StoryEditorOCM

think greenVeliki foto i video izvještaj s Visa: iz podmorja izvučeno 15 tona otpada, pronađena i talijanska vojna oprema, sve će biti odvezeno i zbrinuto

Piše OM
22. lipnja 2021. - 15:38

Ronilački klub „Roniti se mora“ s partnerima je svoju 22. akciju održao na otoku Visu.

- Po prvi puta ove godine uveli smo novi koncept u čišćenje podmorja. Potpuno zbrinjavanje otpada izvučenog iz podmorja. U partnerstvu s CIOS grupom koja pruža cjelovitu logističku podršku sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka i bit će razvrstan i adekvatno zbrinut. Vrijednost ostvarena prodajom otpada bit će donirana za Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo. Na taj način dodatno se pomaže lokalnoj zajednici i oslobađa ih se svake brige oko prikupljenog materijala - kažu u Think Green timu.


Akcija je provedena na tri lokacije: Trajektna luka, riva i uvala Stonac. Iz podmorja je izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. Plan je premašen za više od pedeset posto. Najveći komadi bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, plastična pasara, bicikli i kamionske gume.

Akumulatori i građevinski otpad bili su najzastupljeniji, dok je sitnog plastičnog otpada bilo nešto manje. Za sitni otpad upotrijebljeno je više od 1000 vreća. Pronađena je i vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi. Oprema je predana na desalinizaciju u „Mvsevm”.

image
Damir Zurub

U akciji je sudjelovalo više od šezdeset ronioca koji su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom. Osim otpada prikupljenog u podmorju s otoka Visa u sklopu Think Greena prikupljeno je po otoku i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike, kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Cjelokupan napor volontera Think Greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava. Posebno treba istaći veleposlanstvo Velike Britanije u RH koje je tradicionalno i ovaj put podržalo Think Green. U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora - Zagreb uz pomoć UPA Rostrum - Split i RK Roniti se mora – Šibenik.

image
Srđan Vrančić

Akcija je održana u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, CIOS grupom, National Geographicom Hrvatska, Veleposlanstvom Velike Britanije Zagreb, Gradom Visom, Maresom, Garminom, Jamnicom, Pivovarom Medvedgrad, Klarom, Sixtom, TZ Vis, Geoparkom Viški arhipelag, Hotelom Issa, DC-om Nautica Vis, Gradinom Vis, Hvidrom Vis, portalom Morski.hr te Scubalife magazinom.

- Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čiste podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša - zaključuju u Think Green tinu i ronilačkom klubu „Roniti se mora“.

image
Srđan Vrančić
18. travanj 2024 15:22