StoryEditorOCM

Split eko 2021.Napunili kamion smeća: više od 80 ronilaca iz cijele Hrvatske i BiH čistilo podmorje ispred plaža Zenta i Ovčice

Piše Merien Ilić
5. lipnja 2021. - 16:38

Više od 80 ronilaca iz cijele Hrvatske i BiH sudjelovalo je ove subote u ekološkoj akciji čišćenja podmorja "Split eko 2021." u organizaciji Ronilačko-ekološkog kluba HVIDR-a Split, te u suradnji s Hrvatskim ronilačkim savezom, Gradom Splitom, Zajednicom tehničke kulture grada Splita, TZ Grada Splita i TZ Županije splitsko-dalmatinske.

Povod je bio Svjetski dan zaštite okoliša, a s njim i zaštita ekosustava mora, te podizanje svijesti o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice na svim razinama.

- Čistilo se podmorje ispred plaža Zenta prema Ovčicama, a iz mora je izvađen pun "Čistoćin" kamion raznoraznog otpada najviše stakla i plastike. Svake godine organiziramo jednu ovakvu masovnu akciju i odaziv je sve veći, no morali smo ipak stati s brojem sudionika zbog epidemioloških mjera iako u moru nema COVID-a - kroz šalu kaže Kamilo Čuljak, predsjednik Ronilačko-ekološkog kluba HVIDR-a Split.

image
Najviše je stakla i plastike, ali nađe se i automobilskih guma

Naglašava da je najveći naglasak ovakvih akcija na edukaciji.

- More nije mjesto za odlaganje otpada! Ovu lokaciju smo odabrali jer smo lani na kraju akcije zaključili da nismo završili posao jer je toliko otpada bilo u moru. Ipak, svijest o potrebi zaštite mora raste, pa nam se svake godine priključe brojni volonteri iz udruga i organizacija, te sami građani, ali i turisti, svi koji žele dati svoj doprinos društvenoj zajednici. Najdraže nam je kada nam dođu djeca koju je važno educirati na vrijeme o ekologiji, a oni s uživanjem sudjeluju u manifestaciji s nama, na obali - kazao je Čuljak.

REK HVIDR-a Split je od utemeljenja 1996. svake godine prisutan kako na sudjelovanju tako i na suorganizaciji ili pak samostalnoj organizaciji ronilačko-ekoloških akcija čišćenja. Ova ekološka akcija je jedna od njih dvadesetak koje se provode tijekom godine s ciljem zaštite ekosustava mora.

- Pod morem vam nema COVID-a, tamo smo svi sigurni. Nose se maske, ali samo ronilačke - poručio je veselo naš sugovornik.

20. travanj 2024 10:38