EKOLOGIJA

CGO Biljane Donje - REPREZENTATIVNI PRIMJER ZBRINJAVANJA OTPADA

Piše P.O.
Foto /Slobodna Dalmacija
22. prosinca 2022. - 08:00

Do kraja sljedeće godine Zadar će postati četvrti grad u Hrvatskoj i drugi u Dalmaciji s izgrađenim centrom za gospodarenje otpadom puštenim u pogon. Na više od 40 hektara zemljišta do tada će biti izgrađen i otvoren CGO Biljane Donje koji će zbrinjavanjem otpada pokrivati ne samo područje Zadarske županije, nego i pola susjedne Ličko-senjske županije, jer će sedam općina i gradovi Gospić i Novalja otpad sa svog područja odlagati u zadarskom, dok će Senj i ostatak Like problem riješiti u riječkom centru. Priča o ovom projektu u Zadru se počela odmotavati još 2006. godine, tri godine kasnije izrađena je studija utjecaja na okoliš, a nakon trogodišnjeg čekanja na sanitarnu zaštitu izvorišta, sve se ozbiljnije pokrenulo 2012. godine, da bi konačno 2016. bio potpisan ugovor o sufinanciranju. A onda je 3 i pol godine potrošeno na provođenje natječaja za izbor izvođača radova, na kojem je konačno s cijenom od 368 milijuna kuna pobijedio slovenski konzorcij “Riko”.

image

CGO Biljane Donje

/Slobodna Dalmacija

Ali, kada su radovi već započeli, zbog pandemije i rata u Ukrajini, tržište je podivljalo, pa je na kraju Vlada morala donijeti odluku o načinu i uvjetima pod kojima će se izvođačima radova priznati povećanje cijena. Zato, sve dok CGO ne bude završen, nije moguće precizno odrediti cijenu izvođenja radova. – Kada utrošimo sva EU sredstva koja su nam na raspolaganju znat ćemo i koliko nam nedostaje. Spremni smo i na to, jer planiramo da tvrtka “EKO” uđe u kredit koji bi se vraćao iz našeg poslovanja – objašnjava Dino Perović, direktor tvrtke “EKO” koja vodi cijeli projekt. Odavno su u Biogradu, Gračacu i na Pagu izgrađene i tri pretovarne stanice, dok onu na području Like “o svom trošku” rade Gospić i Ličko-senjska županija. Nepovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose nešto više od 370 milijuna kuna (76 posto), nacionalni udio kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dodatnih 66,7 milijuna kuna ili 13 posto, a preostalih deset posto od 48,6 milijuna pokrivaju Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija sukladno suvlasničkim udjelima u tvrtki “EKO”. Sve zajedno, CGO u Biljanima Donjim je projekt koji će premašiti ukupni iznos od oko pola milijarde kuna.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

– U siječnju iduće godine CGO će dobiti privremeni priključak za električnu energiju koji će nam biti dovoljan za rad, sve dok ne budu završeni već započeti radovi na izgradnji nove trafostanice. U siječnju planiramo i potpuno preseljenje tvrtke u Biljane Donje, jer je upravna zgrada odavno gotova – kaže Perović koji vodi tvrtku od 20 zaposlenika. Njihov broj po novoj će sistematizaciji biti bitno uvećan jer bi “EKO”, kada CGO bude u punom pogonu, trebao zapošljavati 90 ljudi. Perović podsjeća da bi CGO u probni rad trebao krenuti na proljeće iduće godine. – Do danas smo utrošili oko 40 posto europskih sredstava. Dobili smo većinu mobilne opreme vrijedne 50 milijuna eura – kamione, utovarivače, bagere, kontejnere..., a iza Nove godine izabrana talijanska tvrtka nam dolazi montirati preostalu opremu i MBO pogon, što je 50 posto investicije. Podsjećam, probni rad će trajati šest mjeseci i ja se nadam da ćemo do kraja godine uspjeti završiti cijeli projekt – ističe Perović. Na obradu u CGO Biljane Donje trebalo bi stizati oko 100.000 tona otpada, od čega je 75.000 tona miješanog otpada, dok ostalo otpada na biološki otpad i strukturni materijal. Nekadašnja analiza, dok je projekt još bio u začetku, procjenjivala je da bi cijena obrade otpada trebala narasti za 68 posto i iznositi oko 65 eura po toni. Tek treba vidjeti što će pokazati nova analiza, ali je prilično realna procjena da bi domaćinstva u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji mogla za zbrinjavanje otpada plaćati i dvostruko veću cijenu od sadašnje.

Zadar i županija mogu biti ponosni!

Zadar i Zadarska županija mogu biti ponosni na “svoj” centar za gospodarenje otpadom! Radi se o velikim projektima koji su izuzetno zahtjevni, procedure su dugotrajne, vrijeme odnosi i provođenje obveznih javnih nabava, a samo priprema dokumentacije traje i po sedam ili osam godina. Zato je veliki benefit imati takvo postrojenje. Otpad i njegovo zbrinjavanje često se koristi u političke svrhe, mijenjaju se smjerovi i strategije, a politika povremeno donosi loše i neprovodive odluke. Hrvatskoj treba konsenzus na visokoj razini, a Zadar i Zadarska županija su kroz proteklo razdoblje imali kvalitetan stručni kadar i politički kontinuitet i u tome je razlog zbog kojeg sada imaju i Centar za gospodarenje otpadom – kaže dr. Aleksandra Anić Vučinić iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom. HUGO i Geotehnički fakultet ovog su tjedna u Zagrebu organizirali konferenciju čiji su sudionici posjetili CGO Biljane Donje kao reprezentativni primjer izgradnje ovakvih projekata.

15. lipanj 2024 23:21