EKOLOGIJA

Stella Croatica ZELENA TRANZICIJA 2.5

Piše Mia Sesartić
Foto Branko Covic/
22. prosinca 2022. - 14:13

Poznata obiteljska tvrtka "Stella Mediterranea" iz Klisa, prepoznatljiva 20 godina po svojim prehrambenim proizvodima, ali isto tako vrlo zapažena i po inovativnom načinu interpretacije naše bogate prirodne i kulturne baštine (Etno selo, Muzej masline, Botanički vrt i Park masline), sada je napravila novi iskorak u svome radu, prema "zelenoj" transformaciji.

– Naša je tvrtka primarno proizvođač prehrambenih proizvoda koji je ušao u turističku djelatnost, a prirodnu i kulturnu baštinu prikazuje na novi, moderan i inovativan način. I kao što smo bili među pionirima kad je riječ o gastro suvenirima, sada namjeravamo biti među prvima u zaštiti okoliša i preuzimanju veće odgovornosti nas samih dionika u toj zaštiti – veli nam u uvodu razgovora njezin vlasnik Andrija Polić, objašnjavajući nadalje strategiju tvrtke u idućem razdoblju.

– Strategija je naše tvrtke "Stella Mediterranea" vezano uz "Europski zeleni plan" postizanje zadanih ciljeva do 2025. godine, a kroz sveobuhvatni i dugoročni plan za zaštitu okoliša.

Provedba reformi djelomično se već odvila, odnosno odvija se. Postojeći su objekti dobrim projektiranjem i izborom materijala rezultirali energetskim certifikatima A i A+ kategorije, dok planirane novogradnje idu do razine pasivne kuće.

Opredjeljenje je da trajno štitimo klimu pokazujemo i ulaganjem u solarne fotonaponske elektrane kako bismo postali samodostatni i smanjili emisiju CO2 koristeći energiju iz obnovljivih izvora.

image

Andrija Polić: Znatne uštede vode postići ćemo uvođenjem navodnjavanja “kap po kap”

Ante Cizmic/Cropix

Učinkovito gospodarstvo provodimo kroz sveobuhvatna nastojanja na razini tvrtke na način pravilnog gospodarenja prirodnim resursima i upravljanja na održiv način, a bioraznolikost i naše vrijedne prirodne resurse štitimo, vrednujemo i obnavljamo na načine koji poboljšavaju potencijale našeg društva kroz edukacije i ostale aktivnosti – ističe naš sugovornik, objašnjavajući kako je situacija izazvana koronom i ratom u Ukrajini, kao i energetski nestabilna situacija koja sada traje, ubrzala sve njihove odluke koje su trebale biti implementirane u poslovanje do 2030. da budu implementirane do 2025.

Solarne elektrane

Tako im je u razdoblju do 2024. godine cilj realizirati ulaganje u dvije solarne fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju – jednu namijenjenu za proizvodnju energije koja je dostatna za sve proizvodne procese, a druga elektrana, koja će se postaviti na Muzeju masline, ispunit će dostatnost potreba energije za sve turističke djelatnosti.

– Također, odvajamo otpad te ga zbrinjavamo u suradnji s ovlaštenim subjektima, recikliramo sve što možemo iz proizvodnih procesa. Otpadni materijal sa zelenih površina koristimo za kompost te tako i dobivamo prirodnu hranu za naše biljke, a novi je cilj povećati opseg smanjivanja otpada od turističke do proizvodne djelatnosti, i to na razne načine – govori Polić, navodeći kako je jedan od ciljeva strategije i proširenje svih postojećih zelenih površina dodatnim ozelenjavanjem, iako je već više od 75 posto cjelokupnog kompleksa Stelle Croatice pod zelenom površinom. Primjera radi, u tom svojem kompleksu u Klisu imaju zasađeno čak 120 novih stabala.

– Kad je riječ o upravljanju vodnim resursima, znatne uštede vode postići ćemo uvođenjem navodnjavanja "kap po kap", čime se voda ciljano dovodi do biljaka, dok u sklopu kompleksa uvodimo, odnosno zamjenjujemo postojeće slavine štedljivima, takozvanim senzorskim slavinama, čime podižemo razinu štedljivosti i kontroliramo potrošnju vode na više od 20 izljevnih mjesta. Očekivana ušteda vode je iznad 30 posto u odnosu na sadašnju potrošnju.

Jedan je od ciljeva u zaštiti okoliša i postupna zamjena naše flote vozila električnim, tako da u konačnici sva vozila budu električna.

image
Ante Cizmic/Cropix

Sama gradnja dosadašnjih objekata pratila je sve smjernice, te smo nositelji zelenih certifikata A i A+ kategorije, a novi objekt u cijelosti će biti izgrađen tako da ispuni uvjete pasivne kuće – ispričao nam je o ciljevima strategije Andrija Polić, a posebno ga raduje što mogu uključiti djecu i mlade u sve ove projekte i nastojanja za održivim razvojem.

– Svjesni smo da je edukacija najvažnija, već dugi niz godina održavamo i provodimo program edukativnih radionica, u kojem imamo sporazum sa Splitsko-dalmatinskom županijom, jer je posebno važno zainteresirati djecu, našu budućnost, u razvijanju ekološke svijesti. Osobito su važne edukacije o zaštiti vodnih resursa i sve o vodi, recikliranju i kompostiranju, pravilnom razvrstavanju otpada te načinima kako zajedničkim radom možemo preuzeti odgovornosti već od ovoga trena na razini svakog od nas, a za dobrobit okoliša na jedinom planetu Zemlji – zaključuje naš sugovornik, jer svačiji je, možda naizgled i mali korak, kaže on, jedna od kockica koja će pomoći zaštiti okoliša i života na Zemlji.

Namjeravamo biti među prvima u zaštiti okoliša i preuzimanju veće odgovornosti nas samih dionika u toj zaštiti, ističe Andrija Polić

Jedan od ciljeva strategije i proširenje svih postojećih zelenih površina dodatnim ozelenjavanjem, iako je već više od 75 posto cjelokupnog kompleksa Stelle Croatice pod zelenom površinom

15. lipanj 2024 22:33