stdClass Object ( [id] => 1240784 [title] => Na Biograd Boat Show-u od štapne pente do brbljivog akumulatora: Za đir po štandovima motora i brodske opreme trebalo je kondicije [alias] => na-biograd-boat-show-u-od-stapne-pente-do-brbljivog-akumulatora-za-dir-po-standovima-motora-i-brodske-opreme-trebalo-je-kondicije [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godine korone očito su se svima popele na vrh glave, a lijepo vrijeme dodatno je poguralo izlagače i posjetitelje da dođu u velikom broju, pa je Biograd Boat Show ove godine ključao od šušura na štandovima s brodskim motorima i nautičkom opremom. Stoga je i đir tom trasom bio jednako zanimljiv kao i onom uz plovila.

Kada je o motorima riječ, ove je godine najmanji bio najprivlačniji, zahvaljujući ponajprije svom inovativnom i otkačenom dizajnu. Riječ je o francuskoj štapnoj penti na struju Temo 450, s tim da riječ penta u opisu nekako okomito strši kada je riječ o ovom vodoravnom pogonu, jer dugi debeli štap, u kojem je smještena baterija i koji je ujedno ručka za upravljanje, završava plastičnim zaštićenim propelerom. Za razliku od štapnog miksera, pravog brata po izgledu, ovaj štap stavite na rame kao veslo, budući da teži samo 4,9 kg, dođete do svoga “gumija” ili manje barke i na krmu ga pričvrstite na jednoj trećini dužine jednostavnim držačem. One preostale dvije trećine, uz nagib od 30 stupnjeva, taman urone propeler u more koliko treba. Pritisnete prekidač u ručki za držanje i Temo pokrene brod maksimalnom snagom od oko 2 KS. Slično kao pogon čamaca u Aziji, ali uz pomoć klasičnih motora.

Teleskopska funkcija

Kada je baterija puna, krstarećom brzinom moći ćete ploviti sat vremena. Bateriju ne morate vaditi iz štapa za punjenje, jer na njemu imate priključak koji radi na 220, 12 i 24 volta i koji je vrlo brzo napuni. Temo 450 uz to je i rastezljiv, od 130 do 170 cm, zahvaljujući ugrađenoj teleskopskoj funkciji, pa se lako prilagođava svakom plovilu, a u najmanjoj dužini sprema se u praktičnu torbu, koja se dobiva s njim i jednostavno prenosi. Do Biograda ga je prenijela i izložila šibenska tvrtka LOA, koja ga prodaje za 11 tisuća kuna plus PDV. Toliko je šašav i zgodan, da će naći svoje kupce.

---

image

Njemačke litijske baterije pametne su i pričljive

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naći će ih, naravno, i brojni izvanbrodski i unutarnji motori koji se, svaka čast struji, još uvijek čvrsto drže jakih pića, poput benzina i dizela. Na sajam su stigli aduti svih brendova u velikom rasponu snage, no posjetitelji su se u najvećem broju okupljali oko manjih i srednje jakih penti tražeći akcijske cijene ili dizajnerske inovacije.

Poput produžene i podebljane upravljačke ručke na pentama Mercury F20 ELH i F30 ELHPT, što su bile izložene na štandu Franka Marine. Jer, osim upravljanja i davanja gasa, u tu je ručku ugrađena i mala ručkica za šaltanje motora naprijed-natrag-ler, te prekidač up-down za trimanje motora. Dakle, iako je riječ o klasičnom upravljanju držanjem ručice, udobnost i funkcionalnost su značajno poboljšane, jer vam je dok plovite sve pri ruci. Uz to, obje pente su se nudile po akcijskoj cijeni: F20 za 27.018 kuna, umjesto 30.707 kuna, te F30 za 39.202 kune, umjesto 44.548 kuna. Zgodan spoj inovacije i privlačne akcije.

---

image

Evo, ovo je taj Echomap UHD2 52cv koji sve precizno vidi, pod morem i na površini

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tvrtka Motonavis, koja zastupa i prodaje pente Suzuki, na svom je štandu, pak, igrala na devizu trajno dobra cijena. I to vrlo uspješno, jer su istaknute cijene doista bile vrlo povoljne. Tako se, primjerice, popularni mali Suzuki DF2.5S nudio za samo 6364,31 kunu, a model Suzuki DF20A za 24.027 kuna. No, još veću pozornost plijenio je simpatični polietilenski kaić Whaly 210, idealan za bajbot. Osim praktičnosti i funkcionalnosti, te činjenice da se neće probiti kao gumenjak ako se iole jače nasloni na sike, tome u prilog ide i njegova težina od samo 46 kilograma. Dvoje ljudi ga zbog toga bez problema može podići, preokrenuti, negdje spremiti i vratiti u more. I istaknuta cijena od 5307,22 kune djelovala je privlačno, jednako tako i paket aranžman: Mali Whaly i mali Suzuki 2.5S, zajedno za 11.671,53 kune.

Velika bijela

Gamu uvijek popularnih i traženih penti Yamaha izložila je šibenska tvrtka Motonautika VM, a najviše pažnje plijenila je velika bijela. Naravno, moćna penta od 200 konja, a ne morski pas. Puna oznaka joj je F200 LCA/XCAW, puna cijena 182.462 kune, a puna brzina glisera kad mu se montira na krmi i nagazi gas – velika.

Na faktor gasa i brzine ne igra, pak, novi i robusni Nanni diesel namijenjen velikim jedrilicama i katamaranima koji je na sajmu predstavila tvrtka Pabulum. Njegov je moto veća snaga, uz veliku pouzdanost, pa je sa svojih 135 KS postao vjerojatno i najmoćniji sail-drive motor na tržištu. Ima nogu ZF, umjesto Nannijeve plave boje obojen je u bijelo. Možda da se s više optimizma prihvati cijena od 27.027 eura plus PDV. Moć košta, ali tko ima za jedrilicu od dvadesetak metara, ima i za motor.

