StoryEditorOCM

kapitalni projektVeza s otocima i vezovi za građane: započela druga faza uređenja gradske luke u Omišu

Piše M. I.
8. prosinca 2023. - 08:40

Omiš je u iščekivanju dovršetka uređenja prve gradske luke, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U tijeku je druga faza ovog kapitalnog projekta kojim će po koncu radova, Omiš dobiti 350 metara obalnog pojasa, uredit će se oko 8.000 kvadrata površine, a trebalo bi se dobiti između 70 i 80 sezonskih vezova i urediti 60 komunalnih vezova za domicilno stanovništvo.

Lokacija zahvata druge faze proteže se od istočnog kraja Fošala prema jugoistoku uz državnu cestu do Puta Skalica. Planirano proširenje postojeće luke sastoji se od kopnenog dijela i morskog akvatorija te će površina luke biti povećana na gotovo 10 tisuća metara četvornih. Osim toga, po realizaciji ovog projekta uspostavit će se redovita brodska linija Omiš - Postira što će dodatno povezati otok Brač i tako povećati mobilnost otočana te bolju dostupnost obrazovanju, ali i drugim životnim potrebama.

Navedeni projekt je dio velikog investicijskog ciklusa ulaganja u otočno povezivanje i obnovu malih primorskih luka od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uz državna, a najvećim dijelom europska sredstva.

Vrijednost omiškog projekta je nešto manje od 100 milijuna kuna, odnosno oko 13 milijuna eura. Od tog iznosa gotovo 51 milijun kuna su bespovratna sredstva  (točni znos 50.836.370,93 kuna). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s iznosom od oko 43 milijuna kuna (točni znos: 43.210.455,64 kuna).

Koliko je ovaj projekt značajan za Grad Omiš, potvrđuje izjava gradonačelnika Ive Tomasovića dana prilikom potpisivanja ugovora za radove na projektu uređenja luke u srpnju 2021. godine. Ugovor su pak potpisali: Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, a u ime odabranog izvođača Antonio Deranja, direktor TEXO MOLIOR d.o.o.

"Možemo reći da je to povijesni projekt za grad Omiš. Dugo smo čekali i pripremali ovaj projekt, više godina. Omiš će dobiti reprezentativnu gradsku luku koja će izmijeniti vizure grada, ali i otvoriti brojne mogućnosti", kazao je omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

Ravnatelj Lučke uprave Maroević kazao nam je kako će se do konca ove 2023. godine povući sva sredstva za drugu fazu uređenja luke Omiš, a koja su osigurana iz EU fondova. Međutim, završna faza radova, koja će biti financirana od Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, trebala bi biti gotova do početka 2025.godine.

image

Uređenje gradske luke u Omišu

- Pojednostavljeno, realizacijom ovog projekta: osigurat će se svi potrebni uvjeti za što kvalitetniju pomorsku vezu istočnog dijela otoka Brača i Omiša, proširiti postojeća prometnica, što je od izuzetne važnosti za Omišane i sve one koji svakodnevno putuju na toj frekventnoj prometnici, urediti šetnica i time poboljšati urbana vizura te urediti obalni zid za sezonski prihvat plovila - navodi Maroević.

Dodaje kako će Grad Omiš s novim obalnim zidom, u dužini od 267 metara, povećati kapacitet prihvata plovila u luci, sa 70 nautičkih plovila i 60-tak brodica za lokalno stanovništvo, ispraviti S krivinu izuzetno frekventne prometnice, od istočnog kraja Fošala prema jugoistoku uz DC8 do Puta Skalica, urediti 8000 kvadrata šetnice, te osigurati redovitu brodsku liniju Omiš -Postira. Time će se Grad Omiš otkloniti ključne prometne prepreke te poboljšati kvaliteta života i mobilnosti lokalnog stanovništva koje će biti povezanno s otocima izravno, a ne da idu u splitsku luku.

- Najkompleksniji dio radova, a to je onaj u moru, je završen. Više od 50 posto radova na drugoj fazi uređenja luke Omiš je završeno, a svi radovi izvode se u roku i po planu - sa zadovoljstvom će Maroević.

28. travanj 2024 10:31