StoryEditorOCM

veliki petakOd ranih jutarnjih sati čekalo se na ulaz u splitsku Peškariju, a bogata ponuda bila je i očekivana

Piše Merien Ilić
2. travnja 2021. - 11:16

Na Veliki petak katolički vjernici poste, a za one starije od 14 godina obvezan je i nemrs, znači obrok bez mesa. Stoga je riblji jelovnik svim katolicima danas i tradicija i obveza.

Veliki izbor ribe na Veliki petak bio je očekivan na splitskoj Peškariji. Već od ranih jutarnjih sati čekalo se na red ispred ulaza na kojem su dva zaštitara propuštala mušterije, sve bez problema i nervoze. Čak ni kolona nije bila prevelika kako to nekad zna biti, pa je u redu bilo po desetak ljudi.

Kod štandova s oboritom ribom vladala je manja gužva, no kod drugih štandova tražilo se svega. Trlje su se nudile od 40 do 60 kuna po kilogramu, ugor po 40, moli od 60 do 100 kuna, škarpina 150 kuna, saruni 20 do 30, lignjuni od 40, škampi uvijek najskuplji od 80 do 250 kuna, lignje također skuplje po 180 kuna, palamida 60, a najbolje su išle srdele po 20.


Gastro ribarnica Brač na Splitu 3 također je nudila odličan izbor ribe.

- Nudimo velike i male škampe, mole, hobotnice, sipe, lignje, pasa... Cijene su kao i običnim danima, ništa skuplje, ništa jeftinije. Asortiman je odličan kao što vidite. U 7 ipo su nam došli prvi kupci. Dosta svita traži gotova jela, pa uzimaju moliće u fritezi, papaline isto, na roštilj lubine, komarče... - kazuje nam prodavačica Ljiljana Jelavić.

Pitamo je što će ona za ručak.

- Ja sam tradicionalno spremila bakalar za danas. Ta navika mi je ostala još od mojih roditelja, pa se držim tradicije. A bit će malo i škampa na buzaru za guštat - kaže nam.

19. travanj 2024 03:55