StoryEditorOCM
PromoBISER DALMACIJE

Čak 30 posto proizvođača vina Zadarske regije posjeduje ekomarkicu, što je svrstava u sam svjetski vrh

Piše Ivica Nevešćanin
13. lipnja 2024. - 12:52

Ono što čini osnovnu razliku u odnosu na vina južne i srednje Dalmacije je specifična mikroklima ovog podvelebitskog područja koja vinogradima donosi hladna zračna strujanja, pogodujući zadržavanju svježine u vinima

Sve više proizvođača stavlja akcent na proizvodnju lokalnih sorti poput svrdlovine i ostalih dalmatinskih autohtonih sorti poput plavine, tribidraga i plavca malog

Opojna vina, koja se u ovoj regiji uzgajaju više tisuća godina, možete naći putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja. Otkrijte vinarije i kušaonice gdje ćete zasigurno naći sortu za sebe.

Upravo ova vinogorja vinogradarske podregije sjeverne Dalmacije u posljednje vrijeme doživljavaju pravu malu renesansu na hrvatskoj vinskoj sceni. Svjedočimo novom trendu malih boutique proizvođača koji suvremenim proizvodnim procesima garantiraju izvrsnu kvalitetu vina. Neki od njih posebno su se istaknuli na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima, poput Decantera, odakle se vraćaju okićeni zlatom te je broj nagrađenih svake godine sve veći.

Manje je znana činjenica da je zadarsko vinogradarsko područje prava ekooaza Hrvatske. Čak 30 posto proizvođača na ovom području posjeduje ekomarkicu, što ovu regiju svrstava u sam vinski svjetski vrh.

image

Berba u Kraljevskim vinogradima

/Slobodna Dalmacija

Na ovom području tradicionalno se više proizvode crna vina. Čak 60 posto vina otpada na proizvodnju crnih, a ostatak čine bijela i ružičasta vina.

Od crnih sorti zastupljene su internacionalne bordoške i rhonske sorte, poput cabernet sauvignona, merlota, syraha i grenachea, no u posljednje vrijeme sve više proizvođača stavlja akcent na proizvodnju lokalnih sorti poput svrdlovine, nekada iznimno cijenjene sorte, koja ponovo osvaja srca vinoljubaca. Zastupljene su i ostale dalmatinske autohtone sorte, poput plavine, tribidraga i plavca malog. Pitkost sjevernodalmatinskih crvenih vina očituje se u svježini i eleganciji, ali i snazi koja se ponajviše ističe u premium linijama vina.

image

Vinarije Šime Škaulja u mjestu Nadin, najstarija boca u arhivi
 

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Od bijelih sorti najbolje uspijevaju maraština i pošip, no zastupljene su i druge sorte.

Ono što čini osnovnu razliku u odnosu na vina južne i srednje Dalmacije je specifična mikroklima ovog podvelebitskog područja, koja vinogradima donosi hladna zračna strujanja, pogodujući zadržavanju svježine u vinima. To je i glavni razlog zašto ovo područje odlikuju izvrsna rosé vina. Kombinacija rhonskog i lokalnog sortimenta te fenomenalnih vremenskih uvjeta rezultirala je svježim, voćnim i balansiranim ružičastim vinima.

Stoga provedite neko vrijeme u srcu Ravnih kotara, u Nadinu u vinariji Škaulji bit će vam jasno zbog čega ovaj vinar već godinama niže brojne nagrade. Ali obitelj Škaulj ne samo da proizvodi i puni 200.000 butelja organskog vina, već nudi ukusna i slasna domaća jela od mesa iz vlastitog uzgoja. U lijepoj kušaonici, uređenoj u tipičnom dalmatinskom stilu u kamenu, možete kušati njihov Merlot, Syrah, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Maraštinu ili slatko desertno vino.

image

Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polaca - MasVin. Jedan od vlasnika zadruge Radoslav Bobanović

Krasnodar Persun/Cropix/Cropix

Nedaleko, na istome području, nalazi se i poljoprivredna zadruga MasVin u kojoj možete nastaviti s kušanjem lokalnih vina, opet organskih, ali dodati tome i ekstra djevičansko maslinovo ulje i smokve! MasVin je poljoprivredna zadruga koja proizvodi nagrađivana visoko kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja i vina.

Uživajte stoga u okusima u kušaonici i prostranoj terasi s pogledom na vinograd kako biste odabrali ono vino ili ulje koje vam najviše odgovara i ponijeli ga kući. Osnovana 2006. godine, zadruga se prostire na 11 hektara zemlje zasađenih hrvatskim i francuskim sortama, uključujući i slavni crljenak kaštelanski.

image

Pakoštane, Vinarija Karaba Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Ako vas zanima enogastronomsko iskustvo i želite još i prespavati na autentičnom posjedu u zaleđu, rezervirajte sobu u Ražnjevića dvorima, nekada tradicionalnom ruralnom posjedu, a u novijem dobu renoviranom i pretvorenom u predivan smještaj za odmor. Iz Ražnjevića dvora možete krenuti na “wine & bike” turu s obilaskom vinarija i seoskih gospodarstava u okolici, kušati domaće proizvode i uživati u prirodi i svježini.

Ako želite ostati blizu grada, u Zadru možete pronaći nekoliko mjesta koja ćete posjetiti. Jedno od njih je Degarra Vinarija Zadar. U nekadašnjoj vojnoj vojarni, sada nedavno obnovljenom prostoru, naći ćete kušaonicu gdje možete probati njihova vina koja se uzgajaju u Ravnim kotarima. U ponudi je nekoliko vina proizvedenih od caberneta, merlota, syraha, plavine, pošipa i maraštine. Svakako pitajte za pjenušac Degarra, idealan za vrući ljetni dan!

image

Vina Vinketa iz Nadina

Vv/Slobodna Dalmacija

Krenite iz Zadra prema Ninu kako biste posjetili obaveznu stanicu na vinskoj ruti – Kraljevske Vinograde. Čak i ako je to samo zbog pogleda! Udobno se smjestite u kušaonici usred vinograda na brdu iznad Punta Skale i uživajte u pogledu na more.

Vinarija uzgaja grožđe na nekoliko lokacija s više od 300.000 trsova koji uključuju čuveni crljenak (zinfandel). Grožđe se ručno bere, a u kušaonici ćete još naučiti o posebnoj mikroklimi s više od 2600 sati sunca godišnje, koja čini vino tako posebnim.

image

Vinar Tomislav Glavić

Ante Cizmic/

Na otoku Pagu posjetite Vina otoka Paga. Najavite se prije polaska kako bi vas dočekao stručni enolog i objasnio postupak proizvodnje vina. Vi ćete, naravno, isprobati nekoliko kapi, između ostalog, i vina domaće sorte Gegić – koje je vinarija uspjela oživjeti i spasiti od zaborava.

Na OPG-u Vlatković Zvonimir možete se lijepo provesti s prijateljima u njihovom stoljetnom tradicionalnom vinskom podrumu od drveta i kamena.

Gradnja podruma započela je davne 1915. godine, a sada možete kušati spoj Syraha i Merlota, poznatog kao Castrum Novum, koji je tako nazvan po tvrđavi u Novigradu do koje se lako može doći iz kušaone.

Posljednje mjesto koje morate posjetiti je Karaba.

Njihova mala i šarmantna trgovina u centru starog mjesta Pakoštana odlično je mjesto za hlađenje u lijepim ljetnim večerima. Čitava obitelj sudjeluje u ručnoj berbi grožđa od kojeg će postati vrhunska vina poput Merlota, Cabernet-Souvignona te žutog i slatkog muškata.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 09:08