Oni pak što imaju barku od šest-sedam metara, zastajkivali su pokraj španjolskih Sole Diesela na štandu tvrtke Dang. Jer njihov Mini 33, trocilindrični heavy duty koji može jako dugo i pouzdano brundati u kokpitu, stoji 59.500 kuna, a to se nekako i dade skucati sa zeru kredita.

Rasponi u cijenama, snagama i kvaliteti su veliki, jer je i tržište takvo, a svaki proizvođač cilja na neki njegov segment. Primjer smo vidjeli na štandu pulske tvrtke Navela koja zastupa prestižne Yanmare. A kako oni svoj prestiž vole stalno potvrđivati, to su opet učinili. Ovoga puta u vidu najmanjeg common rail motora na svijetu s oznakom 3JH40, koji je ponosno sjao od finalne uglađenosti. Ima 3-cilindra, razvija 40 KS pri 3000 o/min, a zahvaljujući common rail tehnologiji ostvaruje minimalnu potrošnju goriva i vrlo niske razine buke i emisije, gotovo bez dima i neugodnih mirisa. Uz to, ima i svu potrebnu elektroniku koja mu omogućuje kontrolu rada putem elektronske komande, bez sajli i kablova. Dakle, sve što đaku novog doba treba. Cijena mu je 12.584 eura plus PDV.

---

image

Najmanji svjetski common rail, Yanmar 3JH40, ima vrhunske odlike

Božidar Vukičević/Cropix
---

A kad se riješi pitanje pogona i otplovi na đitu, vremenom se pojave dva vječna problema: svakom brodu uvijek fali metar dužine i hladnoga pića. Potonji nedostatak, doduše, ubrzano otklanja tvrtka Sustavi Janković iz Hrvaca, specijalizirana za pretvaranje svakog slobodnog brodskog prostora u efikasan i štedljiv hladnjak. Vrlo velik, posve mali, srednje veličine..., doslovno po izboru. Lani su golemu pozornost izazvali svojim kompakt modelima, združenim isparivačima i kompresorima u maloj kocki, vrlo jednostavnim za ugradnju bilo gdje i iznimno učinkovitim. Ove su godine, pak, odlučili pojačati snagu nekih isparivača, pa su unutar pravokutnog i plosnatog inoks tijela ugradili dva, s dva ventilatora. Model je nazvan Force 80 Professional Plus, jer kad taj navali hladiti, svaki prostor zapremine od 500 litara izoliran sa samo 3 cm izolacije postaje punokrvi frižider. Ako je izolacija debela 5 cm, zapremina može rasti na 800 litara, a s debljom i više. Jer, rekli smo već, hladnog pića uvijek fali. A bome i ohlađene spize. Sve pogoni kompresor Danfoss BD 80F, upravljanje je potpuno digitalizirano, najveća potrošnja je 10 ampera struje od 12 volti na punoj snazi (samo dok se komora ne ohladi), a cijena 11.480 kuna plus PDV. Postoji split verzija, razvijena ugradnja kompresora i isparivača, ali također i model Force 80 Kompakt – sve u jednom tijelu, lako za ugradnju i jednako efikasno. Za 9800 kuna plus PDV.

Efikasni mini hladnjak

Što se najava tiče, Ante Janković nam je kazao da pripremaju mini rashladni sustav za male brodice, jer je Danfoss nedavno razvio nano kompresor, koji je malo veći od dvije kutije cigareta, a i dalje efikasno hladi. – Uparit ćemo ga s malim isparivačem, na kojem već radimo, i dobiti maleni sustav za hlađenje koji će se lako moći ugraditi i u brodice od pet metara – kaže Janković. Dakle, na idućem Biogradskom sajmu...

---

image

Stavi čašu gdje hoćeš, tu će i ostati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na štandu Garmina Zagreb bilo je izloženo sve što nautičaru ili ribolovcu treba da na moru uvijek zna gdje se nalazi, kojim kursom treba ploviti, gdje je dobra ribolovna pošta, i još puno toga. Poput pametnih satova, trolling motora, korisnih prijenosnih gadgeta. No, Garminov menadžer za digitalne platforme Tomislav Sinković prst je uperio u 5-inčni kombi ploter/sonder iz najnovije serije Echomap UHD2 52cv, koja još obuhvaća veću braću s ekranima od 7 i 9 inča.

– Osim što imaju iznimno jasan i oštar prikaz podmorja, ova tri uređaja čitaju i karte Garmin Navionics+ i Garmin Navionics Vision+ koje obiluju korisnim podacima, imaju vrhunski prikaz sa živopisnim bojama, a uz to se dnevno ažuriraju. Kupnjom uređaja dobiva se i jednogodišnja pretplata na te karte – objašnjava nam Sinković, te napominje da serija Echomap UHD2 podržava različite Garmin sonde za dvije vrste sonara, standardni i ClearVü sonar za skeniranje. Cijena izloženog 5-inčnog modela je 4390 kuna.

Da bi sonari radili, hladnjaci hladili, mobiteli se punili..., na brodu uvijek treba imati dovoljno struje, za što je nužno imati dobar servisni akumulator. Posljednjih godina sve češće litijski, budući da podnose iznimno duboka pražnjenja, uz vrlo velik broj ciklusa. Neki su modeli stigli i na sajamske štandove, a za oko nam je zapela linija akumulatora LiFePO4 njemačke tvrtke Forster. Na štandu tvrtke Riz-Itea Nautic iz Sukošana bili su naslagani jedan na drugi, raznih veličina i kapaciteta, od 12 i 24 volta. Model od 12 volti kapaciteta 100 Ah najčešće se traži kao servisna baterija, pa smo upitali voditelja prodaje Vitu Milankovića da nam kaže nešto više o njegovim karakteristikama.

