GASTRO

Ribarnice Brač PO FRIŠKOJ RIBI I MRIŽAMA NAJJAČI U DALMACIJI

Piše Antea Burazin
Foto Ante Cizmic/Cropix
22. prosinca 2022. - 09:58

Već puna dva desetljeća opskrbljuju nas friškom ribom i raznim ribljim specijalitetima. Po ribi i mrižama uvjerljivo su "najjači" u Dalmaciji. A za bokunom njihovih friških školjaka, glavonožaca, rakova, zamrznutih ribljih proizvoda te slanih i mariniranih morskih delikatesa traga se čak i u austrijskoj prijestolnici!

Riječ je, naravno, o tvrtki Centaurus koja je vrata otvorila davne 2002., a u sklopu koje djeluju već svima nama poznate Gastro ribarnice Brač. Poslovni duo, ujedno i braća, Ivo i Toni Bartulović, imali su viziju postati lideri na tržištu u opskrbljivanju ribljim proizvodima. I jesu! Od tada se broj ribarskih partnera s kojima surađuju, a ima ih od Dubrovnika do Istre, samo povećavao. Ono do čega najviše drže, ističu nam, jesu visoki i kvalitetni standardi i uvjeti u kojima se riba prerađuje i dovozi.

image

Gastro ribarnice Brač na Poljudu


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Riba se skuplja tako da po dogovoru šaljemo naša vozila s rashladom najbliže mjestu ulova. To je neki od naših otoka ili mjesta na kopnu, a usput na preuzimanju ulovljene ribe opskrbljujemo ribare ledom i novim kašetama. Surađujemo s nekoliko malih uzgajivača ribe jer se to pokazalo najboljim načinom da se prezentira kvaliteta našim kupcima. Svaki dan nam stiže svježa riba iz uzgoja unaprijed dogovorenim redoslijedom, tako da kupac unutar samo nekoliko sati dobiva svježu uzgojenu ribu - navode nam. Prije preseljenja u novo centralno skladište na Dračevcu, obišli su preko 25 tvornica u nekoliko svjetskih zemalja, gdje su proučili sve do najsitnijih detalja, a kao rezultat toga danas imaju najmodernije skladište koje zadovoljava sve europske norme.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Iako je priprema ribljeg ručka svojevrstan ritual u Dalmaciji, naročito petkom, svi volimo da nas nekada i dočeka gotovo jelo. Naročito riba koja nije baš uvijek jednostavna za pripremu, a ubrojimo li u to i čišćenje, izgubi se dosta vremena. A svi, ipak, volimo da je friška i da je jadranska. Kako u ovom užurbanom modernom svijetu ne bismo imali takvih briga, braća Bartulović u svojoj su centralnoj poslovnici kod Poljuda osmislili koncept koji se savršeno uklapa u suvremen i nepredvidiv život današnjeg čovjeka.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

U toj poslovnici, što je ujedno i njihov najposjećeniji objekt, čeka vas odjel s gotovim ribljim jelima. Posebnost mu je u tome što ima širok asortiman domaćih proizvoda, voća i povrća te raznovrstan asortiman gotovih jela. Primjerice, crni rižot, fritule od bakalara, riba sa žara, makaruni s tartufima i kozicama samo su neki od stalnih gotovih jela.

Da je zadovoljstvo kupaca na vrhuncu svjedoče i poslovne brojke, jer će ova tekuća godina, nakon što odzvoni posljednji dan prosinca, vjeruju, biti jedna od njihovoj najboljih poslovnih godina. Povratak turizma punom snagom i njima je donio pravo osvježenje u poslovanju, jer kao opskrbljivači velikih hotela i restorana također su dio malog kotačića u turizmu.

- Posljednjih 20 godina svakodnevnom distribucijom svježe i zamrznute ribe te ostalih morskih plodova opskrbljujemo više od 1200 Ho.Re.Ca. kupaca u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i šire - informiraju nas o broju mušterija koje su svoje povjerenje dali njima.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

A povjerenje su prema njima stekli i kupci u austrijskoj prijestolnici. Tumače nam da su u srcu Beča proslavili jadransku ribu!

