stdClass Object ( [id] => 1383937 [title] => Je li šef šibenskog HDZ-a Rakić najveći izborni gubitnik? Burić ga predložio za obje izborne liste, Središnjica odbila [alias] => je-li-sef-sibenskog-hdz-a-rakic-najveci-izborni-gubitnik-buric-ga-predlozio-za-obje-izborne-liste-sredisnjica-odbila [catid] => 506 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Paško Rakić (43), bivši šibenski dogradonačelnik u mandatu 2017. – 2021., danas viši stručni suradnik za udruge civilnog društva i sporta u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Šibenika, inače i šef šibenskog HDZ-a, u lokalnoj perspektivi figurira kao stranački kadar za sve funkcije, ali tu percepciju, makar zasad, ne dijeli i stranačka središnjica.

Ove godine s izborima baš nema sreće, jer, iako je bio predložen od ŽO HDZ-a nije se uspio probiti ni na listu za Hrvatski sabor, a niti za Europski parlament. U čemu je problem? Mnogi će reći da to nije stvar sreće, pa je pitanje leti li ambiciozni Rakić previsoko ili postoje neki razlozi zbog kojih je, eto, Središnjici HDZ-a neprihvatljiv?

Neki stranački insajderi već su ga proglasili najvećim izbornim gubitnikom. No, ako pitate samog Rakića, on u tome ne vidi problem, jer, kako veli, pretendenata za zastupnička mjesta u Saboru je puno, a mjesta malo, samo 14 po izbornoj jedinici. A kad je riječ o Europskom parlamentu pogotovo, jer je tu Hrvatska jedna izborna jedinica, a na listi je samo 12 mjesta…

Stranački uspon

Paško Rakić je rođen 1981. godine u Šibeniku, završio je Upravni studij na šibenskom Veleučilištu, a od 2006. je zaposlen u gradskoj upravi gdje je iskustva stjecao kroz čak četiri odjela pa je, kako navodi i u svom životopisu, stekao bogato iskustvo rada u jedinici lokalne samouprave, što ga kvalificira za brojne dužnosti u Gradu, ali i izvan njega.

U HDZ-u je od 2001. godine, a od tada do sada dospio je do pozicije predsjednika GO HDZ-a Šibenika. Kao pouzdan stranački kadar dobio je priliku na lokalnim izborima 2017. da se otisne i na više lokalne dužnosti, kada je izabran za zamjenika gradonačelnika Šibenika, Željka Burića.

---

image

Iščekivanje rezultata parlamentarih izbora u stranačkim prostorijama HDZ-a Šibensko kninske županije - prvi lijevo Paško Rakić, u sredini Željko Burić

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Međutim, u idućem (aktualnom) mandatu, Paško nije kandidiran na listi s Burićem kao njegov prvi suradnik, jer Grad više nije imao dva zamjenika gradonačelnika nego jednog, a tu je prednost dobio Danijel Mileta. Rakić se vratio u gradske urede, preuzeo udruge civilnog društva i sporta i strpljivo čekao svoju novu priliku. Jer, daleko od toga da bi tako brzo, tako rano, i tako lako bacio koplje u trnje…

Prva prilika su bili izbori za novi saziv Hrvatskog sabora i kako tvrde neki njegovi stranački kolege, i aktualni i bivši lokalni dužnosnici intenzivno su lobirali za njega, kao predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, kako bi se našao na listi za Sabor. Zagovarali su ga, tvrde naši izvori, od Željka Burića preko Paška Dželalije, predsjednika i tajnika ŽO HDZ-a, do bivših čelnika Mihe Mioča i Ante Kulušića. Ovaj potonji, navodno je kod samog vrha stranke pokušavao izboriti Rakićev ulazak na listu za Sabor, očigledno mu opraštajući svojedobno priklanjanje Nediljku Dujiću, a ne njemu kao šefu ŽO HDZ-a.

Glas naroda

U stranačkim kuloarima se govori kako su vrh HDZ-a suočili s rezultatima ankete koju je ŽO HDZ-a naručio prije parlamentarnih izbora da bi testirali raspoloženje birača prema nekim viđenijim političarima u gradu i županiji, a koji pokazuju da u HDZ-ovu biračkom tijelu Hrvoje Zekanović vrlo loše kotira, za razliku od Rakića, nekmoli Burića.

Ipak, na izborima će se pokazati da Zekanović u 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku i dio Splitsko-dalmatinske županije, stoji čak nešto bolje od u Šibeniku izrazito preferiranog Burića. Zekanović je, naime, dobio 4,35, a Burić 4,31 posto preferencijalnih glasova…

No, ni sva lobiranja za Paška Rakića nisu pomogla da bi on dobio svoje mjesto na saborskoj listi, a Zekanovića se Plenković nije odrekao. Cilj je, kažu, bio da se Rakić ulaskom u Sabor profilira kao jedan od značajnijih šibensko-kninskih kadrova i na lokalnim izborima iduće godine kandidira za župana i predsjednika ŽO HDZ-a.

