StoryEditorOCM
FotogalerijaSvečanost u kazalištu

Iznenađenje na izboru najboljih sportaša Grada Šibenika za 2019. godinu: Gradonačelnik najavio da Baldekin postaje hram košarke

31. siječnja 2020. - 12:58

U šibenskom Kazalištu u četvrtak su svečano dodijeljena priznanja najboljim sportašima grada Šibenika u prošloj godini.

Nogometaši Šibenika najbolja su momčad Grada Šibenika za 2019. godinu u tradicionalnom izboru kojeg je provela Zajednica sportova grada Šibenika. Momcima sa Šubićevca u leđa gledaju malonogometaši Crnice i vaterpolisti Solarisa.

Dojma smo da je redoslijed nagrađenih mogao biti i drugačiji. Jer, svaka čast nogometašima Šibenika na tituli jesenskog prvaka 2.HNL i plasmanu u četvrtfinale Kupa Hrvatske, no i malonogometaši i vaterpolisti natječu se u najvišem rangu u Hrvatskoj. I to oboje vrlo uspješno. Crnica je praktički osigurala play off u nikad jačem domaćem prvenstvu. S druge strane, 'sunčani' su lani osvojili peto mjesto u zemlji i jedini od šibenskih momčadskih sportova izborili igranje u Europi. Također, nastupili su u 'final fouru' Kupa Hrvatske, rame uz rame s trojicom euroligaša.

No, žiri se odlučio za nogometaše. Možda i kao motivaciju za proljeće i toliko željeni ulazak u 1.HNL, koji su momci sa Šubićevca 'prosuli' baš u godini u kojoj su izabrani za najbolji sportski muški kolektiv Krešimirovog grada.

Kod žena nije bilo toliko dvojbi. Bez mrlje je izbor košarkašica Šibenika kao najbolje ekipe. Dovoljno je kazati da su bile finalistice Kupa, premda su ih mnogi smatrali autsajderima. Drugo mjesto pripalo je veslačicama 'Krke', a treće plivačicama 'Šibenika'.

Najbolji sportaš Šibenika u prošloj godini je plivač 'Šibenika' Robert Vukičević. On je u prošloj godini rezultatski 'eksplodirao'. Četverostruki je prvak Hrvatske u dobnim skupinama, redoviti član reprezentacije, a sudjelovao je i na Europskom prvenstvu.

Dominaciju 'vodenih' sportova potvrdio je jedriličar 'Vala' Marko Smolić. Čast sportova s loptom obranio je Filip Radaj, talentirani vratar MNK 'Crnice', koji se medaljom okitio na Europskom prvenstvu kao reprezentativac Hrvatske.

Titulu najbolje sportašice Šibenika obranila je 'neuništiva' Nives Radić. Njezino prvo mjesto je čisto kao izvorski potok jer ga je Radić zaslužila novom titulom prvakinje svijeta u low kicku. Da su borilački sportovi šibenski brend kod djevojaka potvrdio je i izbor Karmele Makelja i Snježane Prgomet kao onih koje su podijelile drugo mjesto. Treće mjesto zauzela je plivačica 'Šibenika' Marija Kardum.
Inače, Radić i Vukičević nagrađeni su i s po 2000 kuna sportske opreme.

I najbolji trener dolazi iz Kickboxing kluba 'Dalmatino'. To je Damir Lambaša, koji godinama u dvorani u Crnici vrijedno kuje svjetske i europske medalje. Ne bi bilo nezasluženo da se 'zlatom' okitio i trener košarkašica Šibenika Stipe Bralić, kojemu je žiri dodijelio drugo mjesto. Naime, Bralić odličan posao radi i u klubu i u reprezentaciji Hrvatske gdje je izbornik. Treće mjesto među šibenskim trenerima zaslužio je Teo Piasevoli, učitelj jedriličara 'Vala'.

Posthumne nagrade za rad u sportu dobili su nekadašnji veslači 'Krke'. To su Milivoj Boranić, koji je bio dugogodišnji trener i izbornik nekoliko veslačkih reprezentacija te Neven Guberina, proslavljeni veslač 'Krke', čak četiri puta prvak Jugoslavije. Obojica su preminula prošle godine.

Priznanje kao dugogodišnji zaslužni sportski djelatnik dobio je Nikica Cukrov, proslavljeni nogometaš Šibenika, Hajduka i Rijeke te uspješni nogometni trener.

Nagrada za izniman rezultat u amaterskom sportu u 2019. godinu otišla je u ruke Goranu Šimiću, vrijednom šibenskom power lifteru, koji se istaknuo i brojnim drugim društveno korisnim volonterskim akcijama.

Nagradu za izniman uspjeh u veteranskom sportu, očekivano je pripala šibenskom hrvaču Zvonku Eraku, koji unatoč 67 godina na plećima još uvijek osvaja svjetske medalje.