Gušenje požara

– To vam je rasni nijemac po kvaliteti, ima ugrađeni battery monitoring, ali i bluetooth tehnologiju, pa se putem aplikacije koju skinete na stranicama Forstera lako povezuje s vašim pametnim telefonom. Tada možete očitati sve bitne podatke. Kolika je razina napunjenosti, koliko trenutno troši energije, koliko uz tu potrošnju preostaje kapaciteta, koliko je ciklusa napravio..., sve što vam treba. Jamstvo je pet godina, a može odraditi 3000 ciklusa, što je 8-9 godina kada bi ga svaki dan punili i praznili do kraja, a to na brodu osim ljeti na đitama nije slučaj. Pritom, pražnjenje može bez problema ići do 90 posto kapaciteta, pa ova baterija može zamijeniti olovnu ili AGM dvostruko većeg kapaciteta. Pritom teži samo 11 kilograma – zaključuje predstavljanje Milanković. Dodaje da nude i jednake baterije Forstera od 24 volta raznih kapaciteta. Dakle, uz jači solarni panel i dobru bateriju, nema brige za struju na brodu, makar na kopnu uveli i restrikcije.

Slovenska tvrtka Bonpet Systems sebi je, pak, u misiju stavila da se brodu uvede restrikcija od požara, noćne more svakog vlasnika plovila. Pa su razvili cijeli niz protupožarnih sustava koji će vatru zatući u začetku, mahom u motornom prostoru iz kojeg kreće golema većina brodskih požara, ali i u kuhinji gdje se također vatra rado začne. Njihove debele ampule s tekućinom koje se ugrade u prostor motora, ili u kuhinju, reagirat će rasprskavanjem čim požar počne gorjeti i tekućina iz nje, čija je formula njihova tajna, učas će ga ugasiti. Prednost je što ampula može stajati na svome mjestu i sigurno raditi 10 godina bez ikakvog održavanja, te što je priznata od strane Hrvatskog registra brodova kao adekvatna protupožarna zaštita. Cijena joj je 960 kuna, što je doista povoljno. Bonpet nudi i veće sustave od 6 i 12 litara u metalnim bocama za velike motorne prostore ili kabine na brodu, a sistem rada im je isti, osim što boca ne pukne nego ispusti tekućinu pod tlakom kroz ventil.

---

image

Slovenska tekućina, kad ampula prsne, ugasi požar u začetku

Božidar Vukičević/Cropix
---

A kad ugradite ampulu i riješite se straha od požara, dobro je nazdraviti čašom hladnog vina. Samo, naiđe li val, mogla bi se prevrnuti i pokvariti gušt. Nijemci to nikako ne vole, pa je njihova tvrtka Silwy razvila magnetski sustav koji će čašu čvrsto držati na stolu ili drugoj podlozi i po najvećim valovima. Tajna je u tankom okruglom magnetu ugrađenom na dno čaše, te podlošci za njezino odlaganje za koju se magnet čvrsto hvata. Jednostavno, lijepo dizajnirano i vrlo efikasno. Slovenska tvrtka BP Marine prodaje jednu lijepu Silwy vinsku čašu sa sigurnosnim sustavom za 24,95 eura, pa tko voli pijuckati na valovima....

Kontra inflaciji

Da bi pak lakše hodali po palubi bez klizanja, a i uživali u njezinoj ljepoti, brine se tikovina. Posljednjih godina mahom umjetna, koja se pokazala vrlo izdržljivom, funkcionalnom i esteski lijepom. Tvrtka Marine Decking Services iz Kostrene na svome je štandu izložila umjetnu tikovinu vrhunske kvalitete britanske tvrtke Beautiful Marine Floors, te ljepila i brtvila za njezinu montažu i druge namjene njemačke kompanije Tikal Marine System, vodeće u toj branši. – Kupci mogu sami napraviti šablone po našim uputama, dostaviti nam ih poštom i mi ćemo po njima napraviti sve dijelove. Poslat ćemo ih natrag kupcu koji ih želi sam zalijepiti zajedno sa svim potrebnim priborom i detaljnim uputama. Ili mogu sve prepustiti nama, po sistemu ključ u ruke – objašnjava nam Zlatko Marović, direktor kostrenske tvrtke. Dodaje kako je u prvom slučaju cijena 300 eura po metru četvornom plus PDV, a u drugom 380 eura plus PDV, kada se radi s obrubom oko svakog elementa kao kod prave tikovine. Ako se pak radi ravno, bez obruba, tada su cijene niže – 230, odnosno 300 eura plus PDV. Jamstvo za tikovinu je 10 godina.

