StoryEditor

Life EuroturtlesU Splitu se u srijedu otvara izložba o zaštiti i očuvanju europskih morskih kornjača

18. siječnja 2022. - 13:18

U splitskom Prirodoslovnom muzeju u srijedu će se otvoriti pokretna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, pod nazivom 'Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača', u sklopu projekta Life Euroturtles.

Izložba je dio muzejskog europskog projekta o istraživanju i zaštiti morskih kornjača, pod nazivom Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije - Life Euroturtles.

Autor izložbe je Draško Holcer iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Zagrebu, njegovi suradnici Bojan Lazar i Paoulo Casale, voditeljica edukativno-promotivnog programa Renata Brezinščak iz zagrebačkog HPM-a, dok su kustosi i voditelji radionica Josip Boban, Sanja Vrgoč i Tino Milat iz Prirodoslovnog muzeja Split.

Izložbeni postav čine 14 panela veličine 80 puta 210 cm i originalni preparati morskih kornjača iz fundusa Prirodoslovnog muzeja. Paneli posjetitelje informiraju o biologiji i ekologiji vrsta Sredozemnog mora, te ih zanimljivim pričama upoznaje sa životom tih tihih moreplovaca, navode u muzeju.

Izložba je i edukativna i upućuje što učiniti ako u moru ili na obali uočimo morsku kornjaču, kome se treba javiti i kako svi zajedno možemo pomoći u njihovoj zaštiti.

"Djeci i mladima je na raspolaganju zabavni i edukativni materijal o morskim kornjačama, ali i poučne kreativne radionice", kažu u muzeju.

Projekt Life Euroturtles bavio se istraživanjem i zaštitom morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, kako bi podigli svijest o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U pet milijuna eura vrijednom projektu su uz Hrvatsku, gdje je voditelj bio Hrvatski prirodoslovni muzej, sudjelovale i Italija, Slovenija, Grčka, Cipar i Malta.

Partneri na projektu, koji je započeo 2016., a završio krajem prošle godine, bili su Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora.

Morske kornjače među vrlo ugroženim skupinama u EU 

Morske kornjače su među vrlo ugroženim skupinama životinjama u Europskoj uniji i stoga su na popisu strogo zaštićenih i za zaštitu prioritetnih vrsta. Područje sjevernog Jadrana, posebice njegov dio uz obale Istre i Kvarnera, najvažnije je područje ishrane i odrastanja glavatih želvi kao i njihova prezimljavanja unutar mediteranskih zemalja Europske Unije.

No morske su kornjače migratorna bića, pa nakon odrastanja uz hrvatsku obalu odlaze iz Jadranskog mora, putuju Sredozemljem, i vraćaju se na svoja gnjezdišta, tople, pješčane plaže u Grčkoj, Libiji, Turskoj ili Cipru (osobito je to intenzivno u vrijeme razmnožavanja).

Na tom svom putovanju Sredozemnim morem morske kornjače nailaze i na mnoge ugroze, a to su razni predatori, ribarski alati, sve agresivniji turizam koji se očituje kroz sve veći broj plovila, uništavanje staništa i onečišćenje, posebice plastičnim otpadom.

20. svibanj 2022 19:41