StoryEditorOCM
Fotođirbivša peškarija

Splitska tvrtka usred korona-krize otvara hotel u centru Šibenika: prvi smo ušli u luksuzni ‘Armerun‘

Piše Ljubica Vuko
11. ožujka 2021. - 17:10

Samo 50 metara dalje od katedrale sv. Jakova, u gradskoj jezgri Šibenika, novi je hotel "Armerun" koji uskoro otvara svoja vrata. Novi hotel dio je kompleksa na prostoru "bivše Peškarije", koji još čine dva restorana i sedam luksuznih stanova, kao i 10 garažnih mjesta, u koje je investirala splitska tvrtka "Stanovi Jadran". Novostvorena vrijednost tog kompleksa, bez PDV-a, iznosi oko 70 milijuna kuna.

Ova investicijska priča traje nekoliko godina. Prvo su izgrađeni stanovi, od kojih je njih pet već prodano, i restoran "Bronzin", koji je otvoren potkraj 2019. godine, a te godine počeli su i radovi na drugom dijelu kompleksa u kojem je postojeći objekt u cijelosti renoviran i pretvoren u heritage hotel sa 17 smještajnih jedinica, od kojih je 14 u samom objektu, dok su 3 smještajne jedinice u zasebnom objektu koji se može iznajmiti i kao vila.

- Sobe su svrstane u četiri kategorije, od standard do de luxe. U prizemlju objekta nalazi se restoran "Buta", a držimo da je koncept restorana poseban i sigurno jedinstven na lokalnom tržištu. Oba restorana imaju oko 300 sjedaćih mjesta, a u ponudi je naglasak na domaćim jelima - informira nas Toni Jeličić Purko, predsjednik Uprave tvrtke “Stanovi Jadran”, koja spada u rijetke na splitskom području čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi.

Kazat će i kako je cijeli taj dio grada Šibenika sada dobio novi izgled te je ovom investicijom u Dolac vraćen život. Za vrijeme "lockdowna", na "Bronzinu" su imali četiri "prozora" za prodaju "to go", od kojih su dva bila njihova, a po jedan su koristili lokalni vinar i slastičar. Trajalo je to sve dok u skladu s epidemiološkim mjerama nisu otvorene terase pa je i ugostiteljima donekle olakšano poslovanje.

A za Šibenčane i njihove goste važno je i da su investitori uredili prolaz uz hotel, znan kao Buta Harolda Bilinića.

- Buta je bila zapuštena, djelomično je građena od kamena, djelomično od sedre i posao na njezinu uređenju bio je zahtjevan. Sve smo učvrstili i ispjeskarili, sve je obavljeno u dogovoru s konzervatorima. Za vrijeme radova nađeno je puno artefakata, od nadgrobnih ploča do kapitela, sve smo predali Muzeju grada Šibenika i svi artefakti sada su u vlasništvu muzeja. Međutim, dogovorili smo da ih izložimo u hotelu, kako bi ih gosti mogli razgledati – kazuje nam Toni Jeličić Purko.

Hotel je nazvan "Armerun", prema riječi koja znači ormar, a koliko će gostiju zaviriti u ormare u sobama ovog baštinskog hotela teško je sada reći. Otvaranje hotela dolazi u godini pandemije kad je teško iskazati očekivanja, jedino se može govoriti o nadi da će turistička sezona u Hrvatskoj biti dobra ili bolja nego ona 2020. godine.

No, sigurno je da ova investicija pridonosi novim radnim mjestima i otvara nove mogućnosti u turizmu.  

15. travanj 2024 16:00