---

image

Umjetnu tikovinu s jamstvom od 10 godina možete lijepiti sami ili kupiti uslugu ključ u ruke

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bilo je, naravno, na Biograd Boat Showu još mnogo toga što je vrijedilo vidjeti, provjeriti, isprobati i kupiti. Pogotovo što su gotovo svugdje bili istaknuti crveni natpisi Akcija! A kako inflacija ubrzano smanjuje vodostaje u svim novčanicima, velik broj posjetitelja odlučivao se malo izravnati tu razinu kupujući jeftinije sada ono što će im sutra, kad se približi iduća sezona, sigurno trebati i sigurno biti puno skuplje. U tom smislu, Biogradski sajam je uz sve ostale lijepe i zanimljive uloge imao i jednu ozbiljnu – antiinflacijsku. Vladi na znanje!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sajam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Sajam 2 0 13505 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-28 09:33:27 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-15 09:12:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-11-15 07:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 80 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na Biograd Boat Show-u od štapne pente do brbljivog akumulatora: Za đir po štandovima motora i brodske opreme trebalo je kondicije [metakey] => Biograd Boat Show, nautička oprema [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681481.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681478.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681479.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681480.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681482.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/28\/23681483.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Evo, ovo je taj Echomap UHD2 52cv<\/em> <\/em>koji sve precizno vidi, pod morem i na povr\u0161ini<\/p>","

Umjetnu tikovinu s jamstvom od 10 godina mo\u017eete lijepiti sami ili kupiti uslugu klju\u010d u ruke<\/em><\/p>","

Slovenska teku\u0107ina, kad ampula prsne, ugasi po\u017ear u za\u010detku<\/p>","

Stavi \u010da\u0161u gdje ho\u0107e\u0161, tu \u0107e i ostati<\/p>","

Njema\u010dke litijske baterije pametne su i pri\u010dljive<\/em><\/p>","

Najmanji svjetski common rail<\/em>, Yanmar 3JH40,<\/em> <\/em>ima vrhunske odlike<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:21","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_23681481_1920.jpg":"1920x1080","k_23681481_1280.jpg":"1280x1280","k_23681481_1024.jpg":"1024x1024","k_23681481_640.jpg":"640x640","k_23681481_480.jpg":"480x480","k_23681481_340.jpg":"340x340","k_23681481_220.jpg":"220x220","o_23681481_1280.jpg":"1280x1706","o_23681481_1024.jpg":"1024x1365","o_23681481_640.jpg":"640x853","o_23681481_480.jpg":"480x640","o_23681481_340.jpg":"340x453","o_23681481_220.jpg":"220x293","h_23681481_1280.jpg":"1280x854","h_23681481_1024.jpg":"1024x683","h_23681481_640.jpg":"640x427","h_23681481_480.jpg":"480x320","h_23681481_340.jpg":"340x227","h_23681481_220.jpg":"220x147","pp_23681481_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681481_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681481_640.jpg":"640x814","pp_23681481_480.jpg":"480x611","pp_23681481_340.jpg":"340x432","pp_23681481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23681478_1920.jpg":"1920x1080","k_23681478_1280.jpg":"1280x1280","k_23681478_1024.jpg":"1024x1024","k_23681478_640.jpg":"640x640","k_23681478_480.jpg":"480x480","k_23681478_340.jpg":"340x340","k_23681478_220.jpg":"220x220","o_23681478_1280.jpg":"1280x1706","o_23681478_1024.jpg":"1024x1365","o_23681478_640.jpg":"640x853","o_23681478_480.jpg":"480x640","o_23681478_340.jpg":"340x453","o_23681478_220.jpg":"220x293","h_23681478_1280.jpg":"1280x854","h_23681478_1024.jpg":"1024x683","h_23681478_640.jpg":"640x427","h_23681478_480.jpg":"480x320","h_23681478_340.jpg":"340x227","h_23681478_220.jpg":"220x147","pp_23681478_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681478_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681478_640.jpg":"640x814","pp_23681478_480.jpg":"480x611","pp_23681478_340.jpg":"340x432","pp_23681478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23681479_1920.jpg":"1920x1080","k_23681479_1280.jpg":"1280x1280","k_23681479_1024.jpg":"1024x1024","k_23681479_640.jpg":"640x640","k_23681479_480.jpg":"480x480","k_23681479_340.jpg":"340x340","k_23681479_220.jpg":"220x220","o_23681479_1280.jpg":"1280x1706","o_23681479_1024.jpg":"1024x1365","o_23681479_640.jpg":"640x853","o_23681479_480.jpg":"480x640","o_23681479_340.jpg":"340x453","o_23681479_220.jpg":"220x293","h_23681479_1280.jpg":"1280x854","h_23681479_1024.jpg":"1024x683","h_23681479_640.jpg":"640x427","h_23681479_480.jpg":"480x320","h_23681479_340.jpg":"340x227","h_23681479_220.jpg":"220x147","pp_23681479_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681479_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681479_640.jpg":"640x814","pp_23681479_480.jpg":"480x611","pp_23681479_340.jpg":"340x432","pp_23681479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23681480_1920.jpg":"1920x1080","k_23681480_1280.jpg":"1280x1280","k_23681480_1024.jpg":"1024x1024","k_23681480_640.jpg":"640x640","k_23681480_480.jpg":"480x480","k_23681480_340.jpg":"340x340","k_23681480_220.jpg":"220x220","o_23681480_1280.jpg":"1280x1706","o_23681480_1024.jpg":"1024x1365","o_23681480_640.jpg":"640x853","o_23681480_480.jpg":"480x640","o_23681480_340.jpg":"340x453","o_23681480_220.jpg":"220x293","h_23681480_1280.jpg":"1280x854","h_23681480_1024.jpg":"1024x683","h_23681480_640.jpg":"640x427","h_23681480_480.jpg":"480x320","h_23681480_340.jpg":"340x227","h_23681480_220.jpg":"220x147","pp_23681480_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681480_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681480_640.jpg":"640x814","pp_23681480_480.jpg":"480x611","pp_23681480_340.jpg":"340x432","pp_23681480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23681482_1920.jpg":"1920x1080","k_23681482_1280.jpg":"1280x1280","k_23681482_1024.jpg":"1024x1024","k_23681482_640.jpg":"640x640","k_23681482_480.jpg":"480x480","k_23681482_340.jpg":"340x340","k_23681482_220.jpg":"220x220","o_23681482_1280.jpg":"1280x1706","o_23681482_1024.jpg":"1024x1365","o_23681482_640.jpg":"640x853","o_23681482_480.jpg":"480x640","o_23681482_340.jpg":"340x453","o_23681482_220.jpg":"220x293","h_23681482_1280.jpg":"1280x854","h_23681482_1024.jpg":"1024x683","h_23681482_640.jpg":"640x427","h_23681482_480.jpg":"480x320","h_23681482_340.jpg":"340x227","h_23681482_220.jpg":"220x147","pp_23681482_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681482_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681482_640.jpg":"640x814","pp_23681482_480.jpg":"480x611","pp_23681482_340.jpg":"340x432","pp_23681482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23681483_1920.jpg":"1920x1080","k_23681483_1280.jpg":"1280x1280","k_23681483_1024.jpg":"1024x1024","k_23681483_640.jpg":"640x640","k_23681483_480.jpg":"480x480","k_23681483_340.jpg":"340x340","k_23681483_220.jpg":"220x220","o_23681483_1280.jpg":"1280x1706","o_23681483_1024.jpg":"1024x1365","o_23681483_640.jpg":"640x853","o_23681483_480.jpg":"480x640","o_23681483_340.jpg":"340x453","o_23681483_220.jpg":"220x293","h_23681483_1280.jpg":"1280x854","h_23681483_1024.jpg":"1024x683","h_23681483_640.jpg":"640x427","h_23681483_480.jpg":"480x320","h_23681483_340.jpg":"340x227","h_23681483_220.jpg":"220x147","pp_23681483_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681483_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681483_640.jpg":"640x814","pp_23681483_480.jpg":"480x611","pp_23681483_340.jpg":"340x432","pp_23681483_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38601019 Threads: 3 Questions: 7111333525 Slow queries: 3304907 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608705766 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/na-biograd-boat-show-u-od-stapne-pente-do-brbljivog-akumulatora-za-dir-po-standovima-motora-i-brodske-opreme-trebalo-je-kondicije-1240784 [printLink] => /om/vijesti/na-biograd-boat-show-u-od-stapne-pente-do-brbljivog-akumulatora-za-dir-po-standovima-motora-i-brodske-opreme-trebalo-je-kondicije-1240784?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349049 [name] => Biograd Boat Show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show [link] => /tag/biograd-boat-show ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641206 [name] => nautička oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 08:54:22 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticka-oprema [link] => /tag/nauticka-oprema ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sajam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na Biograd Boat Show-u od štapne pente do brbljivog akumulatora: Za đir po štandovima motora i brodske opreme trebalo je kondicije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681481.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Evo, ovo je taj Echomap UHD2 52cv koji sve precizno vidi, pod morem i na površini