Dužnost šefa županijske organizacije trenutno obnaša Željko Burić, ali, kako je već poznato, njegov je fokus isključivo na gradu Šibeniku i gotovo je izvjesno da će se kandidirati i za četvrti mandat. U tom slučaju izglednije je da bi mu zamjenik bio Mileta, kao i dosad, ili netko drugi, a ne Rakić, za kojega kažu da nema potrebno iskustvo za takvu funkciju (iako iza sebe ima jedan mandat dogradonačelnika?!).

Međutim, kako Rakić nije prošao ni na listu za Sabor, a niti za Europski parlament, sad ga prati stigma gubitnika, kako se to interpretira u stranačkim krugovima, pa više nije ni podoban kao možebitni kandidat za šibensko-kninskog župana. Umjesto njega, sada se spominje Sanja Jakelić, bivša ravnateljica Šibenske bolnice, koja je već i ranije figurirala kao potencijalna kandidatkinja, ali priliku još nije dobila. Ukoliko bi Sanja Jakelić doista bila kandidirana za županicu, Paško Rakić joj ne bi mogao biti zamjenik, jer to mjesto "po defaultu" pripada Kninu.

---

image

Stara slavljenička vremena u stožeru HDZ-a: Željko Burić, Goran Pauk, Nediljko Dujić, Paško Rakić i Danijel Mileta

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/HANZA MEDIA
---

Razočaran svime

Zbog svega se sugerira da se razočarani Rakić pasivizirao na nedavnim parlamentarnim izborima, pa se čak njemu "na dušu" stavlja lošiji rezultat Burića u 9. izbornoj jedinici negoli bi bilo očekivano s obzirom na to da kotira kao vrlo uspješan HDZ-ov gradonačelnik. Navodno je čak i sugerirao gradonačelniku Buriću da podnese ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a iz protesta što mu je Središnjica dan prije izbora priopćila da će biti zadnji na stranačkoj listi za Sabor, umjesto 4., kako je, kažu, bilo dogovoreno.

Teško da bi se Burić odlučio na taj potez, ali je vrlo vjerojatno da se na idućim unutarstranačkim izborima neće kandidirati za šefa ŽO HDZ-a, i sve glasnije se u stranci spominje Ivan Malenica kao Burićev nasljednik na toj dužnosti.

E, sad, koliko su to samo unutarstranački tračevi i postizborna previranja, a koliko je tomu uistinu tako, pitali smo samog Rakića koji nam je potvrdio da je od ŽO-a bio predložen i za Sabor i za Europski parlament.

– Znate, to kandidiranje s lokalne razine, odnosno predlaganje potencijalnih kandidata koje bi se moglo uzeti u obzir kod sastavljanja lista, zapravo je formalna procedura. Središnjica prije izbora šalje upit svim županijskim odborima da dostave prijedloge imena onih za koje misle da bi po svojim referencama mogli biti kandidati. Ali, objektivno govoreći mi nismo gajili neke nade, pogotovo sad za Europski parlament, to je samo 12 mjesta, ima tu puno stranačkih "teškaša", onih koji su i dosad uspješno obnašali dužnost eurozastupnika, pa bih mogao reći da smo mi poslali prijedloge ne nadajući se nekom uspjehu – komentira, čini se dosta realno, epilog vlastite izborne priče, koju ne vidi kao nekakvu dramu. Jer, naglasit će, "moje mjesto je u gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, to mi je najvažnije i stoga se treba pripremati za lokalne izbore koji su vrlo blizu, iduće godine. Naš je cilj", naglasit će Rakić, "obrana 4. mandata gradonačelnika Željka Burića, a tko će biti kandidat za župana, vidjet ćemo uskoro. Još nas čekaju do kraja godine i predsjednički izbori, a svaka ozbiljna stranaka mora se na vrijeme pripremiti za svaki izborni test.

Malenicu za predsjednika

Što se tiče njegove navodne ambicije da od Burića preuzme ŽO HDZ-a, Rakić napominje da su unutarstranački izbori tek nakon lokalnih izbora, dakle, ne prije jeseni iduće godine.

– Osobno smatram da bi predsjednik ŽO HDZ-a trebala biti osoba koja je u izvršnoj vlasti – dodat će, što sugerira, ukoliko HDZ formira vladu, da bi doista tu funkciju mogao ubuduće obavljati Ivan Malenica.

A mjesto zamjenika gradonačelnika Šibenika?

– O tom, potom – veli. – Kad dođe vrijeme za to razgovarat ćemo na stranačkim tijelima, provest ćemo i anketu na terenu da bismo vidjeli tko kako stoji kod našeg članstva.

---

image

Razočarani Rakić pasivizirao se na nedavnim parlamentarnim izborima, kažu u stranci, pa čak njemu ‘na dušu‘ stavljaju lošiji rezultat Burića u 9. izbornoj jedinici od očekivanog

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Na pitanje kako komentira činjenicu da Središnjica nije poštovala rezultate ankete provedene uoči parlamentarnih izbora a po kojima je Burić bio premoćno najpopularniji, a Zekanović uvjerljivo najnepopularniji političar u HDZ-ovu biračkom tijelu, i je li ta anketa uopće bila relevantna i kvalitetna, Rakić kaže:

– Anketa je odrađena stručno i kvalitetno, dostavili smo je Središnjici, a na njima je kako će na kraju skrojiti liste. Ne krijem – priznat će – da nisam zadovoljan 14., odnosno zadnjim mjestom Burića na listi za Sabor, jer njegovi rezultati i postignuća u Gradu dovoljno govore da je zaslužio puno bolje mjesto na listi. Uostalom, to su pokazali i birači u Šibeniku gdje je dobio puno više preferencijalnih glasova od drugih šibenskih kandidata, a to je svakako jasna poruka. Što se mene tiče, samo Šibenik, županija i lokalni izbori su moj fokus i kruna onog na što ćemo najviše energije potrošiti – poručuje Paško Rakić, nesuđeni kandidat za Sabor i EU parlament.

