StoryEditorOCM

invazivni rebrašZapočelo praćenje morskog oraha kako bi se uočila mogućnost sprečavanja njegovog nekontroliranog širenja u Jadranu

Piše OM
19. rujna 2021. - 12:01

Trenutno se u našem moru nalaze velike količine rebraša (Ctenofora), točnije jedne invazivne vrste koju nazivamo morski orah (Mnemiopsis leidyi) koja se u sjevernom Jadranu toliko udomaćila da je u Venecijanskoj laguni stvorila stalnu populaciju, objavio je Aquarium Pula na svojoj Facebook stranici.

Dvospolci su i mogu sami sebe oploditi. Zbog građe tijela, odnosno želatinozne tvari slični su žarnjacima, osobito nekim meduzama, no od njih se razlikuju po tome što nemaju žarnice.

Druga osobitost rebraša je bilateralna simetričnost kakvu nema nijedan žarnjak. Žarnice su u rebraša nadomještene ljepljivim stanicama (trepetljikama ili lovkama) koje služe za lov planktona. 

Većinom imaju prozirno tijelo s uzdužnim pojasima ili rebrima koja danju svjetlucaju u duginim bojama zbog interferentne svjetlosti ili noću zbog bioluminiscencije. Uglavnom riječ je o pelagičnim životinjama dugih svega nekoliko cm (mogu biti i duže) koje struje često donose u blizinu obale.

Započeli smo praćenje jedinki u kontroliranim i različitim uvjetima, zajedno s kolegama iz ostalih fakulteta, kako bismo uočili mogućnost sprečavanja njihovog nekontroliranog širenja, kažu u Aquariumu Pula.

19. travanj 2024 05:07