StoryEditorOCM

video i foto‘Ples jedara i svjetla‘ kao veliko finale festivala ‘Dani u vali‘: u atrakciji su uživali otočani i njihovi gosti

Piše Ljubica Vuko
25. rujna 2022. - 07:59

Kad budete gledali fotografije koje je kolega Duje Klarić snimio u subotu navečer na završnici programa na moru festivala "Dani u Vali", koji se od 22. do 25. rujna 2022 održava u Starom Gradu na otoku Hvaru, zamislite još kako čujete glazbu i pratite igru svjetla na jedrima I brodovima koji kruže valom.

Upravo taj posebni ugođaj je posjetiteljima ovog festivala brodova, mora i mornara pružala velika noćna parada "Ples jedara i svjetla" uz svjetlosne efekte i glazbu. Dio toga može vam dočarati i naš kraći video zapis.

Zbog prognoze lošeg vremena u nedjelju i najave jakog juga na Jadranu, više je brodova isplovilo ranije tokom dana prema svojim lukama tako da na noćnoj paradi nisu sudjelovali svi koji su u četvrtak došli na 4. međunarodni Festival brodova, mora i mornara "Dani u Vali" – Stari Grad 2022. u organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, Grada Staroga Grada i Turističke zajednice Staroga Grada.

Na festivalu su inače bile tradicijske barke iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara.

image
Duje Klarić/Cropix

Ali iako s manjim brojem brodova od očekivanog, "Ples jedara i svjetla" privlačio je pažnju domaćih ljudi, kao i gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

Posebice je bilo dosta turista i sudionika festivala iz Slovenije koja je na ovogodišnjim "Danima u Vali" bila zemlja partner i specijalno počašćeni gost.

U organizaciji nautičke revije i portala eMorje, Republiku Sloveniju su predstavljale posade nekoliko tradicijskih brodova uz podršku Pomorskog muzeja »Sergej Mašera«, Fakulteta za pomorstvo i promet te Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i Turističkih zajednica Izole i Portoroža.

image
Duje Klarić/Cropix

Riva je bila prepuna, nekoliko redova ljudi bilo je uz obalu, svi su tražili što bolju poziciju kako bi pratili noćnu paradu, gotovo svakome u rukama su bili mobiteli kojima su fotografijama i videozapisima bilježili ples jedara i svjetla, uz glazbene arije, čuvajući tako i uspomene na jednu lijepu i nesvakidašnju večer.

Bio je na ovogodišnjim "Danima u Vali" niz zanimljivih atrakcija kako onih vezanih uz pomorsku baštinu tako i morske delicije i zabavni program, ali zacijelo će noćna parada brodova u starogradskoj vali sudionicima festivala i posjetiteljima Staroga Grada ostati nezaboravna. Sve do novog "Plesa jedara i svjetla" na idućim "Danima u Vali" koji bi se trebali održati 2024. godine.

image
Duje Klarić/Cropix
26. travanj 2024 18:23