- Ono što nam je izuzetno drago jest da smo postali "hrvatski brend" za ribu u Beču, o čemu najbolje govore ocjene na društvenim mrežama, ali i brojni članci neovisnih novinara koji prate gastronomske teme. S vremenom smo postali prava "Gastro fisch Brač" u Austriji, tako da osim klasične maloprodajne ponude svježih i delikatesnih proizvoda svakodnevnim jelima obogaćujemo nepca naših dragih Bečana. Lijepo je biti prisutan na razvijenom tržištu poput austrijskoga, gdje stalno dobivamo novu inspiraciju za razvoj i strategiju cjelokupne grupacije.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Važno je napomenuti da cjelokupan projekt ne bi bio moguć bez obitelji Prgomet, koja neumorno radi na ovom projektu s nama i čiji je partnerski doprinos jednako velik - pojasnili su nam kako su prihvaćeni u Beču. Međutim, tu ne planiraju stati. Trenutno imaju još nekoliko ponuda za suradnju u nekoliko nama susjednih i geografski bliskih zemalja, a ulaskom Hrvatske u Schengen vidici se samo šire!

Za dan u godini kada naš puk tradicionalno prakticira jesti samo riblja jela u Gastro ribarnicama Brač već su se pripremili. Ideja je da se na Badnji dan opustite, prošetate gradom, zapivate koji klapsku pismu i, naravno, imate spreman ručak! U gastro odjelu na poslovnici u Poljudu već dugi niz godina pripremaju bakalar na više načina.

- Kupci za Badnji dan znaju čekati i više od sat vremena u redu kako bi došli do svog najdražeg jela od bakalara, a kad to vidimo, ne možemo nego biti ponosni. To je uspjeh koji se gradio godinama, prvenstveno odabirom najboljih namirnica, jer najbolji bakalar mora biti ulovljen i osušen iste godine, zatim neumornim radom i usavršavanjem našeg chefa Mira Katušića, koji i dok spava sanja da kuha, ali i cijelog gastronomskog tima.

Osim jela od bakalara, uvijek se pronađe i neko novo jelo, primjerice, trenutačno je u ponudi orzo s lignjama i kozicama. Inače raspolažemo s 200-tinjak recepata pa se ovisno o ulovu i stađunu svaki mjesec kreiraju jelovnici - kazali su.

Pod okriljem njihova brenda "Amare" nalazi se mnogo rijetkih ribljih specijaliteta, što se rijetko da zamijetiti na jelovnicima restorana. Pljeskavice od jadranskih kozica i škampi te pljeskavica od jadranske ribe na tržištu su prihvaćeni izvrsno.

- Pljeskavice radimo već 4 - 5 godina i od početka su bile prava inovacija jer takav proizvod nije postojao na tržištu. Danas smo taj proizvod stavili na jedan veći nivo jer smo ga svih godina dorađivali tako da uz stalni rast prodaje u Ho.Re.Ci. on postaje atraktivan i za neka druga tržišta. Mislimo da će 2023. ovo biti jedna od naših perjanica u prodaji - istaknuli su nam još jednom zašto su u svojoj branši broj jedan.

Ova godina za njih je osim uspješnih poslovnih brojki bila posebna i zbog toga što su obilježili dva desetljeća postojanja. Za takav uspjeh zaslužnim drže upravo svoj kadar.

- Izdvojili bismo upravo naše djelatnike koji su najzaslužniji za uspjeh firme. Danas ih već dosta radi deset ili više godina, a ta se brojka stalno povećava. Uz njih su tu i naši vjerni ribari s kojima smo prošli zajedno kroz poslovne nevere i bonace, partneri s kojima, kao i s ribarima, radimo od samih početaka i, naravno, veliko hvala našoj obitelji koja je uz nas bezuvjetno u dobrim i lošim trenucima - zaključili su.

15. lipanj 2024 22:59