StoryEditorOCM

sretan rođendanPomorski fakultet u Rijeci slavi veliki jubilej, u 75 godina promovirali su 14.000 studenata

Piše M. I.
15. travnja 2024. - 11:31

Pomorski fakultet Rijeka slavi 75 godina kontinuiranog djelovanja povodom čega je održana svečana akademija, objavili su na stranicama Grada Rijeke.

O povijesti i sadašnjosti Pomorskog fakulteta govorila je dekanica Ana Perić Hadžić koja je podsjetila na sve ključne trenutke u razvoju ovog, na međunarodnoj pomorskoj sceni poznatog i priznatog visokog učilišta, od osnutka, 1949. godine, kada je s radom počela Visoka pomorska škola. Tijekom 75 godina djelovanja na Pomorskom fakultetu ukupno je promovirano više od 14.000 diplomanata iz cijele Hrvatske i iz 24 države svijeta te je obranjeno više od 250 znanstvenih magistarskih i doktorskih radova.

Kroz svoju povijest Pomorski fakultet u Rijeci je u obrazovne procese kontinuirano uvodio tehnološka dostignuća, nove metode i modele učenja, s posebnim naglaskom na učenje kroz rad i stjecanje praktičnih vještina. Studenti danas osim predavanja u klasičnim učionicama svakodnevno stječu pomorske vještine na brodskim simulatorima i koriste mogućnosti virtualne brodske strojarnice, što predstavlja najmodernija nastavna pomagala u pomorskoj djelatnosti uopće.

U sklopu programa proslave, na Korzu, na postamentima ispred zgrade Grada Rijeke, početkom travnja bila je postavljena izložba "Znanjem plovimo svijetom". Na dvadeset bogato ilustriranih panoa prikazano je naslijeđe fakulteta, studijski programi, studentske aktivnosti i postignuća, resursi za učenje i istraživanje, znanstveni rad i suradnja s industrijom i međunarodnim institucijama, ističući doprinos pomorskom gospodarstvu i društvu u cjelini. Obilježavanje se nastavlja danas, promocijom diplomanata iz generacije 2022./2023. godine.

Pomorski fakultet bogatim programom obljetnice šalje jasnu poruku da poštuje prošlost, ali i nastavlja s misijom obrazovanja, istraživanja i suradnje, ostajući predan viziji rasta vrhunske znanstveno-nastavne ustanove na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

28. travanj 2024 15:10