsjednik Vijeća.

Pa se “duboko grlo” potrudilo da novinama dostavi dokaze kako i “pravednik” Mudronja ima svojih grija. I kako je i sam divlji graditelj. Koji je preko Iris Ukić Kotarac, dožupanice, pokušao za svoju tvrtku “Colonia” ishoditi požurnicu za rješavanje lokacijske dozvole za nautičko privezište na Žutu. Jednako onako - ili slično - kako je Toni Turčinov, preko župana Marka Jelića, stavio građevinsku dozvolu za svoju kuću među općinske prioritete, koje nadležni županijski upravni odjel ima rješavati po žurnom postupku. A tko zna što će još isplivati na površinu... Superizborna godina nije još ni počela. Ovo je zasad bilo samo zagrijavanje.

image

Dani ljubavi su prošli... Nikša Stipaničev/Hanza Media

Nikša Stipaničev/Hanza Media
26. travanj 2024 17:40