Smeta li Rakićevim ambicijama puno priča o njegovoj impresivnoj imovini? Tek su mu 43 godine a svojevremeno je kao dogradonačelnik Šibenika u imovinskoj kartici prijavio dva stana, kuću s bazenom u Pakovu Selu, dodatne prihode… Ali, kako je svojevremeno objašnjavao, visoka su mu i zaduženja, a samo on i supruga znaju kako im je. Kuću s bazenom izgradio je, tvrdi, kreditom u iznosu od 112 tisuća eura, bavi se iznajmljivanjem i tim prihodom servisira kredite. Sve se može provjeriti…

Pa bi se reklo, dok je izbora bit će i Paška Rakića "u igri"…

---

Je li ovo uzrok?

Smeta li Rakićevim ambicijama što se puno priča o njegovoj impresivnoj imovini? Tek su mu 43 godine a svojevremeno je kao dogradonačelnik Šibenika u imovinskoj kartici prijavio dva stana, kuću s bazenom u Pakovu Selu, dodatne prihode…

Objašnjavao je da su mu visoka i zaduženja, da samo on i supruga znaju kako im je. Kuću s bazenom izgradio je, tvrdi, kreditom u iznosu od 112 tisuća eura, bavi se iznajmljivanjem i tim prihodom servisira kredite. Sve se može provjeriti…

---

---

Varljive ankete

U stranačkim kuloarima se govori kako su vrh HDZ-a suočili s rezultatima ankete koju je ŽO HDZ-a naručio prije parlamentarnih izbora da bi testirali raspoloženje birača prema nekim viđenijim političarima u gradu i županiji, a koji pokazuju da u HDZ-ovu biračkom tijelu Hrvoje Zekanović vrlo loše kotira, za razliku od Rakića, nekmoli Burića

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NI SABOR, NI EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NI SABOR, NI EU 2 0 9148 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 10:26:24 [created_by] => 3255 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-27 18:50:32 [modified_by] => 3255 [publish_up] => 2024-04-27 18:50:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 506 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta. [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Izbori [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li šef šibenskog HDZ-a Rakić najveći izborni gubitnik? Burić ga predložio za obje izborne liste, Središnjica odbila page_title=Je li šef šibenskog HDZ-a Rakić najveći izborni gubitnik? Burić ga predložio za obje izborne liste, Središnjica odbila [metakey] => Paško Rakić, Željko Burić, Šibenik, hdz, parlamentarni izbori 2024. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26738420.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26974286.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26974285.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26974284.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26729525.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/24412012.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/23763353.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/20921626.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dok je izbora, bit \u0107e i Pa\u0161ka Raki\u0107a<\/p>","

\u017deljko Buri\u0107<\/p>","

Sibenik, 170424.
\nIscekivanje rezultata Parlamentarih izbora 2024 stranackim prostorijama HDZ-a Sibensko kninske zupanije.
","

I\u0161\u010dekivanje rezultata parlamentarih izbora u strana\u010dkim prostorijama HDZ-a \u0160ibensko kninske \u017eupanije - prvi lijevo Pa\u0161ko Raki\u0107, u sredini \u017deljko Buri\u0107<\/p>","

Pa\u0161ko Raki\u0107<\/p>","

Razo\u010darani Raki\u0107 pasivizirao se na nedavnim parlamentarnim izborima, ka\u017eu u stranci, pa \u010dak njemu \u2018na du\u0161u\u2018 stavljaju lo\u0161iji rezultat Buri\u0107a u 9. izbornoj jedinici od o\u010dekivanog<\/p>","

Stara slavljeni\u010dka vremena u sto\u017eeru HDZ-a: \u017deljko Buri\u0107, Goran Pauk, Nediljko Duji\u0107, Pa\u0161ko Raki\u0107 i Danijel Mileta<\/p>","