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681481.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Evo, ovo je taj Echomap UHD2 52cv koji sve precizno vidi, pod morem i na površini

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681478.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Umjetnu tikovinu s jamstvom od 10 godina možete lijepiti sami ili kupiti uslugu ključ u ruke

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681479.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Slovenska tekućina, kad ampula prsne, ugasi požar u začetku

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681480.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Stavi čašu gdje hoćeš, tu će i ostati

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681482.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Njemačke litijske baterije pametne su i pričljive

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/28/23681483.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Najmanji svjetski common rail, Yanmar 3JH40, ima vrhunske odlike

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Godine korone očito su se svima popele na vrh glave, a lijepo vrijeme dodatno je poguralo izlagače i posjetitelje da dođu u velikom broju, pa je Biograd Boat Show ove godine ključao od šušura na štandovima s brodskim motorima i nautičkom opremom. Stoga je i đir tom trasom bio jednako zanimljiv kao i onom uz plovila.

Kada je o motorima riječ, ove je godine najmanji bio najprivlačniji, zahvaljujući ponajprije svom inovativnom i otkačenom dizajnu. Riječ je o francuskoj štapnoj penti na struju Temo 450, s tim da riječ penta u opisu nekako okomito strši kada je riječ o ovom vodoravnom pogonu, jer dugi debeli štap, u kojem je smještena baterija i koji je ujedno ručka za upravljanje, završava plastičnim zaštićenim propelerom. Za razliku od štapnog miksera, pravog brata po izgledu, ovaj štap stavite na rame kao veslo, budući da teži samo 4,9 kg, dođete do svoga “gumija” ili manje barke i na krmu ga pričvrstite na jednoj trećini dužine jednostavnim držačem. One preostale dvije trećine, uz nagib od 30 stupnjeva, taman urone propeler u more koliko treba. Pritisnete prekidač u ručki za držanje i Temo pokrene brod maksimalnom snagom od oko 2 KS. Slično kao pogon čamaca u Aziji, ali uz pomoć klasičnih motora.

Teleskopska funkcija

Kada je baterija puna, krstarećom brzinom moći ćete ploviti sat vremena. Bateriju ne morate vaditi iz štapa za punjenje, jer na njemu imate priključak koji radi na 220, 12 i 24 volta i koji je vrlo brzo napuni. Temo 450 uz to je i rastezljiv, od 130 do 170 cm, zahvaljujući ugrađenoj teleskopskoj funkciji, pa se lako prilagođava svakom plovilu, a u najmanjoj dužini sprema se u praktičnu torbu, koja se dobiva s njim i jednostavno prenosi. Do Biograda ga je prenijela i izložila šibenska tvrtka LOA, koja ga prodaje za 11 tisuća kuna plus PDV. Toliko je šašav i zgodan, da će naći svoje kupce.

