StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Ako želiš pobijediti HDZ, ne smiješ biti SDP

29. ožujka 2017. - 11:18

Politika je postala kao nogomet. Nema više svetinja, nema onih koji su za svoju ideju spremni robijati, pa ako treba, na koncu i život dati. Nego se pretrčava iz dresa u dres, po principu – ko da više i di će mi biti bolje. Ideologija? Program? A što je uopće to ? Uostalom, kada su mogli Arsen i Mišo, što ne bi mogli i čelnici svih ostalih – i ne samo šibenskih – stranaka zagrljeni zapjevati onu poznatu, a proročansku i istinitu: 'Mi smo lišće s iste grane. Jednom smrkne, drugom svane'.

I što je naročito bitno kod lišća s iste grane – jednake su i njihove, odnosno, naše mane. Prema tome, normalno je da smo danas HDZ, a sutra SDP. A prekosutra nezavisni, ili već što treba biti. Je li već pustih godina vlada teza da su na našoj političkoj sceni svi isti. E, onda ćemo i biti, i to doslovno, rekli su akteri ove naše šibenske priče. Pa je tako SDP naumio za svoga dogradonačelnika postaviti čovjeka koji nije samo bio u HDZ-u, nego je u njemu još uvijek. Anton Dobra, kojeg predstavljaju – ili on predstavlja sam sebe - kao branitelja i poduzetnika. Nešto kao šibenski Richard Gere, oficir – pardon, časnik - i gentleman.

 

Sada je konačno sve jasno. SDP je naumio pobijediti HDZ tako što će se i sam u njega pretvoriti. I reći biračima – evo, mi smo veći HDZ od HDZ-a. Burić nije pravi HDZ-ovac, on je bivši član SK, HSLS-a i čega već ne, a Paško Rakić i Danijel Mileta nisu ni poduzetnici ni branitelji. Sve mi to imamo na svojim listama u liku Joška Živkovića i Antona Dobre. A u utorak kasno navečer, kada im je već dosadilo čekati HNS, od kojeg su dobili košaricu, tu su ponudu zaokružili. Nedostajala im je očito jedna žena, za žensko biračko tijelo – u HDZ-ovoj ponudi nema nijedne - pa su kandidirali Miu Matić, za drugu dogradonačelnicu.

Koju je sam Dobra prije nekoliko dana najavio kao iznenađenje i najljepši dio predizborne kampanje u Šibeniku. Znači, ona je tu da uljepša listu, i kampanju?! Mora da će lijevo – i žensko - biračko tijelo bogato honorirati jednu ovakvu izjavu. Svi će požuriti dati glas opciji koja žene tretira kao ukras u politici. Odnosno predizbornoj kampanji.

Ili misle da se to Dobri može tolerirati, jer njemu je ionako u ovoj Vidovićevoj podjeli uloga namijenjena desničarska rola, ona koja će razvaljivati i prokazivati Burića kao ljevičara, i strani, ubačeni element u tkivu HDZ-a. Hoće li u tu svrhu iz SDP-a mahati podatkom da je grad Šibenik povećao sredstva FALIŠ-u s deset na petnaest tisuća kuna? Ili da je muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije podignut u Šibeniku zahvaljujući tome što je grad Šibenik financirao njegovo uređenje – istina, i Restović se zauzvrat odrekao prostora u zgradi gradske uprave. I ne samo da je financirao, nego se i gradonačelnik dr. Željko Burić pojavio na njegovom otvorenju.

Uz škrgut zubi HDZ-ovaca i suzne oči starih partizana iz ostatka Dalmacije – 'Eh,da je nama ovakav gradonačelnik!' Samo, bojim se da će takvom taktikom Vidović i SDP promašiti 'ceo fudbal'. Opet će napadati Burića tako da ga hvale. Lako moguće da će krajnji rezultat svega biti da će dr. Burić osvojiti više lijevih glasova nego što će SDP s ovakvim zaokretom osvojiti desnih.

 

Da bi cijeli ovaj eksperiment za Vidovića bio bezbolan, da ga ne bi koštalu u SDP-u ako cijela stvar skrahira, autorska je prava za njega preuzeo Josip Živković, tvrdeći da je to njegova ideja. Odlučio je, veli, zaigrati na sve ili ništa. Ovo mu je prva i zadnja politička utakmica, pa sebi može dopustiti biti i radikalan.

No, malo je vjerojatno da je ova stvar izišla iz njegove glave. Ovo je čista kopija Milanovićeve taktike protiv Plenkovića s prošlih izbora, a u tom kontekstu nije se zgoreg prisjetiti kako je onaj koji je dogovarao sada već znameniti, a potom i snimani, Milanovićev susret sa 'šatorašima' koji je potom misteriozno iscurio u javnost, bio nitko drugi do – Franko Vidović. Kojem bi Grunf vjerojatno savjetovao - 'Ako želiš pobijediti HDZ, ne smiješ biti SDP'.

28. rujan 2024 22:51