Valentinovo je za politi\u010dare dan ljubavi s glasa\u010dima
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1173","hd_26738420_1920.jpg":"1920x1080","k_26738420_1280.jpg":"1280x1280","k_26738420_1024.jpg":"1024x1024","k_26738420_640.jpg":"640x640","k_26738420_480.jpg":"480x480","k_26738420_340.jpg":"340x340","k_26738420_220.jpg":"220x220","o_26738420_1280.jpg":"1280x782","o_26738420_1024.jpg":"1024x625","o_26738420_640.jpg":"640x391","o_26738420_480.jpg":"480x293","o_26738420_340.jpg":"340x207","o_26738420_220.jpg":"220x134","h_26738420_1280.jpg":"1280x854","h_26738420_1024.jpg":"1024x683","h_26738420_640.jpg":"640x427","h_26738420_480.jpg":"480x320","h_26738420_340.jpg":"340x227","h_26738420_220.jpg":"220x147","pp_26738420_1280.jpg":"1280x1628","pp_26738420_1024.jpg":"1024x1303","pp_26738420_640.jpg":"640x814","pp_26738420_480.jpg":"480x611","pp_26738420_340.jpg":"340x432","pp_26738420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_26974286_1920.jpg":"1920x1080","k_26974286_1280.jpg":"1280x1280","k_26974286_1024.jpg":"1024x1024","k_26974286_640.jpg":"640x640","k_26974286_480.jpg":"480x480","k_26974286_340.jpg":"340x340","k_26974286_220.jpg":"220x220","o_26974286_1280.jpg":"1280x829","o_26974286_1024.jpg":"1024x663","o_26974286_640.jpg":"640x414","o_26974286_480.jpg":"480x311","o_26974286_340.jpg":"340x220","o_26974286_220.jpg":"220x142","h_26974286_1280.jpg":"1280x854","h_26974286_1024.jpg":"1024x683","h_26974286_640.jpg":"640x427","h_26974286_480.jpg":"480x320","h_26974286_340.jpg":"340x227","h_26974286_220.jpg":"220x147","pp_26974286_1280.jpg":"1280x1628","pp_26974286_1024.jpg":"1024x1303","pp_26974286_640.jpg":"640x814","pp_26974286_480.jpg":"480x611","pp_26974286_340.jpg":"340x432","pp_26974286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1118","hd_26974285_1920.jpg":"1920x1080","k_26974285_1280.jpg":"1280x1280","k_26974285_1024.jpg":"1024x1024","k_26974285_640.jpg":"640x640","k_26974285_480.jpg":"480x480","k_26974285_340.jpg":"340x340","k_26974285_220.jpg":"220x220","o_26974285_1280.jpg":"1280x745","o_26974285_1024.jpg":"1024x596","o_26974285_640.jpg":"640x372","o_26974285_480.jpg":"480x279","o_26974285_340.jpg":"340x197","o_26974285_220.jpg":"220x128","h_26974285_1280.jpg":"1280x854","h_26974285_1024.jpg":"1024x683","h_26974285_640.jpg":"640x427","h_26974285_480.jpg":"480x320","h_26974285_340.jpg":"340x227","h_26974285_220.jpg":"220x147","pp_26974285_1280.jpg":"1280x1628","pp_26974285_1024.jpg":"1024x1303","pp_26974285_640.jpg":"640x814","pp_26974285_480.jpg":"480x611","pp_26974285_340.jpg":"340x432","pp_26974285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_26974284_1920.jpg":"1920x1080","k_26974284_1280.jpg":"1280x1280","k_26974284_1024.jpg":"1024x1024","k_26974284_640.jpg":"640x640","k_26974284_480.jpg":"480x480","k_26974284_340.jpg":"340x340","k_26974284_220.jpg":"220x220","o_26974284_1280.jpg":"1280x786","o_26974284_1024.jpg":"1024x629","o_26974284_640.jpg":"640x393","o_26974284_480.jpg":"480x295","o_26974284_340.jpg":"340x208","o_26974284_220.jpg":"220x135","h_26974284_1280.jpg":"1280x854","h_26974284_1024.jpg":"1024x683","h_26974284_640.jpg":"640x427","h_26974284_480.jpg":"480x320","h_26974284_340.jpg":"340x227","h_26974284_220.jpg":"220x147","pp_26974284_1280.jpg":"1280x1628","pp_26974284_1024.jpg":"1024x1303","pp_26974284_640.jpg":"640x814","pp_26974284_480.jpg":"480x611","pp_26974284_340.jpg":"340x432","pp_26974284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26729525_1920.jpg":"1920x1080","k_26729525_1280.jpg":"1280x1280","k_26729525_1024.jpg":"1024x1024","k_26729525_640.jpg":"640x640","k_26729525_480.jpg":"480x480","k_26729525_340.jpg":"340x340","k_26729525_220.jpg":"220x220","o_26729525_1280.jpg":"1280x853","o_26729525_1024.jpg":"1024x682","o_26729525_640.jpg":"640x426","o_26729525_480.jpg":"480x320","o_26729525_340.jpg":"340x226","o_26729525_220.jpg":"220x146","h_26729525_1280.jpg":"1280x854","h_26729525_1024.jpg":"1024x683","h_26729525_640.jpg":"640x427","h_26729525_480.jpg":"480x320","h_26729525_340.jpg":"340x227","h_26729525_220.jpg":"220x147","pp_26729525_1280.jpg":"1280x1628","pp_26729525_1024.jpg":"1024x1303","pp_26729525_640.jpg":"640x814","pp_26729525_480.jpg":"480x611","pp_26729525_340.jpg":"340x432","pp_26729525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1061","hd_24412012_1920.jpg":"1920x1080","k_24412012_1280.jpg":"1280x1280","k_24412012_1024.jpg":"1024x1024","k_24412012_640.jpg":"640x640","k_24412012_480.jpg":"480x480","k_24412012_340.jpg":"340x340","k_24412012_220.jpg":"220x220","o_24412012_1280.jpg":"1280x707","o_24412012_1024.jpg":"1024x565","o_24412012_640.jpg":"640x353","o_24412012_480.jpg":"480x265","o_24412012_340.jpg":"340x187","o_24412012_220.jpg":"220x121","h_24412012_1280.jpg":"1280x854","h_24412012_1024.jpg":"1024x683","h_24412012_640.jpg":"640x427","h_24412012_480.jpg":"480x320","h_24412012_340.jpg":"340x227","h_24412012_220.jpg":"220x147","pp_24412012_1280.jpg":"1280x1628","pp_24412012_1024.jpg":"1024x1303","pp_24412012_640.jpg":"640x814","pp_24412012_480.jpg":"480x611","pp_24412012_340.jpg":"340x432","pp_24412012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23763353_1920.jpg":"1920x1080","k_23763353_1280.jpg":"1280x1280","k_23763353_1024.jpg":"1024x1024","k_23763353_640.jpg":"640x640","k_23763353_480.jpg":"480x480","k_23763353_340.jpg":"340x340","k_23763353_220.jpg":"220x220","o_23763353_1280.jpg":"1280x854","o_23763353_1024.jpg":"1024x683","o_23763353_640.jpg":"640x427","o_23763353_480.jpg":"480x320","o_23763353_340.jpg":"340x227","o_23763353_220.jpg":"220x146","h_23763353_1280.jpg":"1280x854","h_23763353_1024.jpg":"1024x683","h_23763353_640.jpg":"640x427","h_23763353_480.jpg":"480x320","h_23763353_340.jpg":"340x227","h_23763353_220.jpg":"220x147","pp_23763353_1280.jpg":"1280x1628","pp_23763353_1024.jpg":"1024x1303","pp_23763353_640.jpg":"640x814","pp_23763353_480.jpg":"480x611","pp_23763353_340.jpg":"340x432","pp_23763353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20921626_1920.jpg":"1920x1080","k_20921626_1280.jpg":"1280x1280","k_20921626_1024.jpg":"1024x1024","k_20921626_640.jpg":"640x640","k_20921626_480.jpg":"480x480","k_20921626_340.jpg":"340x340","k_20921626_220.jpg":"220x220","o_20921626_1280.jpg":"1280x853","o_20921626_1024.jpg":"1024x682","o_20921626_640.jpg":"640x426","o_20921626_480.jpg":"480x320","o_20921626_340.jpg":"340x226","o_20921626_220.jpg":"220x146","h_20921626_1280.jpg":"1280x854","h_20921626_1024.jpg":"1024x683","h_20921626_640.jpg":"640x427","h_20921626_480.jpg":"480x320","h_20921626_340.jpg":"340x227","h_20921626_220.jpg":"220x147","pp_20921626_1280.jpg":"1280x1628","pp_20921626_1024.jpg":"1024x1303","pp_20921626_640.jpg":"640x814","pp_20921626_480.jpg":"480x611","pp_20921626_340.jpg":"340x432","pp_20921626_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38038504 Threads: 3 Questions: 7076844845 Slow queries: 3296020 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607814136 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) ) [link] => /parlamentarni-izbori-2024/je-li-sef-sibenskog-hdz-a-rakic-najveci-izborni-gubitnik-buric-ga-predlozio-za-obje-izborne-liste-sredisnjica-odbila-1383937 [printLink] => /parlamentarni-izbori-2024/je-li-sef-sibenskog-hdz-a-rakic-najveci-izborni-gubitnik-buric-ga-predlozio-za-obje-izborne-liste-sredisnjica-odbila-1383937?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289298 [name] => Paško rakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-rakic [link] => /tag/pasko-rakic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281293 [name] => željko burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-buric [link] => /tag/zeljko-buric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 751856 [name] => parlamentarni izbori 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-14 23:23:47 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori-2024-0 [link] => /tag/parlamentarni-izbori-2024-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NI SABOR, NI EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li šef šibenskog HDZ-a Rakić najveći izborni gubitnik? Burić ga predložio za obje izborne liste, Središnjica odbila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3255 [name] => Jadran Kapor [username] => jadran.kapor [email] => jadran.kapor@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$Mlh8gUgQztpUGvEw0H7uIO6G3ePeM4Nid9ZmjE/Jd/Xpu/uczoUO. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadran-kapor-3255 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1769 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c802d8a936b8ea8b351bd87f1aa4cea3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26738420.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Dok je izbora, bit će i Paška Rakića

