StoryEditorOCM

The Queen of OysterŠkoljkari se ne predaju: Cilj je da svaki turist proba našu kamenicu, nadamo se da će se konzumacija približiti brojki od 10 komada po ‘glavi‘

Piše Anton Hauswitschka
23. ožujka 2021. - 09:31

Da nije pandemije koronavirusa, u petak se, na Svetog Josipa, u Malom Stonu ne bi imalo gdje ugaziti među dvije-tri tisuće ljubitelja kamenica. Naime, stonska kamenica koja voli hladno more "najizdašnija" je upravo sredinom ožujka, pa se na blagdan svetog Josipa tradicionalno organizira Dan malostonske kamenice.

No ove, kao i prošle godine, zbog epidemiološke situacije s koronavirusom, festa od kamenica nije organizirana, no zato su malostonski školjkari predstavili projekte kojima žele najpoznatiju hrvatsku školjku masovnije približiti njezinim ljubiteljima, posebice projekt "Kraljica kamenica".

– Nakon što smo u pet godina napornog rada našoj kamenici uspjeli osigurati EU oznaku izvornosti, ta oznaka je osigurala početak promidžbe malostonske kamenice, za koju želimo da postane nezaobilazan dio turističke ponude cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Upravo je to cilj našega novog projekta – poručio je Vedran Kunica, voditelj projekta zaštite malostonske kamenice, kao i projekta "The Queen of Oyster", dodajući kako je cilj da svaki turist koji dođe na krajnji jug proba njihovu kamenicu, a Marija Radić, predsjednica udruge Stonski školjkari, nada se kako će se kroz taj projekt konzumacija kamenica po svakom turistu približiti brojki od 10 komada.

image
Anton Hauswitschka

– Prije dvije godine, uzimajući u obzir broj ostvarenih noćenja i prodanih kamenica, izračunali smo da je svaki drugi turist u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kušao jednu kamenicu. Sada želimo da ama baš svaki turist koji dođe u našu županiju proba najmanje jednu kamenicu, a cilj nam je da to bude 10 komada – pojašnjava Kunica.

Oznaka izvornosti

A za to bi se trebala pobrinuti agencija "Event Lab", izvršitelj projekta "Kraljica kamenica".

– Želimo da kamenica turiste prati od samog dolaska na dubrovačko područje, da postane ono što se ne smije propustiti u Dubrovniku i njegovoj županiji. Stoga ćemo kroz program promidžbe surađivati s ugostiteljima, za koje ćemo organizirati besplatne radionice na kojima će se učiti kako se kamenice pravilno otvaraju i na koje se sve načine mogu ponuditi gostima. Prve radionice trebale bi početi već u svibnju, a nakon ljetne stanke, nastavit ćemo ih i na jesen. A sve s ciljem povećanja konzumacije naših vrhunskih i u svijetu jedinstvenih kamenica – ističe Anđela Matić iz "Event Laba".

Inicijativu školjkara pozdravili su i partneri u projektu "Kraljica kamenica", i Nikolina Fračić, predsjednica Ceha ugostitelja pri HKG-u Dubrovnik, Nikola Kalafatović iz Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Oberan iz FLAG-a Južni Jadran, te Nikolina Trojić, direktorica županijskoga HGK-a, koja je naglasila kako vjeruje da će taj projekt nadahnuti i druge proizvođače hrane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

image
Anton Hauswitschka

No, kako ističe Vedran Kunica, tako vrhunske kamenice ne bi bilo da nije Malostonskog zaljeva.

– Temelj kako oznake izvornosti, tako i projekta "The Queen of Oysters", jest Malostonski zaljev, o kojemu vodimo posebnu brigu. O tome svjedoči i EU projekt kojim želimo zaštititi tradiciju školjkarstva te općenito život u Malostonskom zaljevu. Tome će pridonijeti i monografija koju upravo radimo – kazao je Kunica, a Irena Ipšić, autorica monografije o školjkarstvu u Malostonskom zaljevu, podsjeća kako će se monografija tiskati na hrvatskom i engleskom jeziku.

– Ja sam jedna od sedmero autora koji rade na monografiji, koja će se dotaknuti ne samo školjkarstva, nego ukupnog života na ovom području, a dio će činiti i recepti za pripremanje kamenica – istaknula je, među ostalim, Irena Ipšić.

Malostonski školjkari na kraju poručuju kako, iako je pandemija, oni nisu stali s radom te pozivaju sve da dođu u Ston, uzmu kamenice te se njima, sada kada su najbolje, oslade u svojim domovima.

image
Anton Hauswitschka
25. travanj 2024 23:27