StoryEditorOCM

PROJEKT ZEASRiječka tvrtka s partnerima najavila gradnju prvog putničkog broda na vodik

Piše M. I.
6. veljače 2024. - 08:38

Riječka tvrtka Lürssen Design Center Kvarner s još 14 partnera iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Slovenije i Španjolske, u iduće će četiri godine projektirati i izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će ploviti Jadranskim morem, piše Novi list.

Ukupna je vrijednost projekta 18,9 milijuna eura, od čega će 13,5 milijuna eura biti sufinancirano sredstvima Europske unije iz programa "Obzor Europa".

Glavni je cilj projekta ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će demonstrirati održivi klimatski neutralni sustav goriva.

Kroz projekt će se, stoji u priopćenju tvrtke, implementirati i punionica vodika na obali te će se razviti sustav digitalnog blizanca za upravljanje, kontrolu i nadzor brodskog pogonskog sustava, čime će se olakšati upotreba i održavanje tog tehnološki složenog plovila.

Stručnjaci iz sedam EU zemalja radit će na procjeni razine emisija, studiji učinka na okoliš, procjeni rizika i sigurnosti novog sustava kako bi se odredile najbolje ekološke prakse za brodove na vodikov pogon, ali i utvrdio utjecaj takvih brodova na okoliš. Radit će se i na razvoju naprednih digitalnih tehnologija, uključujući digitalnog blizanca za nadzor, kontrolu i simulaciju.

Lürssen Design Center Kvarner u tom će projektu biti odgovaran za izradu kompletne projektne dokumentacije broda na kojem će raditi vrhunski stručnjaci u Rijeci.

Direktorica tvrtke Lürssen Design Center Kvarner ističe da će tim stručnjaka iz Lürssen Design Centra Kvarner zajedno s internacionalnim partnerima, među kojima je i najveći hrvatski brodar Jadrolinija, imati priliku u sljedeće četiri godine projektirati, izgraditi i staviti u upotrebu jedan od prvih putničkih brodova na Mediteranu na vodikov pogon i time doprinijeti zelenoj tranziciji maritimnog sektora.

Uz Lürssen Design Center Kvarner, koji je koordinator projekta ZEAS, partneri iz Hrvatske su Jadrolinija, Sveučilište u Rijeci – Pomorski fakultet, Gitone Kvarner, Maritime Center of Excellence, Scan Projekt i Hrvatska udruga za vodik, iz Grčke DNV Hellas Single Member, iz Austrije HyCenta Research, iz Španjolske Tecno Ambiente, iz Njemačke Technische Universität Chemnitz, iz Slovenije ZenLab, iz Norveške TECO 2030 ASA, dok su TECO 2030 AS i TECO 2030 Innovation Center iz Norveške pridruženi partneri.

28. travanj 2024 01:57