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26738420.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA

Dok je izbora, bit će i Paška Rakića

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26974286.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Željko Burić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26974285.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix

Sibenik, 170424.
Iscekivanje rezultata Parlamentarih izbora 2024 stranackim prostorijama HDZ-a Sibensko kninske zupanije.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26974284.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Iščekivanje rezultata parlamentarih izbora u stranačkim prostorijama HDZ-a Šibensko kninske županije - prvi lijevo Paško Rakić, u sredini Željko Burić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26729525.jpg [title] => Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Paško Rakić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/24412012.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Razočarani Rakić pasivizirao se na nedavnim parlamentarnim izborima, kažu u stranci, pa čak njemu ‘na dušu‘ stavljaju lošiji rezultat Burića u 9. izbornoj jedinici od očekivanog

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/23763353.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/HANZA MEDIA

Stara slavljenička vremena u stožeru HDZ-a: Željko Burić, Goran Pauk, Nediljko Dujić, Paško Rakić i Danijel Mileta

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/20921626.jpg [title] => Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Valentinovo je za političare dan ljubavi s glasačima
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Paško Rakić (43), bivši šibenski dogradonačelnik u mandatu 2017. – 2021., danas viši stručni suradnik za udruge civilnog društva i sporta u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Šibenika, inače i šef šibenskog HDZ-a, u lokalnoj perspektivi figurira kao stranački kadar za sve funkcije, ali tu percepciju, makar zasad, ne dijeli i stranačka središnjica.