---

image

Njemačke litijske baterije pametne su i pričljive

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naći će ih, naravno, i brojni izvanbrodski i unutarnji motori koji se, svaka čast struji, još uvijek čvrsto drže jakih pića, poput benzina i dizela. Na sajam su stigli aduti svih brendova u velikom rasponu snage, no posjetitelji su se u najvećem broju okupljali oko manjih i srednje jakih penti tražeći akcijske cijene ili dizajnerske inovacije.

Poput produžene i podebljane upravljačke ručke na pentama Mercury F20 ELH i F30 ELHPT, što su bile izložene na štandu Franka Marine. Jer, osim upravljanja i davanja gasa, u tu je ručku ugrađena i mala ručkica za šaltanje motora naprijed-natrag-ler, te prekidač up-down za trimanje motora. Dakle, iako je riječ o klasičnom upravljanju držanjem ručice, udobnost i funkcionalnost su značajno poboljšane, jer vam je dok plovite sve pri ruci. Uz to, obje pente su se nudile po akcijskoj cijeni: F20 za 27.018 kuna, umjesto 30.707 kuna, te F30 za 39.202 kune, umjesto 44.548 kuna. Zgodan spoj inovacije i privlačne akcije.

---

image

Evo, ovo je taj Echomap UHD2 52cv koji sve precizno vidi, pod morem i na površini

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tvrtka Motonavis, koja zastupa i prodaje pente Suzuki, na svom je štandu, pak, igrala na devizu trajno dobra cijena. I to vrlo uspješno, jer su istaknute cijene doista bile vrlo povoljne. Tako se, primjerice, popularni mali Suzuki DF2.5S nudio za samo 6364,31 kunu, a model Suzuki DF20A za 24.027 kuna. No, još veću pozornost plijenio je simpatični polietilenski kaić Whaly 210, idealan za bajbot. Osim praktičnosti i funkcionalnosti, te činjenice da se neće probiti kao gumenjak ako se iole jače nasloni na sike, tome u prilog ide i njegova težina od samo 46 kilograma. Dvoje ljudi ga zbog toga bez problema može podići, preokrenuti, negdje spremiti i vratiti u more. I istaknuta cijena od 5307,22 kune djelovala je privlačno, jednako tako i paket aranžman: Mali Whaly i mali Suzuki 2.5S, zajedno za 11.671,53 kune.

Velika bijela

Gamu uvijek popularnih i traženih penti Yamaha izložila je šibenska tvrtka Motonautika VM, a najviše pažnje plijenila je velika bijela. Naravno, moćna penta od 200 konja, a ne morski pas. Puna oznaka joj je F200 LCA/XCAW, puna cijena 182.462 kune, a puna brzina glisera kad mu se montira na krmi i nagazi gas – velika.

Na faktor gasa i brzine ne igra, pak, novi i robusni Nanni diesel namijenjen velikim jedrilicama i katamaranima koji je na sajmu predstavila tvrtka Pabulum. Njegov je moto veća snaga, uz veliku pouzdanost, pa je sa svojih 135 KS postao vjerojatno i najmoćniji sail-drive motor na tržištu. Ima nogu ZF, umjesto Nannijeve plave boje obojen je u bijelo. Možda da se s više optimizma prihvati cijena od 27.027 eura plus PDV. Moć košta, ali tko ima za jedrilicu od dvadesetak metara, ima i za motor.

Oni pak što imaju barku od šest-sedam metara, zastajkivali su pokraj španjolskih Sole Diesela na štandu tvrtke Dang. Jer njihov Mini 33, trocilindrični heavy duty koji može jako dugo i pouzdano brundati u kokpitu, stoji 59.500 kuna, a to se nekako i dade skucati sa zeru kredita.

Rasponi u cijenama, snagama i kvaliteti su veliki, jer je i tržište takvo, a svaki proizvođač cilja na neki njegov segment. Primjer smo vidjeli na štandu pulske tvrtke Navela koja zastupa prestižne Yanmare. A kako oni svoj prestiž vole stalno potvrđivati, to su opet učinili. Ovoga puta u vidu najmanjeg common rail motora na svijetu s oznakom 3JH40, koji je ponosno sjao od finalne uglađenosti. Ima 3-cilindra, razvija 40 KS pri 3000 o/min, a zahvaljujući common rail tehnologiji ostvaruje minimalnu potrošnju goriva i vrlo niske razine buke i emisije, gotovo bez dima i neugodnih mirisa. Uz to, ima i svu potrebnu elektroniku koja mu omogućuje kontrolu rada putem elektronske komande, bez sajli i kablova. Dakle, sve što đaku novog doba treba. Cijena mu je 12.584 eura plus PDV.

---

image

Najmanji svjetski common rail, Yanmar 3JH40, ima vrhunske odlike

Božidar Vukičević/Cropix
---

A kad se riješi pitanje pogona i otplovi na đitu, vremenom se pojave dva vječna problema: svakom brodu uvijek fali metar dužine i hladnoga pića. Potonji nedostatak, doduše, ubrzano otklanja tvrtka Sustavi Janković iz Hrvaca, specijalizirana za pretvaranje svakog slobodnog brodskog prostora u efikasan i štedljiv hladnjak. Vrlo velik, posve mali, srednje veličine..., doslovno po izboru. Lani su golemu pozornost izazvali svojim kompakt modelima, združenim isparivačima i kompresorima u maloj kocki, vrlo jednostavnim za ugradnju bilo gdje i iznimno učinkovitim. Ove su godine, pak, odlučili pojačati snagu nekih isparivača, pa su unutar pravokutnog i plosnatog inoks tijela ugradili dva, s dva ventilatora. Model je nazvan Force 80 Professional Plus, jer kad taj navali hladiti, svaki prostor zapremine od 500 litara izoliran sa samo 3 cm izolacije postaje punokrvi frižider. Ako je izolacija debela 5 cm, zapremina može rasti na 800 litara, a s debljom i više. Jer, rekli smo već, hladnog pića uvijek fali. A bome i ohlađene spize. Sve pogoni kompresor Danfoss BD 80F, upravljanje je potpuno digitalizirano, najveća potrošnja je 10 ampera struje od 12 volti na punoj snazi (samo dok se komora ne ohladi), a cijena 11.480 kuna plus PDV. Postoji split verzija, razvijena ugradnja kompresora i isparivača, ali također i model Force 80 Kompakt – sve u jednom tijelu, lako za ugradnju i jednako efikasno. Za 9800 kuna plus PDV.

