StoryEditorOCM

dhmz raspisao natječajNevere i bonace ‘otkrivat‘ će 84 meteo postaje u Dalmaciji. Donosimo mapu s lokacijama, traže se izvođači projekta vrijednog ukupno 45 milijuna eura

Piše Toni Veljača
27. siječnja 2022. - 09:58

Vremenske prilike i neprilike u Dalmaciji vrlo skoro će pratiti nove meteorološke postaje. Naime, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) raspisao je natječaj za izgradnju novih, odnosno modernizaciju postojećih prizemnih postaja. Njih čak 84 bit će postavljene ili obnovljene na područjima četiriju dalmatinskih županija.

Konkretno, u Zadarskoj će biti postavljene ili modernizirane tri postaje, u Šibensko-kninskoj 18, u Splitsko-dalmatinskoj čak 44, dok će u Dubrovačko-neretvanskoj županiji niknuti njih 19. Više o ovom hvalevrijednom projektu, ispred DHMZ-a, rekao nam je Stjepan Ivatek-Šehdan.

- Radi se o automatskim postajama koje će biti postavljene u Dalmaciji na lokacijama južnije od Zadra, cijela priča dio je projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC".

Podsjetimo, taj projekt vrijedan je nešto više od 45 milijuna eura, od kojih je 85 posto financirano iz europske blagajne kroz Europski fond za regionalni razvoj. Preostali iznos financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je počeo još u listopadu 2017. godine s ciljem uspostave suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši i sustav meteoroloških radara - istaknuo je naš sugovornik.

Budući da će se radovi odvijati na ogromnom području, gradnja postaja podijeljena je na ukupno sedam grupa.

- Svaka od sedam definiranih grupa sadrži od osam do 16 lokacija na kojima su predviđena nova mjerna mjesta. Prema broju lokacija je određen je i rok za izvođenje radova, koji je u rasponu od 260 do 380 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao – naglasio je Ivatek-Šehdan.

image
Nove ili modernizirane lokacije 'strateški' su raspoređene DHMZ
DHMZ

Spomenimo i vrijednost projekta. Procijenjena vrijednost investicije koja će uključivati građevinsko-obrtničke i elektro-instalaterske radove s uključenim PDV-om je oko 27 milijuna kuna. Lokacije predviđene za gradnju novih postaja, tvrde iz DHMZ-a, ne mogu se mijenjati.

- Lokacije su definirane u suradnji s gradovima i općinama i nije planirano da se mijenjaju jer su za njih dobivene suglasnosti za izgradnju od vlasnika zemljišta – pojasnio je predstavnik Zavoda.

Rok za dostavu ponuda je 8. veljače, a DHMZ će s odabranim ponuditeljem sklopiti ugovor najkasnije u roku od 30 dana od dana izvršnosti odluke o odabiru.

Rok za dovršenje projekta je ljeto 2023. godine. Iz Zavoda su uvjereni u uspješan dovršetak projekta.

- Radovi će se odvijati usporedno u svim grupama kako bi meteorološke postaje bile što prije izgrađene. Rok za kraj projekta je definiran, a to je lipanj 2023. godine. Nemamo mogućnost da se radovi produže, pa sukladno s tim očekujem da će se sve napraviti u predviđenom roku – zaključio je Ivatek-Šehdan.

18. travanj 2024 07:54