StoryEditorOCM
ShowbizJOOST KLEIN

Predstavniku Nizozemske diskvalificiranom s Eurovizije prijeti kazneni progon; oglasila se policija i rekla što ga čeka

Piše SCENA SD
14. svibnja 2024. - 17:17

Joost Klein – koji je trebao predstavljati Nizozemsku sa svojom pjesmom ‘Europapa‘ - diskvalificiran je s natjecanja u Malmöu u Švedskoj samo nekoliko sati prije subotnjeg finala (11. svibnja). Policija je tada izjavila da je odluka donesena nakon što je optužen da je verbalno prijetio članici produkcijske ekipe.

Incident je označio prvi put da je neki izvođač diskvalificiran nakon što je stigao do velikog finala u 68-godišnjoj povijesti natjecanja, a prije diskvalifikacije 26-godišnji pjevač bio je imenovan kao jedan od favorita za pobjedu.

Sada je glasnogovornik policije, Jimmy Modin, razgovarao s The Guardianom o nepristojnosti i otkrio da je vjerojatno da će se Klein suočiti s pravnim postupkom, prenosi NME

Modin je potvrdio da je istraga završena, a odluka o tome treba li podići optužnicu ili ne treba stići "u sljedećih nekoliko tjedana".

Emil Andersson, policajac zadužen za slučaj, dijelio je slično mišljenje sa švedskom televizijskom stanicom SVT. “Očekujemo da će vjerojatno doći do kaznenog progona”, rekao je, dodavši i da je vjerojatno “ubrzano kazneno gonjenje” jer svađa nije uključivala teže kazneno djelo.

Daljnji detalji o prirodi navodnih prijetnji nisu javno objavljeni. 

Nakon vijesti o njegovoj diskvalifikaciji, nizozemska televizijska kuća Avrotros izjavila je da je "šokirana" odlukom i izjavila da iako je Klein napravio "prijeteći potez" prema kamermanki, on ju nije dotaknuo. 

“Usprkos jasno sklopljenom dogovoru, Joost je snimljen kada je upravo sišao s pozornice i morao je požuriti u zelenu sobu. Joost je u tom trenutku više puta dao do znanja da ne želi da ga se snima. To se nije poštovalo", dodao je Avrotros. Klein od tada nije javno komentirao incident, prenosi NME.

Vijest da je povučen s natjecanja stigla je putem ažuriranja EBU-a. Cijela izjava glasi: “Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga.

image
Sander Koning/Afp

“Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces traje svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem.

“Željeli bismo razjasniti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao niti jednog drugog izvođača ili člana delegacije.

“Održavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja.”

Ovogodišnje natjecanje, koje je na kraju osvojio švicarski Nemo, bilo je praćeno kontroverzama jer je Izraelu dopušteno natjecanje usred tekućeg sukoba s Hamasom u Gazi.

Od finala se također suočio s kritikama potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa, koji je optužio šefove natjecanja da su donijeli "pobjedu" "neprijateljima Europe" odlukom o zabrani zastava EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 13:48