Efikasni mini hladnjak

Što se najava tiče, Ante Janković nam je kazao da pripremaju mini rashladni sustav za male brodice, jer je Danfoss nedavno razvio nano kompresor, koji je malo veći od dvije kutije cigareta, a i dalje efikasno hladi. – Uparit ćemo ga s malim isparivačem, na kojem već radimo, i dobiti maleni sustav za hlađenje koji će se lako moći ugraditi i u brodice od pet metara – kaže Janković. Dakle, na idućem Biogradskom sajmu...

---

image

Stavi čašu gdje hoćeš, tu će i ostati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Na štandu Garmina Zagreb bilo je izloženo sve što nautičaru ili ribolovcu treba da na moru uvijek zna gdje se nalazi, kojim kursom treba ploviti, gdje je dobra ribolovna pošta, i još puno toga. Poput pametnih satova, trolling motora, korisnih prijenosnih gadgeta. No, Garminov menadžer za digitalne platforme Tomislav Sinković prst je uperio u 5-inčni kombi ploter/sonder iz najnovije serije Echomap UHD2 52cv, koja još obuhvaća veću braću s ekranima od 7 i 9 inča.

– Osim što imaju iznimno jasan i oštar prikaz podmorja, ova tri uređaja čitaju i karte Garmin Navionics+ i Garmin Navionics Vision+ koje obiluju korisnim podacima, imaju vrhunski prikaz sa živopisnim bojama, a uz to se dnevno ažuriraju. Kupnjom uređaja dobiva se i jednogodišnja pretplata na te karte – objašnjava nam Sinković, te napominje da serija Echomap UHD2 podržava različite Garmin sonde za dvije vrste sonara, standardni i ClearVü sonar za skeniranje. Cijena izloženog 5-inčnog modela je 4390 kuna.

Da bi sonari radili, hladnjaci hladili, mobiteli se punili..., na brodu uvijek treba imati dovoljno struje, za što je nužno imati dobar servisni akumulator. Posljednjih godina sve češće litijski, budući da podnose iznimno duboka pražnjenja, uz vrlo velik broj ciklusa. Neki su modeli stigli i na sajamske štandove, a za oko nam je zapela linija akumulatora LiFePO4 njemačke tvrtke Forster. Na štandu tvrtke Riz-Itea Nautic iz Sukošana bili su naslagani jedan na drugi, raznih veličina i kapaciteta, od 12 i 24 volta. Model od 12 volti kapaciteta 100 Ah najčešće se traži kao servisna baterija, pa smo upitali voditelja prodaje Vitu Milankovića da nam kaže nešto više o njegovim karakteristikama.

Gušenje požara

– To vam je rasni nijemac po kvaliteti, ima ugrađeni battery monitoring, ali i bluetooth tehnologiju, pa se putem aplikacije koju skinete na stranicama Forstera lako povezuje s vašim pametnim telefonom. Tada možete očitati sve bitne podatke. Kolika je razina napunjenosti, koliko trenutno troši energije, koliko uz tu potrošnju preostaje kapaciteta, koliko je ciklusa napravio..., sve što vam treba. Jamstvo je pet godina, a može odraditi 3000 ciklusa, što je 8-9 godina kada bi ga svaki dan punili i praznili do kraja, a to na brodu osim ljeti na đitama nije slučaj. Pritom, pražnjenje može bez problema ići do 90 posto kapaciteta, pa ova baterija može zamijeniti olovnu ili AGM dvostruko većeg kapaciteta. Pritom teži samo 11 kilograma – zaključuje predstavljanje Milanković. Dodaje da nude i jednake baterije Forstera od 24 volta raznih kapaciteta. Dakle, uz jači solarni panel i dobru bateriju, nema brige za struju na brodu, makar na kopnu uveli i restrikcije.

Slovenska tvrtka Bonpet Systems sebi je, pak, u misiju stavila da se brodu uvede restrikcija od požara, noćne more svakog vlasnika plovila. Pa su razvili cijeli niz protupožarnih sustava koji će vatru zatući u začetku, mahom u motornom prostoru iz kojeg kreće golema većina brodskih požara, ali i u kuhinji gdje se također vatra rado začne. Njihove debele ampule s tekućinom koje se ugrade u prostor motora, ili u kuhinju, reagirat će rasprskavanjem čim požar počne gorjeti i tekućina iz nje, čija je formula njihova tajna, učas će ga ugasiti. Prednost je što ampula može stajati na svome mjestu i sigurno raditi 10 godina bez ikakvog održavanja, te što je priznata od strane Hrvatskog registra brodova kao adekvatna protupožarna zaštita. Cijena joj je 960 kuna, što je doista povoljno. Bonpet nudi i veće sustave od 6 i 12 litara u metalnim bocama za velike motorne prostore ili kabine na brodu, a sistem rada im je isti, osim što boca ne pukne nego ispusti tekućinu pod tlakom kroz ventil.