Nagrade za iznimna sportska dostignuća osoba s invaliditetom zaslužili su Milan Maretić, iz Saveza sportova osoba s invaliditetom Šibensko- kninske županije, Mateo Denac iz Plivačkog kluba 'Šibenik' te Nika Rajić iz Udruge 'Aurora' Šibenik.

Priznanja za 20 godina uspješnog djelovanja zaslužili su Biciklistički klub 'Fortica' i Kickboxing klub 'Dalmatino'.

Priznanje za dugogodišnji rad u sportu i promicanje šibenskog sporta dobio je naš kolega novinar, publicist i sportski djelatnik Ivo Mikuličin.

Hrvatskom olimpijskom odboru dodijeljeno je priznanje za suradnju i pokroviteljstvo sportskih programa u 2019. godini, dok je Siniši Krajaču iz HOO-a dodijeljena zahvalnica za podršku u djelovanju Zajednice sportova Grada Šibenika.

Zanimljiv govor imao je šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je istaknuo kako stavka za sport u gradskom proračunu za 2020. godinu iznosi 13,5 milijuna kuna, od čega je oko 5,5 milijuna namijenjeno sportskim klubovima. Burić je naglasio kako se zalaže za jasan titular vlasništva sportskih klubova:

- Sport ne smije biti zona sumnjivog načina financiranja- kazao je šibenski gradonačelnik. U tom kontekstu je spomenuo kako se definitvno raskrstilo s posljednjim pokušajem privatizacije nogometnog kluba:

- Bez obzira na to, dajem javnu podršku Šibeniku u daljnjoj borbi za prvu ligu- poručio je Burić.

Najavio je i nova ulaganje u sportske objekte:
- Cilj nam je pretvoriti dvoranu na Baldekinu u košarkaški hram. Također, želimo osposobiti školsku dvoranu na Meterizama za sve ostale sportove- zaključio je gradonačelnik Šibenika.

Nagrade perspektivnima

Troje mladih sportaša nagrađeno je zbog značajnih uspjeha u prošloj godini, a to su Tin Jurić iz OKK Dražen Petrović, Mare Mileta iz Karate kluba Šibenik i Luka Popović iz Plivačkog kluba Šibenik.

U kategoriji perspektivnih sportaša priznanja su primili: Vito Sutlović, Vito Grgurin i Jakov Ramadža (OKK Dražen Petrović), Tonina Ilić, Josipa Milković i Petra Dragović (ŽKK Šibenik), Luiđa Pražen, Gabrijela Mamužić i Ana-Maria Samohod (KK Akademija Anđa Jelavić), Vice Šupe, Roko Klisović i Šimun Cukrov (RK Adriatic), Lovre Vukelja, Marin Baranović i Karlo Nikolić-Kovačić (RK Šibenik 2015.), Šimun Bašelović, Duje Braica i Petar Varnica (MNK Crnica), Kristijan Ilić, Bruno Pajić i Ivano Matas (HNK Šibenik), Roko Džepina, Anton Slavica i Bepo Barbača (NK Škola nogometa Joso Bego), Petar Gović, Toni Gerbec i Nino Mrdeža (NK Mihovil), Ivano Belamarić, Toni Marinčić i Dunko Branisavljević (VK Solaris), Hana Mijat, Marcela Lovrić-Caparin, Tonina Vlahov (ŽVK Viktoria), Lucija Mileta, Barbara Floigl, Lara Erceg (ŽOK Šibenik), Franka Miškić, Vito Žmara, Loreta Mandić (STK Šibenik), Anđela Živković (STK Zaton), Andrea Mačuhat, Mihaela Glasnović, Marija Glasnović (GK Šibenik-Dalmacija), Frane Aužina, Šime Jadreško, Lucija Sunara (GK Dišpet), August Lambaša, Laura Lokas, Tonka Desanić (TK Juraj Dalmatinac), Dalila Mehulić, Juraj Škenber (KK Šibenik), Roko Županović, Lana Šuša i Gabrijela Burić (KK Šibenik 1066), Niko Živković, Toni Mijić, Ivano Ilić (HK Šibenik), Marko Gulin, Luca Lokas, Dino Arambašić (Judo klub Šibenik), Emil Jones, Ive Cukrov, Elena Ileković (Atletski klub Šibenik), Nino Škugor (Karting klub Cina racing kart), Matej Vukičević, Mauro Galić, Jakov Mikulandra (PK Šibenik), Iva Halužan, Niko Žurić, Noa Županac (PK More), Franka Zorčić, Franko Dobra, Šime Slavica (VK Krka), Kiara Radnić, Marija Kovač, Marul Vlahov (Jedriličarski klub Val).

 

19. travanj 2024 01:10