StoryEditorOCM

izumiSidro splitskih inovatora osvojilo brončanu medalju na međunarodnom sajmu u Poljskoj

Piše M.I.
24. listopada 2024. - 11:00

Splitski inovatori Ivica Pivačić i Jadran Pivačić, članovi udruge Dalmatinski inovatori Tesla (Dalmit) nagrađeni su brončanom medaljom za svoj izum "Sidro s pomičnim krakovima" na 18. međunarodnom sajmu inovacija IWIS 2024. koji se održao sredinom listopada u Varšavi u Poljskoj. Naši inovatori tamo su sudjelovali u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora.

Na najvećem sajmu inovacija u Poljskoj predstavilo se više od 200 inovatora iz 10 zemalja svijeta. Posebnu pažnju privlačile su inovacije istraživačkih institucija, tehnoloških sveučilišta te inovativnih poduzeća i pojedinaca.

Hrvatski su inovatori ostvarili odlične rezultate osvojivši 2 brončane, 1 srebrne i 2 zlatne medalje. Brončanim medaljama su nagrađene inovacije „Sidro s pomičnim krakovima“, te inovacija „Smart info Card“ Nikole Čizmića i Mirka Bajte. Srebrnu medalju osvojila je inovacija za terapijsku masažu „Smart Massage Glove“ inovatorice Edite Petrić.

Dvije zlatne medalje osvojile su inovacije „Drveni vodonepropusni umivaonik“ tvrtke Egorra d.o.o. te ekološka inovacija „WC školjka bez vode i kemikalija“ inovatora iz Pule Ervina Matića. Ista je inovacija imala veliko zanimanje i stranih gostiju sajma te je također nagrađena i posebnom nagradom Nacionalnog istraživačkog vijeća Thailanda.

image

Sidro s pomičnim krakovim

Slobodna Dalmacija

Splitski inovatori  osmislili su sidro sa pomičnim krakovima, s četiri kraka, koje se sastoji od pomičnog i nepomičnog dijela. Ovisno o položaju tih elemenata svi krakovi sidra mogu biti u sklopljenom položaju ili razmaknuti međusobno za 90 stupnjeva, rasklopljeni položaj. Promjena položaja je jednostavna i vrši se pomicanjem pomičnog dijela u odnosu za nepomični dio u ovisnosti o željenom položaju krakova sidra – više i manje sklopljeni. To se ostvaruje umetanjem klina u željeni otvor na nepomičnom dijelu.

Ovakva konstrukcija sidra osjetno smanjuje prostor potreban za smještaj sidra kao i opasnost od ozljeđivanja.

Na jednoj strani klina može se spojiti tanki konop koji prati konop koji je pričvršćen na ušku sidra. U slučaju da sidro zapne za dno potezanjem tankog konopa izvlači se klin iz sidra, krakovi se rašire i sidro biva slobodan za izvlačenje u brod.

image

inovator Ivica Pivačić
 

Vladimir Dugandžić/Cropix
24. listopad 2024 11:02