StoryEditorOCM

BIJELA FLOTAUskoro stiže u Hrvatsku: otkriveno ime novog, do sada najvećeg Jadrolinijinog trajekta

Piše OM
23. veljače 2024. - 10:26

Nakon što je u ponedjeljak, 12. veljače odjeknula vijest da je riječka Jadrolinija nabavila do sada najveći trajekt, mnogi su s nestrpljenjem iščekivali i saznanje o njegovom "dalmatinskom" imenu.

Prema za sada neslužbenim informacijama od dobro upućenih izvora, trajekt "Oslofjord", dobiva pravo dalmatinsko ime - zvat će se "Dalmacija". Naravno, za službenu potvrdu pričekat ćemo odgovor nacionalnog brodara Jadrolinije, piše Dalmacijadanas.

"Oslofjord" je izgrađen 1993. u švedskom brodogradilištu "Bruce Shipyard", opremljen je u Norveškoj, a potpuno renoviran 2014. u Finskoj. Njegov matični brodar do sada je bio norveški "Fjordline", a plovio je iz Sandefjorda u Norveškoj do Stromstada u Švedskoj.

Krajem listopada 2023. odvozio je zadnju plovidbu na svojoj standardnoj liniji, pa se postavlja logično pitanje - je li se već tada znalo da uskoro stiže u Hrvatsku?

"Jadrolinija je trenutno u procesu priključenja broda ‘Oslofjord‘ svojoj floti prvenstveno radi održavanja međunarodnih linija, a ne isključujući opciju uključenja u lokalne državne linije. Brod očekujemo u Hrvatskoj krajem ovog mjeseca nakon čega odlazi u brodogradilište na osnovne prilagodbe vizualnom identitetu Jadrolinije, te potom i uključenje u putnički pomorski promet".

image
Fjord Line

"Riječ je svakako o brodu kojeg s ponosom očekujemo te koji će predstavljati značajno unaprjeđenje usluge, komfora i sadržaja kojeg nudimo našim putnicima, ali i ne manje bitno, jačanje pozicije Jadrolinije u međunarodnom dijelu poslovanja", odgovorili su iz "Jadrolinije".

Brod je dugačak 134,40 metara, prosječna brzina mu je 17, iako može ploviti i brzinom od 19 čvorova, a prima 1800 putnika i 350 automobila. Brod je to kojega pokreću dva motora. Zanimljivo, putničke kabine koje je brod izvorno posjedovao, uklonjene su tijekom renoviranja 2014. kako bi se dobilo na prostoru za sjedala i komforu putnika".

image
Fjord Line
25. travanj 2024 23:03