Ove godine s izborima baš nema sreće, jer, iako je bio predložen od ŽO HDZ-a nije se uspio probiti ni na listu za Hrvatski sabor, a niti za Europski parlament. U čemu je problem? Mnogi će reći da to nije stvar sreće, pa je pitanje leti li ambiciozni Rakić previsoko ili postoje neki razlozi zbog kojih je, eto, Središnjici HDZ-a neprihvatljiv?

Neki stranački insajderi već su ga proglasili najvećim izbornim gubitnikom. No, ako pitate samog Rakića, on u tome ne vidi problem, jer, kako veli, pretendenata za zastupnička mjesta u Saboru je puno, a mjesta malo, samo 14 po izbornoj jedinici. A kad je riječ o Europskom parlamentu pogotovo, jer je tu Hrvatska jedna izborna jedinica, a na listi je samo 12 mjesta…

Stranački uspon

Paško Rakić je rođen 1981. godine u Šibeniku, završio je Upravni studij na šibenskom Veleučilištu, a od 2006. je zaposlen u gradskoj upravi gdje je iskustva stjecao kroz čak četiri odjela pa je, kako navodi i u svom životopisu, stekao bogato iskustvo rada u jedinici lokalne samouprave, što ga kvalificira za brojne dužnosti u Gradu, ali i izvan njega.

U HDZ-u je od 2001. godine, a od tada do sada dospio je do pozicije predsjednika GO HDZ-a Šibenika. Kao pouzdan stranački kadar dobio je priliku na lokalnim izborima 2017. da se otisne i na više lokalne dužnosti, kada je izabran za zamjenika gradonačelnika Šibenika, Željka Burića.

---

image

Iščekivanje rezultata parlamentarih izbora u stranačkim prostorijama HDZ-a Šibensko kninske županije - prvi lijevo Paško Rakić, u sredini Željko Burić

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Međutim, u idućem (aktualnom) mandatu, Paško nije kandidiran na listi s Burićem kao njegov prvi suradnik, jer Grad više nije imao dva zamjenika gradonačelnika nego jednog, a tu je prednost dobio Danijel Mileta. Rakić se vratio u gradske urede, preuzeo udruge civilnog društva i sporta i strpljivo čekao svoju novu priliku. Jer, daleko od toga da bi tako brzo, tako rano, i tako lako bacio koplje u trnje…

Prva prilika su bili izbori za novi saziv Hrvatskog sabora i kako tvrde neki njegovi stranački kolege, i aktualni i bivši lokalni dužnosnici intenzivno su lobirali za njega, kao predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, kako bi se našao na listi za Sabor. Zagovarali su ga, tvrde naši izvori, od Željka Burića preko Paška Dželalije, predsjednika i tajnika ŽO HDZ-a, do bivših čelnika Mihe Mioča i Ante Kulušića. Ovaj potonji, navodno je kod samog vrha stranke pokušavao izboriti Rakićev ulazak na listu za Sabor, očigledno mu opraštajući svojedobno priklanjanje Nediljku Dujiću, a ne njemu kao šefu ŽO HDZ-a.

Glas naroda

U stranačkim kuloarima se govori kako su vrh HDZ-a suočili s rezultatima ankete koju je ŽO HDZ-a naručio prije parlamentarnih izbora da bi testirali raspoloženje birača prema nekim viđenijim političarima u gradu i županiji, a koji pokazuju da u HDZ-ovu biračkom tijelu Hrvoje Zekanović vrlo loše kotira, za razliku od Rakića, nekmoli Burića.

Ipak, na izborima će se pokazati da Zekanović u 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku i dio Splitsko-dalmatinske županije, stoji čak nešto bolje od u Šibeniku izrazito preferiranog Burića. Zekanović je, naime, dobio 4,35, a Burić 4,31 posto preferencijalnih glasova…

No, ni sva lobiranja za Paška Rakića nisu pomogla da bi on dobio svoje mjesto na saborskoj listi, a Zekanovića se Plenković nije odrekao. Cilj je, kažu, bio da se Rakić ulaskom u Sabor profilira kao jedan od značajnijih šibensko-kninskih kadrova i na lokalnim izborima iduće godine kandidira za župana i predsjednika ŽO HDZ-a.

Dužnost šefa županijske organizacije trenutno obnaša Željko Burić, ali, kako je već poznato, njegov je fokus isključivo na gradu Šibeniku i gotovo je izvjesno da će se kandidirati i za četvrti mandat. U tom slučaju izglednije je da bi mu zamjenik bio Mileta, kao i dosad, ili netko drugi, a ne Rakić, za kojega kažu da nema potrebno iskustvo za takvu funkciju (iako iza sebe ima jedan mandat dogradonačelnika?!).

