StoryEditorOCM

Plavi projektUčenici splitske Pomorske škole pokazali kolegama iz Norveške kako se roni s dronom u Gradskoj luci

Piše Merien Ilić
19. rujna 2022. - 15:03

Učenicima splitske Pomorske škole, u sklopu projekta "Građanska znanost: mjerenje i promatranje mora" u goste su došli predstavnici iz IRIM-Croatian Makers i The European Wergeland Centre (EWC); partneri IRIM-a iz Norveške.

U akvatoriju Gradske luke, s broda Lučke kapetanije "Pojišan" spušten je dron koji škola posjeduje, te se ronilo do 45 metara dubine, prateći promjene temperature s dubinom, a tražeći zagađenja i izvan luke. Učenici imali priliku i za edukaciju na zapovjednom mostu broda.

Riječ je o podvodnom robotu s robotskom rukom marke Gladius Mini S koji ima mogućnost zarona do 100 metara dubine, a njime učenici istražuju more i dokumentiraju okolišne promjene, što su ovaj put i pokazali kolegama iz Norveške.

image

Učenici Pomorske škole s kolegama iz Norveške

Projekt Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora provode se od studenog 2021. godine s ciljem da djeca koriste podvodne robote u istraživanju podvodnog okoliša i promjena u njemu. Projektni partneri su norveški The European Wergeland Centre, WWF Adria i HGSS, a u projektu je donirano 16 dronova

Inače, učenici ribarsko-nautičkog smjera uz mentorice prof. Marijanu De Marchi, Dafnu Vlahović i Hanu Stupalo, provode ovaj projekt tijekom čitave godine kroz istraživanja na mnogim lokacijama. Tako su dva puta mjesečno u interaktivnu kartu unosili temperature mora (za dubine 10, 5 i 0.3 metara). Istraživanja su obavljali i na drugim dijelovima luke, kao i na drugim gradskim i prigradskim mikrolokacijama.

image

Vrše u podmorju Matejuške

- Željeli smo da kroz projekt, odnosno uporabom drona, istražimo što se to sve događa u litoralu našeg okruženja s ciljem da povežemo utjecaj otpada na bioraznolikost flore i faune određenih lokacija, potražimo specifična staništa određenih organizama, ali i uz mjerenja i praćenje promjene temperature mora na različitim dubinama tijekom određenog vremenskog perioda, kako bismo donijeli vlastite zaključke - kazala je nastavnica De Marchi koja je osnovala školsku eko grupu Zdravo More. Grupa se sastoji od tima "dronaša" (učenici 1. i 2. razreda ribarsko-nautičkog smjera iz projekta Građanska znanost) i tima licenciranih ronilaca (učenika od 1. do 4. razreda iz svih smjerova škole).

image

S jedne od eko akcija

Tijekom njihovih aktivnosti, proveli su nekoliko eko akcija i istraživanja podmorja u Splitu.

- Mjerili smo kvalitetu mora u istočnom i zapadnom dijelu Gradske luke, te je ispalo da je kvaliteta bolja u onom istočnom dijelu, no to opet varira ovisno o morskim strujama. U jednoj od akcija čišćenja podmora, ronilo se ispred ACI-a odakle su izvađene brojne automobilske gume, teće, akumulatori, wc školjka, dok su u Gradskoj luci nađeni cjenici, čak i bojler. U podmorju Matejuške nekoliko je starih vrša i mnoštvo boca, te čepova od istih - upozorila je ova nastavnica koja je zakraj druženja s Norvežanima učenike odvela u posjet Malakološkoj zbirci obitelji Bakotić u Prirodoslovnom muzeju, kao i na samostalnu izložbu terarija učenika Franka Jurića.

image

S jedne od eko akcija

image

S jedne od eko akcija

image

S jedne od eko akcija

image

S jedne od eko akcija

image

Kolektor Gradske luke

image

Cjenik u Gradskoj luci

image

U Gradskoj luci

19. travanj 2024 06:16