StoryEditorOCM

razvoj otokaProjekt od 40 milijuna kuna: završena rekonstrukcija i dogradnja luke Cres, novi vanjski lukobran sada je dugačak 185 metara

11. kolovoza 2021. - 13:09

Završetkom rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, u sklopu projekta vrijednog 40 milijuna kuna, osigurana je bolja povezanost naseljenih otoka creskog arhipelaga te su postavljeni temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, izvijestili su u srijedu iz Županijske lučke uprave Cres.

Novi vanjski lukobran zapadnog dijela luke Cres dugačak je 185 metara i širok 6 metara, a 280 metara dugačak kopneni dio luke omogućava sigurniji pješački pristup iz centra grada.

Riječ o najvećem i najvažnijem projektu Županijske lučke uprave Cres od njenog osnutka. Od ukupne vrijednosti projekta, koja iznosi 40 milijuna kuna, gotovo 30 milijuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Kako navode iz lučke uprave, zahvaljujući prijevremenom završetku radova, grad Cres već ove sezone posjetioce dočekuje s većim kapacitetima za prihvat putnika i modernim uvjetima za nautičare.

Osobama smanjene pokretljivosti na raspolaganju je prilagođeni pristup mjestu ukrcaja, a vozilima dostave i hitnih službi dostupan je i prohodan putnički terminal.

Novoizgrađenim lukobranom osigurava se nužna zaštita akvatorija unutar luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra.

Uz to, postavljeni su temelji za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima, gospodarskim, medicinskim i obrazovnim centrima, naveli su iz creske lučke uprave.

24. travanj 2024 06:04