---

image

Slovenska tekućina, kad ampula prsne, ugasi požar u začetku

Božidar Vukičević/Cropix
---

A kad ugradite ampulu i riješite se straha od požara, dobro je nazdraviti čašom hladnog vina. Samo, naiđe li val, mogla bi se prevrnuti i pokvariti gušt. Nijemci to nikako ne vole, pa je njihova tvrtka Silwy razvila magnetski sustav koji će čašu čvrsto držati na stolu ili drugoj podlozi i po najvećim valovima. Tajna je u tankom okruglom magnetu ugrađenom na dno čaše, te podlošci za njezino odlaganje za koju se magnet čvrsto hvata. Jednostavno, lijepo dizajnirano i vrlo efikasno. Slovenska tvrtka BP Marine prodaje jednu lijepu Silwy vinsku čašu sa sigurnosnim sustavom za 24,95 eura, pa tko voli pijuckati na valovima....

Kontra inflaciji

Da bi pak lakše hodali po palubi bez klizanja, a i uživali u njezinoj ljepoti, brine se tikovina. Posljednjih godina mahom umjetna, koja se pokazala vrlo izdržljivom, funkcionalnom i esteski lijepom. Tvrtka Marine Decking Services iz Kostrene na svome je štandu izložila umjetnu tikovinu vrhunske kvalitete britanske tvrtke Beautiful Marine Floors, te ljepila i brtvila za njezinu montažu i druge namjene njemačke kompanije Tikal Marine System, vodeće u toj branši. – Kupci mogu sami napraviti šablone po našim uputama, dostaviti nam ih poštom i mi ćemo po njima napraviti sve dijelove. Poslat ćemo ih natrag kupcu koji ih želi sam zalijepiti zajedno sa svim potrebnim priborom i detaljnim uputama. Ili mogu sve prepustiti nama, po sistemu ključ u ruke – objašnjava nam Zlatko Marović, direktor kostrenske tvrtke. Dodaje kako je u prvom slučaju cijena 300 eura po metru četvornom plus PDV, a u drugom 380 eura plus PDV, kada se radi s obrubom oko svakog elementa kao kod prave tikovine. Ako se pak radi ravno, bez obruba, tada su cijene niže – 230, odnosno 300 eura plus PDV. Jamstvo za tikovinu je 10 godina.

---

image

Umjetnu tikovinu s jamstvom od 10 godina možete lijepiti sami ili kupiti uslugu ključ u ruke

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bilo je, naravno, na Biograd Boat Showu još mnogo toga što je vrijedilo vidjeti, provjeriti, isprobati i kupiti. Pogotovo što su gotovo svugdje bili istaknuti crveni natpisi Akcija! A kako inflacija ubrzano smanjuje vodostaje u svim novčanicima, velik broj posjetitelja odlučivao se malo izravnati tu razinu kupujući jeftinije sada ono što će im sutra, kad se približi iduća sezona, sigurno trebati i sigurno biti puno skuplje. U tom smislu, Biogradski sajam je uz sve ostale lijepe i zanimljive uloge imao i jednu ozbiljnu – antiinflacijsku. Vladi na znanje!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Evo, ovo je taj Echomap UHD2 52cv koji sve precizno vidi, pod morem i na površini

Božidar Vukičević/Cropix

Umjetnu tikovinu s jamstvom od 10 godina možete lijepiti sami ili kupiti uslugu ključ u ruke

Božidar Vukičević/Cropix

Slovenska tekućina, kad ampula prsne, ugasi požar u začetku

Božidar Vukičević/Cropix

Stavi čašu gdje hoćeš, tu će i ostati

Božidar Vukičević/Cropix

Njemačke litijske baterije pametne su i pričljive

Božidar Vukičević/Cropix

Najmanji svjetski common rail, Yanmar 3JH40, ima vrhunske odlike

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/na-biograd-boat-show-u-od-stapne-pente-do-brbljivog-akumulatora-za-dir-po-standovima-motora-i-brodske-opreme-trebalo-je-kondicije-1240784 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0caea30b2fadfa2b10d90a6166f0ee46df51d6be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+Biograd+Boat+Show-u+od+%C5%A1tapne+pente+do+brbljivog+akumulatora%3A+Za+%C4%91ir+po+%C5%A1tandovima+motora+i+brodske+opreme+trebalo+je+kondicije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fna-biograd-boat-show-u-od-stapne-pente-do-brbljivog-akumulatora-za-dir-po-standovima-motora-i-brodske-opreme-trebalo-je-kondicije-1240784 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fna-biograd-boat-show-u-od-stapne-pente-do-brbljivog-akumulatora-za-dir-po-standovima-motora-i-brodske-opreme-trebalo-je-kondicije-1240784 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sajam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

SajamNa Biograd Boat Show-u od štapne pente do brbljivog akumulatora: Za đir po štandovima motora i brodske opreme trebalo je kondicije

Piše Miomir Štrbac
15. studenog 2022. - 08:23

Godine korone očito su se svima popele na vrh glave, a lijepo vrijeme dodatno je poguralo izlagače i posjetitelje da dođu u velikom broju, pa je Biograd Boat Show ove godine ključao od šušura na štandovima s brodskim motorima i nautičkom opremom. Stoga je i đir tom trasom bio jednako zanimljiv kao i onom uz plovila.

Kada je o motorima riječ, ove je godine najmanji bio najprivlačniji, zahvaljujući ponajprije svom inovativnom i otkačenom dizajnu. Riječ je o francuskoj štapnoj penti na struju Temo 450, s tim da riječ penta u opisu nekako okomito strši kada je riječ o ovom vodoravnom pogonu, jer dugi debeli štap, u kojem je smještena baterija i koji je ujedno ručka za upravljanje, završava plastičnim zaštićenim propelerom. Za razliku od štapnog miksera, pravog...

17. svibanj 2024 08:02