StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Ako Crnog naslijedi Jadranka Fržop, onda će Pauk opet biti župan!

Piše Zdravko Pilić
27. studenog 2020. - 21:09

Znate onaj vic o Crnogorcima, familiji koja je nakon dugo vremena dobila sina, princa prijestolonasljednika. I mali ide dobro, raste ko iz vode, ne fali mu ni ptičjeg mlijeka, samo jedna stvar ne štima. Nikako da progovori! A godine idu. Vode ga, tajno, da selo ne sazna, pa pomisli kako s njim nešto, ne dao Bog, nije u redu, od ljekara do vračara, sve utaman. Od sina nasljednika ni mukajeta, ni še ni be! Sve dok jedne godine, jednom prigodom, bješe dečko već i punoljetan, za trpezom, ne progovori 'A đe je sol?'. Naravno, nastao je opći urnebes, oduševljenje, mater je lila suze radosnice, otac ga gledao ko u ikonu, zdrav je i prav, a đed tražio pušku da ispali hitac... 'Pa sine, diko naša, što dosad nisi progovorio?. A mali ih začuđeno pogleda: 'Dosad nijesam imao primjedbi!' Slična je situacija i u našem domaćem, Šibensko- kninskom HDZ-u. I tu su unutarstranački izbori prošli kao nikad mirno, a da nitko nije rekao ni 'še' ni 'be' iz istog razloga- nitko nije imao primjedbi! Jer, svi oni koji su imali, otpali su ranije!

Prva otpala Josipa

Prva je otpala Josipa Rimac, koja je uhićena u aferi Vjetroelektrane, a ona je godinama figurirala kao jedini takmac Nediljku Dujiću na mjestu šefa stranke u Šibensko- kninskoj županiji. Ona uz čiju pomoć je Goran Pauk trebao postati predsjednik Županijskog odbora prije četiri godine, na izborima na kojima su bila čak tri kandidata: Dujić, Pauk i Ante Kulušić. No, nije uspio, kao što nakon toga nije uspio ni Milijan Brkić Vaso na kojeg se Josipa između ostalih oslonjala. I njega se Plenković lako riješio, kao što se lako riješio i kompletne tzv. stranačke desnice Mira Kovača, Tomislava Tolušića, Ivana Penave. Odnosno, hametice ih je porazio na unutarstranačkim izborima, na kojima je osvojio skoro 80 posto glasova, 70 posto glasova je dobio i njegov zamjenik Tomo Medved, a prošla su i sva četiri njegova potpredsjednika Oleg Butković, Tomo Medved, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić. Od 'desnice' nitko. Onda je tu istu desnicu, i stranačku i vanstranačku, Plenki još jednom satrao na izborima, onim općim, ljetnim, na opće iznenađenje svih, vlast je formirao skoro sam, uzevši sebi Pupovca, a baš nikog od onih koji su pred izbore govorili da vlast neće moći sastaviti bez njih. Hoće, hoće, baš kao što je Šibensko- kninski HDZ u Županijskoj skupštini, na isti način vladao i vlada s Pupovčevim SDSS-om i što Željko Burić u Gradskom vijeću grada Šibenika ipak održava većinu bez obzira na to što je Branimir Zmijanović napustio HDZ nakon što je njegova supruga Ljiljana prišla Škorinom Domovinskom pokretu. Tako su, na koncu, i Dujić i Burić o(p)stali kao jedini kandidati u stranci za predsjednike. Izbori su bila samo formalnost, ako i to. Glasajući za Plenkovića dva puta u šest mjeseci, glasali su i za Dujića i za Burića koji su oba Plenkovićevi igrači. Da su imali primjedbi, već bi ih bili rekli. Kao što je rekao i Branko Peran. Kojeg se otkako više nije policajac izgleda više nitko ne boji. Pa su ga suspendirali, odnosno poslali 'na čekanje'. On ima dugu povijest sukoba s Paukom, još iz 2017. kada je optužio župana da je minirao njegov izbor za prvog čovjeka zatvorskog sustava, gdje ga je htio Bošnjaković, zato što Peran prethodno njega nije podržao za župana.

Gledanje u fažol

A što se mjesta župana i Gorana Pauka tiče, svim bi onima koji špekuliraju o tome gdje će on i tko će biti župan umjesto njega- a pored njega živog i zdravog - bilo puno bolje umjesto što gataju u fažol da pogledaju tko će naslijediti Željka Dulibića na čelu Županijske lučke uprave. Ako Crnog naslijedi Jadranka Fržop, kao što se u dobro obaviještenim krugovima drži prilično sigurnim, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj onda je vrlo izgledno da će Pauk na mjestu župana odraditi još jedan mandat. Jer mjesto ravnatelja Županijske lučke uprave je jedino na koje bi ga se moglo smjestiti u zamjenu za fotelju župana, nakon što su se sve dosadašnje kombinacije o tome kako 'sigurno' odlazi u Bruxelless, pokazale kao gatanje iz fažola i 'ki bi da bi' spin onih koji su ga se na elegantan način nadali riješiti, a nisu znali kako drukčije. Kad već nije prošao na izborima za eurozastupnika, jer je HDZ neočekivano podbacio, onda se plasirala priča kako će tamo umjesto Dubravke Šuice, pa kad je umjesto nje otišla Sunčana Glavak, da će tamo umjesto Karla Reslera, jer će ovaj na neku izvršnu funkciju, pa sad u zadnju da će se u Hrvatsku iz Belgije vratiti, da bi bio ministar, Tomislav Sokol, a da će umjesto njega tamo ići opet naš Goran Pauk, ali - avaj - ni od toga nije bilo ništa. Ministar je postao Radovan Fuchs, Pauk je ostao župan, a tako bi moglo biti i dogodine.

18. travanj 2024 07:39