10123069
KVALITETNI LJUDSKI POTENCIJALI

Turističko-ugostiteljska škola iz Splita će uz pomoć europskog novca postati regionalni centar kompetentnosti s hotelom sa četiri zvjezdice

StoryEditor
Piše Merien Ilić
Foto Josko Ponos/Cropix
30. travnja 2021. - 07:00

Turističko-ugostiteljska škola Split biti će ishodišna točka razvoja i edukacije mladih turističkih djelatnika na cijelom Jadranu i to zahvaljujući smjeru koji je odabrala odnosno Regionalnom centru kompetencije usmjerenog ka budućnosti turizma i ugostiteljstva.

Projekt pod nazivom "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" bit će usmjeren i na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja djelatnika i mentora u ugostiteljstvu i turizmu.

Prošle godine škola je s Ministarstvom turizma potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu 74,3 milijuna kuna. Projekt se 85 % financira sredstvima EU fondova. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.

Kao partneri u projektu navode se: Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, Srednja škola Bol, Srednja škola "Braća Radić" Kaštel Štafilić, Srednja strukovna škola "Blaž Jurjev Trogiranin", Hotel Split, Grand Hotel Lav, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Sveučilište u Splitu, H.L. Dvorac i JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije koja u ovom projektu sudjeluje kroz tehničku pomoć.

image
Duje Klaric/Cropix

Kroz RCK Split koji je jedan od šest u Hrvatskoj, izgraditi će se nova škola na mjestu sadašnje Turističko-ugostiteljske škole koja će se dijelom srušiti te će se neki dijelovi rekonstruirati s brojnim kabinetima i potpuno opremljena. Izgradit će se školska radionica, svojevrsni hotel s 4 zvjezdice koji će odražavati razinu hotelske industrije, a uvodi se i niz novih zanimanja. Inovativni programi će se razvijati za redovite učenike, ali i za obrazovanje odraslih; voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije).

Glavna uloga edukatora iz ŠKMER Akademije je provođenje stručnih usavršavanja strukovnih nastavnika (kuharstvo, posluživanje, slastičarstvo), kao i priprema za sudjelovanje učenika (koji se obrazuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar) na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo odgojno-obrazovni radnici čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

Centar će kroz provedbu aktivnosti adresirati i problem manjkave motivacije mentora, tako što će osnovati akademiju za mentore te izraditi prijedlog za vrednovanje statusa mentora.

- Regionalni centar kompetentnosti u Splitu razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju hotelijersko-turistički tehničar kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije). S obzirom na obuhvat kvalifikacija, biti će ovo zaista centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal ponajprije u segmentu hotelijerstva, ali i kroz obrazovne programe obrazovanja odraslih u segment gastronomije na području Dalmacije - stoji u opisu projekta.

Iz škole najavljuju kako u krajnoj fazi planiraju i razviti studijski program kao nastavak ove priče, a uvelike očekuju suradnju s gospodarstvenicima koji bi trebali podržati kontinuirano usavršavanje, razvijanje vještina i znanja uz stvaranje vrhunskih stručnjaka čime se sve osigurava i budućnost turista i svih ostalih grana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:28