StoryEditorOCM
TV&RealityPLATILI SU ‘BULETU‘

Pogledajte snimku, biste li vi uočili da vara? Internetom se širi velika prevara u ‘Milijunašu‘, svađa razotkrila sve

Piše Mozaik SD
5. lipnja 2023. - 18:20

Popularnost TV kvizova ne jenjava, što dokazuje i sve veći broj emisija takvog formata. I dok se većina budućih natjecatelja za nastup u kvizu priprema listanjem enciklopedije i sudjelovanjem u pub-kvizovima, jedan pobjednik britanske verzije ‘Milijunaša‘ pripremao se na posve drugačiji način. On je, zajedno sa suprugom i prijateljem u publici, pripremio - prijevaru.

Dogodilo se to još 2001. godine, no taj je slučaj ponovno postao aktualan, nakon što se snimka sramotnog nastupa Charlesa Ingrama (59) u britanskoj verziji kviza ‘Tko želi biti milijunaš?‘ opet počela dijeliti na društvenim mrežama, piše Jutarnji.

Ingram do novca nikada nije došao, jer je prijevara razotkrivena prije nego mu je nagrada isplaćena. A da je varao, otkriveno je zbog toga što se posvađao sa suprugom koja mu je pomagala u nepoštenim činu.

Čitav slučaj opisan je u knjizi ‘It’s Not A Proper Job‘ dugogodišnjeg TV voditelja Chrisa Tarranta.

Dok je natjecatelju postavljao pitanja, Tarrant nije primijetio nikakvo sumnjivo ponašanje. No sve je izašlo na vidjelo kad mu je jedna asistentica ispričala što je čula kad je prolazila uz garderobu u kojoj su bili Charles Ingram, inače bivši vojnik, i njegova supruga.

‘Krenuo sam prema Ingramovoj svlačionici da čestitam njemu i njegovoj ženi. Ali zaustavila me ljupka djevojka iz našeg istraživačkog tima, koja je plakala. ‘Što se dogodilo?‘, pitao sam je. A ona je rekla da je otišla do njih s bocom pjenušca, no oni su se upravo svađali. Bez obzira jeste li inače sretan ili nesretan par, ako ste upravo osvojili milijun funti, sigurno biste bili veselog, slavljeničkog raspoloženja‘, piše Tarrant u svojoj knjizi.

Nakon svađe natjecatelja, produkcijski tim je počeo analizirati snimku i na kraju otkrio neobičan obrazac kašljucanja u publici. Šefovi televizije su tada ustvrdili da su Charlesova žena Diana i njegov prijatelj Tecwen Whittock, kašljali kad god je Ingram pročitao točan odgovor.

Neobično ponašanje izazvalo je uzbunu među ekipom i produkcijska kuća je odlučila ne emitirati tu epizodu te suspendirati isplatu.

Bračni par Ingram na kraju je proglašen krivim za zavjeru s ciljem prijevare u kvizu, izrečene su im uvjetne zatvorske kazne, te su morali platiti kaznu od 115.000 funti. Njihov pomagač Whittock, inače profesor na koledžu iz Cardiffu, za pomaganje Ingramovima osuđen je na 12 mjeseci uvjetno te je također morao platiti kaznu i sudske troškove, navodi Jutarnji.

Ingramov nastup u kvizu može se pogledati na YouTube-u. Korisnici interneta sada kažu da se zapravo može primijetiti da natjecatelj vara.

Voditelj Chris Tarrant Ingramu je postavio pitanje za milijun funti koje je glasilo: ‘Pod kojim je imenom poznat broj jedan iza kojeg slijedi sto nula?‘ Ponuđeni odgovori su bili: a) googol, b) megatron, c) gigabit i d) nanomol.

Ingram je prvo kazao da misli da je nanomol točan odgovor, ali da bi to mogao biti i gigabit. ‘Nisam siguran, mislim da nije megatron. Moram priznati da nikada nisam čio za googol‘, rekao je, pa nakon toga ubrzo promijenio mišljenje.

‘Procesom eliminacije mislim da je googol, ali ne znam što je to. Mislim da nije ni gigabit ni nanomol ni megatron. Stvarno mislim da je googol‘, rekao je Ingram, na što se voditelj začudio.

‘Ali prvo ste mislili da je nanomol i rekli ste da nikad niste čuli za googol‘, rekao mu je voditelj.

Ingram je ostao pri svom odgovoru, a korisnici društvenih mreža kazali su da ga nije odalo samo kašljucanje, već i previše ležerno ponašanje i činjenica da nije bio previše zabrinut na zadnjem pitanju, iako nije znao točan odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:16