StoryEditorOCM

kilogram - 200 eura!Talijanska obalna straža zbog izlova prstaca uhitila 18 osoba i razbila kriminalnu organizaciju: ‘Lovili su i prodavali školjke pune teških metala‘

29. srpnja 2021. - 08:03

Talijanska obalna straža je u srijedu uhitila 18 ljudi zbog ilegalnog izlovljavanja rijetkih zaštićenih školjki, razbivši tako kriminalnu organizaciju koja je uništavala dio zaštićene obale južno od Napulja.

Uhićenja su uslijedila nakon trogodišnje istrage o kiriminalnoj skupini koja je izlovljavala prstace i pritom su za njihovo vađenje rabili čekiće i tukli stijenje u blizini turističkog dragulja Sorrenta.

Izlov prstaca u Italiji je zabranjen od 1998. Radi se o ugroženoj vrsti, a invazivne metodo njihov vađenja iz stijena uništava morski ekosustav.

Vrijedne školjke, koje se smatraju delicijom, duže su od običnih školjki i smeđe ljušture. Ilegalno se na crnom tržištu prodaju za 200 eura po kilogramu. 

Ured tužitelja Torrea Annunziate optužio je uhićene za ilegalan izlov, uništavanje morskog staništa i prodaju nesigurne hrane.

"Kriminalna organizacija", koja je navodno djelovala od 2016., odgovorna je i za ulov i prodaju školjki iz "uvelike zagađenih područja" u blizini ušća rijeka koje su bile prepune teških metala, navodi se u priopćenju tužiteljstva.

23. travanj 2024 23:44