Međutim, kako Rakić nije prošao ni na listu za Sabor, a niti za Europski parlament, sad ga prati stigma gubitnika, kako se to interpretira u stranačkim krugovima, pa više nije ni podoban kao možebitni kandidat za šibensko-kninskog župana. Umjesto njega, sada se spominje Sanja Jakelić, bivša ravnateljica Šibenske bolnice, koja je već i ranije figurirala kao potencijalna kandidatkinja, ali priliku još nije dobila. Ukoliko bi Sanja Jakelić doista bila kandidirana za županicu, Paško Rakić joj ne bi mogao biti zamjenik, jer to mjesto "po defaultu" pripada Kninu.

---

image

Stara slavljenička vremena u stožeru HDZ-a: Željko Burić, Goran Pauk, Nediljko Dujić, Paško Rakić i Danijel Mileta

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/HANZA MEDIA
---

Razočaran svime

Zbog svega se sugerira da se razočarani Rakić pasivizirao na nedavnim parlamentarnim izborima, pa se čak njemu "na dušu" stavlja lošiji rezultat Burića u 9. izbornoj jedinici negoli bi bilo očekivano s obzirom na to da kotira kao vrlo uspješan HDZ-ov gradonačelnik. Navodno je čak i sugerirao gradonačelniku Buriću da podnese ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a iz protesta što mu je Središnjica dan prije izbora priopćila da će biti zadnji na stranačkoj listi za Sabor, umjesto 4., kako je, kažu, bilo dogovoreno.

Teško da bi se Burić odlučio na taj potez, ali je vrlo vjerojatno da se na idućim unutarstranačkim izborima neće kandidirati za šefa ŽO HDZ-a, i sve glasnije se u stranci spominje Ivan Malenica kao Burićev nasljednik na toj dužnosti.

E, sad, koliko su to samo unutarstranački tračevi i postizborna previranja, a koliko je tomu uistinu tako, pitali smo samog Rakića koji nam je potvrdio da je od ŽO-a bio predložen i za Sabor i za Europski parlament.

– Znate, to kandidiranje s lokalne razine, odnosno predlaganje potencijalnih kandidata koje bi se moglo uzeti u obzir kod sastavljanja lista, zapravo je formalna procedura. Središnjica prije izbora šalje upit svim županijskim odborima da dostave prijedloge imena onih za koje misle da bi po svojim referencama mogli biti kandidati. Ali, objektivno govoreći mi nismo gajili neke nade, pogotovo sad za Europski parlament, to je samo 12 mjesta, ima tu puno stranačkih "teškaša", onih koji su i dosad uspješno obnašali dužnost eurozastupnika, pa bih mogao reći da smo mi poslali prijedloge ne nadajući se nekom uspjehu – komentira, čini se dosta realno, epilog vlastite izborne priče, koju ne vidi kao nekakvu dramu. Jer, naglasit će, "moje mjesto je u gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, to mi je najvažnije i stoga se treba pripremati za lokalne izbore koji su vrlo blizu, iduće godine. Naš je cilj", naglasit će Rakić, "obrana 4. mandata gradonačelnika Željka Burića, a tko će biti kandidat za župana, vidjet ćemo uskoro. Još nas čekaju do kraja godine i predsjednički izbori, a svaka ozbiljna stranaka mora se na vrijeme pripremiti za svaki izborni test.

Malenicu za predsjednika

Što se tiče njegove navodne ambicije da od Burića preuzme ŽO HDZ-a, Rakić napominje da su unutarstranački izbori tek nakon lokalnih izbora, dakle, ne prije jeseni iduće godine.

– Osobno smatram da bi predsjednik ŽO HDZ-a trebala biti osoba koja je u izvršnoj vlasti – dodat će, što sugerira, ukoliko HDZ formira vladu, da bi doista tu funkciju mogao ubuduće obavljati Ivan Malenica.

A mjesto zamjenika gradonačelnika Šibenika?

– O tom, potom – veli. – Kad dođe vrijeme za to razgovarat ćemo na stranačkim tijelima, provest ćemo i anketu na terenu da bismo vidjeli tko kako stoji kod našeg članstva.

---

image

Razočarani Rakić pasivizirao se na nedavnim parlamentarnim izborima, kažu u stranci, pa čak njemu ‘na dušu‘ stavljaju lošiji rezultat Burića u 9. izbornoj jedinici od očekivanog

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Na pitanje kako komentira činjenicu da Središnjica nije poštovala rezultate ankete provedene uoči parlamentarnih izbora a po kojima je Burić bio premoćno najpopularniji, a Zekanović uvjerljivo najnepopularniji političar u HDZ-ovu biračkom tijelu, i je li ta anketa uopće bila relevantna i kvalitetna, Rakić kaže:

– Anketa je odrađena stručno i kvalitetno, dostavili smo je Središnjici, a na njima je kako će na kraju skrojiti liste. Ne krijem – priznat će – da nisam zadovoljan 14., odnosno zadnjim mjestom Burića na listi za Sabor, jer njegovi rezultati i postignuća u Gradu dovoljno govore da je zaslužio puno bolje mjesto na listi. Uostalom, to su pokazali i birači u Šibeniku gdje je dobio puno više preferencijalnih glasova od drugih šibenskih kandidata, a to je svakako jasna poruka. Što se mene tiče, samo Šibenik, županija i lokalni izbori su moj fokus i kruna onog na što ćemo najviše energije potrošiti – poručuje Paško Rakić, nesuđeni kandidat za Sabor i EU parlament.

