StoryEditorOCM
ShowbizOD 30. LIPNJA

Svirao je s Dylanom, Claptonom, Milesom Davisom i grupom Kiss, a sad stiže u Trilj! Kakav spektakl na Cetini

24. siječnja 2023. - 12:24

Trilj ovog ljeta ponovno postaje središte blues zvuka, zahvaljujući najvećem blues festivalu u Hrvatskoj - "Thrill Blues Festivalu". Šesto izdanje festivala održat će se od 30. lipnja do 2. srpnja i cetinski kraj pretvoriti u oazu blues glazbe u kojoj će posjetitelji moći besplatno uživati.

Svi detalji manifestacije predstavljeni su na konferenciji u Splitu, a prema riječima direktora festivala Borisa Hrepića Hrepe, ovo će biti najjače i najbogatije izdanje do sada.

Vodeće ime festivala je američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među 100 najboljih svjetskih gitarista. U svojoj bogatoj karijeri svirao je turneje i glazbeno surađivao s Milesom Davisom, Bobom Dylanom, grupom Kiss, a prošle je godine bio gost na talijanskom dijelu europske turneje Erica Claptona. Ford je objavio je trideset albuma te ima i pet Grammy nominacija. U ovom dijelu Europe nikada nije svirao, stoga će upravo Trilj biti njegovo prvo glazbeno odredište u regiji.

Nastup je potvrdila i Sharrie Williams, afroamerička pjevačica koju krasi nadimak "The Princess of Rockin Gospel Blues", koja je već tri puta bila nominirana za prestižnu nagradu Blues Music Awards, a 2012. je osvojila i nagradu za "Blues Album Of Year".

image

Sharrie Williams
 

Promo

Ove godine posebno mjesto u pogramu imaju francuski bluzeri koji su Trilju vjerni od prvog izdanja festivala.

S francuske blues scene tako stižu "The Wacky Jugs", pobjednici prošlogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu, "Two Roots Duo", te kao gost mlada francuska blues nada 14-godišnji Valentin Vasseur.

Tiskat će se i ‘Thrill Blus‘ novine

Iz Makedonije će se prema cetinskom kraju uputiti du "In the Mood", iz Banje Luke stižu "Tobacco Blues Band", a od domaćih imena nastupit će "Bosak & Second Hand", koji su u zadnje tri godine objavili tri albuma, "D.K. & First Timers" Danka Krznarića, koji promovira svoj album prvijenac "Above the Clouds", te Sunnysiders. Tu su i tradicionalni domaći bendovi - "Dbluz", "Ozon", "Raptor" i "Charlie & Bell Blues Experience".

Bogat prateći program uključuje Blues Run utrku i edukativnu radionicu, a za ovu prigodu tiskat će se "Thrill Blues" novine.

Bogati program uključuje i projekciju blues dokumentarca "Črni Kastavac" redatelja Igora Modrića o blues velikanu Jerryju Ricksu, koji je zadnje godine svog života proveo u Kastvu pored Rijeke.

image

‘Two Roots‘

 

Promo

S ciljem daljnjeg razvijanja mladih glazbenih talenata, uz Blues At School program, ove godine će se u sklopu festivala održati i prvi "Thrill Youth Camp", koji će uključivati tri dana internacionalnih blues radionica, na kojima će sudjelovati i mladi blues svirači iz Italije, nekoliko učenika Pop rock škole iz Siska i Blues kampa Lonjsko Polje.

image

‘Sunnysiders‘

Robi Pongrac

Njima će se pridružiti mlada hrvatska blues nada Odin Sokač te članovi mladog benda "Westsiders", dok će od stranih mentora u goste stići afroamerički blues edukator i glazbenik Michael Roach te britanski usnoharmonikaš Little George Suref.

Tradicionalno, Thrill Blues Festival pojačano radi i na blues diplomaciji, stoga će gosti u Trilju biti i blues aktivisti, kao što su Fred Delforge predsjednik France Blues udruženja, grčki novinar Michael Limnios, makedonski blues promotor i organizator "Blues and Soul Festivala" u Skoplju Vasja Ivanovski te predsjednik Europske Blues Udruge, Talijan Davide Grandi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 12:30