IZVOR ŽIVOTA

SOLANA NIN - Priča o soli duga 1500 godina

Piše PREMIUM DALMACIJA 2023
Foto Jure Mišković/Cropix
21. prosinca 2023. - 12:54

Za Solanu Nin ovo je bila zaista velika godina. Osim što su otvorili svoju prvu trgovinu u Zadru, u Ulici Jurja Barakovića, koju ćete lako pronaći odmah nakon što prelaskom gradskog mosta uđete u staru gradsku jezgru, dobili su i ekološki certifikat na razini Europske unije za svoju ručno branu sol! Zahvaljujući tom priznanju, Solana Nin sada je jedna od ukupno triju europskih solana koje se mogu pohvaliti ekološkim certifikatom za ručno branje soli koja se suši isključivo na suncu i vjetru.

Ova solana, kao i njezina priča, stara je više od 1500 godina. O tome svjedoči i rimska zapornica, velika i monumentalna kamena stijena koja se i danas nalazi na poljima soli. U tim se starim vremenima sol mijenjala za zlato, unca za uncu, a poznato je da su Rimljani svoje vojnike plaćali baš ninskom soli. I ne samo vojnici. U punoći i bogatstvu njezina okusa na svojim su gozbama uživali i rimski carevi. Nakon što su Mlečani 1423. godine kupili solane na Jadranu, pa tako i nju, zbog monopola nad proizvodnjom soli, čak pet stoljeća nije bilo solane na području Nina. No, život joj nisu oduzeli, kao ni ljubav prema soli koja se u ovom kraju prenosi s naraštaja na naraštaj. Baš zahvaljujući tome, Solana Nin ponovno je otvorena 1954. godine otkad živi i proizvodi tradicionalno, na isti način kao u davnim danima. Upravo zato im je ovaj certifikat posebno važan.

image
Ratko Mavar

Prirodni fenomen

– U proizvodnji naše soli ne sudjeluje samo ljudska ruka koja je bere, već je ona proizvod Jadranskog mora, sunca i bure s Velebita. Naša plitka laguna Ninskog zaljeva živi je i biodinamički ekosustav o čijoj čistoći i netaknutosti najbolje svjedoči bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, počevši od toga da taj prirodni okoliš posjećuje čak 250 vrsta ptica. U širem području nema teške industrije niti ekstenzivne poljoprivrede, a područje Solane Nin nalazi se između pet hrvatskih nacionalnih parkova. Zapravo, cijela Solana Nin je jedan magični muzej na otvorenom koju godišnje posjeti više od 150 tisuća ljudi – govori nam Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga i razvoja poslovanja. Njezin suprug Damir Oštrić prije 13 godina postao je vlasnik solane čija posebna vrijednost leži u tradicionalnoj proizvodnji, odnosno znanju koje se prenosi generacijama. Ono što je u početku izgledalo kao nedostatak, a to je izostanak moderne tehnologije, Oštrići su na najljepši mogući način pretvorili u svoju prednost. Ne samo da su prepoznali bogatstvo ovog prirodnog fenomena već su ga na najbolji mogući način valorizirali. U svom asortimanu imaju više od 280 proizvoda sa soli, od različitih vrsta začinskih soli do kozmetike, delikatesa, maštovitih suvenira te posebnog programa za djecu, koji su nedavno pokrenuli kroz slikovnicu i puzzle. Posebno mjesto u toj finoj kolekciji svakako zauzima cvijet soli, perjanica među njihovim proizvodima nazvana i kavijar među solima, čiji se tanki fini kristalići skupljaju rano ujutro ili kasno navečer, a imaju sve najveće mineralne i hranjive vrijednosti jadranske soli. Upravo ninska solana počela je prva u Hrvatskoj, po uzoru na Francuze, prikupljati cvjetnu sol, francuski "fleur de sel".

– Masterchefovi po cijelom svijetu vole je koristiti za specifična delikatna soljenja zbog specifične nježne strukture i manje slanosti. To je čini jako pogodnom za zdravlje ukoliko imate problem s prekomjernim soljenjem, odlična je i za trudnice te male bebe. Šteta je takvu sol koristiti u procesu kuhanja kada izgubi sve minerale, idealna je njezina konzumacija pred sam kraj kuhanja ili za salate – otkriva nam Sanja tajnu najcjenjenije vrste soli.

image
Boris Kacan/

Sir i ulje

Ove godine dodatno su je obogatili pa sada imaju linije sa sušenim kaparima, zelenim paprom, čilijem ili koricom limuna. Upravo ovaj nježni topljivi cvijet soli uparen s vrijednim prirodnim esencijama aromatične korice limuna idealan je za blagdanske dane koji su pred nama. U svojoj ponudi imaju i više vrsta čokolada s cvijetom soli, kao i keksa, a osobito su atraktivni sir i maslinovo ulje s dodatkom cvijeta soli. Vrlo tražena je tartufata, kao i džem, te teranino, sve dakako s cvijetom soli. Nezaobilazni dio priče su i sapuni, mirisne soli za kupanje, šamponi i mirisna morska sol za inhalaciju. Svakom proizvodu, svakom pakiranju, pristupa se s velikom pažnjom i ljubavlju.

– Prošle generacije sačuvale su tu solanu za nas, i naša je velika želja i zadaća da je ostavimo i sačuvamo za one buduće. Zato smo se uključili i u turističku priču jer želimo ljudima pokazati kako i danas radimo na isti, tradicionalan način. Velika je to posebnost i vrijednost, a turistima svakako i atrakcija – kaže Sanja.

Alga petula koja nastanjuje ninsku lagunu daje posebnu notu okusa ninskoj soli i razlog je što je cvijet soli visokokvalitetan nutrijent bogat prirodnim mineralima. U ishrani je najzdravija upravo ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi, kalij, brom, magnezij, kalcij, odnosno ukupno 80 različitih esencijalnih minerala, kao i mikroelemente. Zato se osim u prehrani, koristi i za pomoć u liječenju čitavog niza bolesti, osobito za štitnu žlijezdu

14. studeni 2024 07:49