Smeta li Rakićevim ambicijama puno priča o njegovoj impresivnoj imovini? Tek su mu 43 godine a svojevremeno je kao dogradonačelnik Šibenika u imovinskoj kartici prijavio dva stana, kuću s bazenom u Pakovu Selu, dodatne prihode… Ali, kako je svojevremeno objašnjavao, visoka su mu i zaduženja, a samo on i supruga znaju kako im je. Kuću s bazenom izgradio je, tvrdi, kreditom u iznosu od 112 tisuća eura, bavi se iznajmljivanjem i tim prihodom servisira kredite. Sve se može provjeriti…

Pa bi se reklo, dok je izbora bit će i Paška Rakića "u igri"…

---

Je li ovo uzrok?

Smeta li Rakićevim ambicijama što se puno priča o njegovoj impresivnoj imovini? Tek su mu 43 godine a svojevremeno je kao dogradonačelnik Šibenika u imovinskoj kartici prijavio dva stana, kuću s bazenom u Pakovu Selu, dodatne prihode…

Objašnjavao je da su mu visoka i zaduženja, da samo on i supruga znaju kako im je. Kuću s bazenom izgradio je, tvrdi, kreditom u iznosu od 112 tisuća eura, bavi se iznajmljivanjem i tim prihodom servisira kredite. Sve se može provjeriti…

---

---

Varljive ankete

U stranačkim kuloarima se govori kako su vrh HDZ-a suočili s rezultatima ankete koju je ŽO HDZ-a naručio prije parlamentarnih izbora da bi testirali raspoloženje birača prema nekim viđenijim političarima u gradu i županiji, a koji pokazuju da u HDZ-ovu biračkom tijelu Hrvoje Zekanović vrlo loše kotira, za razliku od Rakića, nekmoli Burića

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA

Dok je izbora, bit će i Paška Rakića

Nikša Stipaničev/Cropix

Željko Burić

Niksa Stipanicev/Cropix

Sibenik, 170424.
Iscekivanje rezultata Parlamentarih izbora 2024 stranackim prostorijama HDZ-a Sibensko kninske zupanije.

Nikša Stipaničev/Cropix

Iščekivanje rezultata parlamentarih izbora u stranačkim prostorijama HDZ-a Šibensko kninske županije - prvi lijevo Paško Rakić, u sredini Željko Burić

Nikša Stipaničev/Cropix

Razočarani Rakić pasivizirao se na nedavnim parlamentarnim izborima, kažu u stranci, pa čak njemu ‘na dušu‘ stavljaju lošiji rezultat Burića u 9. izbornoj jedinici od očekivanog

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix/HANZA MEDIA

Stara slavljenička vremena u stožeru HDZ-a: Željko Burić, Goran Pauk, Nediljko Dujić, Paško Rakić i Danijel Mileta

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Valentinovo je za političare dan ljubavi s glasačima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/parlamentarni-izbori-2024/je-li-sef-sibenskog-hdz-a-rakic-najveci-izborni-gubitnik-buric-ga-predlozio-za-obje-izborne-liste-sredisnjica-odbila-1383937 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a9c171317ce8eed6df7142900c94b43bc32df504 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+%C5%A1ef+%C5%A1ibenskog+HDZ-a+Raki%C4%87+najve%C4%87i+izborni+gubitnik%3F+Buri%C4%87+ga+predlo%C5%BEio+za+obje+izborne+liste%2C+Sredi%C5%A1njica+odbila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Fje-li-sef-sibenskog-hdz-a-rakic-najveci-izborni-gubitnik-buric-ga-predlozio-za-obje-izborne-liste-sredisnjica-odbila-1383937 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Fje-li-sef-sibenskog-hdz-a-rakic-najveci-izborni-gubitnik-buric-ga-predlozio-za-obje-izborne-liste-sredisnjica-odbila-1383937 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NI SABOR, NI EU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

Je li šef šibenskog HDZ-a Rakić najveći izborni gubitnik? Burić ga predložio za obje izborne liste, Središnjica odbila

Piše Davorka Blažević
27. travnja 2024. - 20:50

Paško Rakić (43), bivši šibenski dogradonačelnik u mandatu 2017. – 2021., danas viši stručni suradnik za udruge civilnog društva i sporta u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Šibenika, inače i šef šibenskog HDZ-a, u lokalnoj perspektivi figurira kao stranački kadar za sve funkcije, ali tu percepciju, makar zasad, ne dijeli i stranačka središnjica.

Ove godine s izborima baš nema sreće, jer, iako je bio predložen od ŽO HDZ-a nije se uspio probiti ni na listu za Hrvatski sabor, a niti za Europski parlament. U čemu je problem? Mnogi će reći da to nije stvar sreće, pa je pitanje leti li ambiciozni Rakić previsoko ili postoje neki razlozi zbog kojih je, eto, Središnjici HDZ-a neprihvatljiv?

Neki stranački insajderi već su ga proglasili najvećim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:47