StoryEditorOCM

OSLOFJORDPrinova u floti Jadrolinije: u Norveškoj kupljen novi trajekt, uskoro stiže u Dalmaciju

Piše OM
13. veljače 2024. - 11:15

Nakon što je na svojim službenim stranicama objavila da će od ovog ljeta  ponovno povezivati Dubrovnik s Barijem, Jadrolinija je otkrila i ime broda kojeg namjerava kupiti za liniju preko Jadrana.

Naime, portal Dalmacija danas je poslala upit Jadroliniji na što je uslijedio brz odgovor, a prenosimo ga u cijelosti: 

“Jadrolinija je trenutno u procesu priključenja broda Oslofjord svojoj floti prvenstveno radi održavanja međunarodnih linija, a ne isključujući opciju uključenja u lokalne državne linije. Brod očekujemo u Hrvatskoj krajem ovog mjeseca nakon čega odlazi u brodogradilište na osnovne prilagodbe vizualnom identitetu Jadrolinije, te potom i uključenje u putnički pomorski promet.

Riječ je svakako o brodu kojeg s ponosom očekujemo te koji će predstavljati značajno unapređenje usluge, komfora i sadržaja kojeg nudimo našim putnicima, ali i ne manje bitno, jačanje pozicije Jadrolinije u međunarodnom dijelu poslovanja”, napisali su iz Jadrolinije.

Brod Oslofjord izgrađen je 1993. u švedskom brodogradilištu Bruce Shipyard, opremljen je u Norveškoj, a potpuno renoviran 2014. u Finskoj. Njegov matični brodar do sada je bio Norveški Fjordline, a plovio je iz Sandefjorda u Norveškoj do Stromstada u Švedskoj. Za taj mu je put prosječno trebalo 2 sata i 30 minuta plovidbe.

Ime je dobio po fjordu na jugoistoku Norveške. Fjordovi su inače morska područja koja su okružena kopnom s tri strane, i najčešće se radi o strmim padinama. Dugačak je 134,40 metara, prosječna brzina mu je 17, iako može ploviti i brzinom od 19 čvorova, a prima 1.800 osoba i 350 automobila. Brod je to kojeg pokreću dva motora.

Zanimljivo, putničke kabine koje je brod izvorno posjedovao, uklonjene su tijekom renovacije 2014. kako bi se dobilo na prostoru za sjedala i komforu putnika. Uz navedeno, Oslofjord ima i igraonicu za djecu, kasino aparate, ali i veliki Duty Free shop.

Krajem listopada 2023. odvozio je zadnju vožnju na svojoj standardnoj liniji, pa se postavlja logično pitanje – je li se već tada znalo da uskoro stiže u Hrvatsku?

Posljednja vožnja trajekta Oslofjord iz 24. listopada 2023. zabilježena je i na YouTubeu, gdje je u opisu naglašeno kako je protekla u ‘tužnom raspoloženju’, jer na toj liniji od tada preostaje samo jedan jedini trajekt, prenosi Dalmacija danas.

06. travanj 2024 17:39