StoryEditorOCM

očuvanje bioraznolikostiLikovno-edukativna radionica za djecu: ‘Što je više ježinaca u Vranjicu, more je zapravo puno čistije‘

Piše Mia Sesartić
5. lipnja 2022. - 11:32

O posidoniji, morskoj travi ili lažini, o spužvama, meduzama, ježincima, morskim zvijezdama, prilipcima, mušulama, periskama, rakovima, ribama... i svem drugom morskom svijetu, govorio je malim Vranjičanima u mjesnom kulturnom centru profesor biologije i kemije Marin Mandić, inače tajnik udruge “Don Frane Bulić” iz Vranjica, koja je priredila likovno-edukativnu radionicu za djecu na temu promišljanja o važnosti zaštite mora i očuvanju bioraznolikosti.

Djeca su s pažnjom slušala što se sve nalazi u moru i oko njih, koje su zaštićene vrste i na koji način štititi prirodu koja nas okružuje, a neke su primjerke, poput školjki, mogli i pogledati. Išle su od ruke do ruke, pa su tako mogli naučiti koja je razlika između puževa i školjki, čuli su i kako se posidonija ili lažina ne smije čupati i kako je sve više ježinaca u moru zapravo pokazatelj da je more čistije.

– Je, ja san se već na jednoga uboja – uskliknuo je mali Vranjičanin i nasmijao okupljene tijekom uvodne videoprezentacije i priče.

– Smatram da je važno djecu od malih nogu učiti ekologiji kako bi postali svjesni velike važnosti bioraznolikosti tako da im sada već damo dobre temelje za budućnost. Ako sada odrastu u ekološki svjesne ljude, mislim da imamo sretnu budućnost. Na primjerima riba, školjaka i drugog morskog svijeta pokušao sam baš lokalno djelovati tako da uzmemo za priču baš te organizme koji su im poznati iz svakodnevnoga života, pa smo tako, među ostalim, pričali i o ježincima kojih ima sve više, što znači da je more u Vranjicu sve čišće – kazao nam je Mandić, nakon čega su mališani i na djelu u likovnoj radionici udruge pretočili sve ono što su naučili te su krenuli u izrađivanje velikog “plavog platna” koje će predstavljati more.

Materijala im, kaže Mariana Grubić, voditeljica likovne sekcije udruge, nije nedostajalo jer su od tvrtke “Karbon” dobili kolaž-papir, bojice, ljepila i drugo što je bilo potrebno za rad.

– Drago nam je da se “Karbon” odazvao na naš poziv, da prepoznaje ovakve projekte, drago nam je da su djeca nešto novo naučila i da su se pritom lijepo zabavila – kazala nam je poduzetnica i model Ina Barić Požnjak iz Zagreba, koja je bila inicijator ove suradnje i koordinator događanja.

– Željela bih i dalje raditi ovakve humanitarne programe, radionice i projekte, jer sam kao malena bila u Dječjem domu, pa uvijek želim pomagati gdje god to mogu kako bi sva djeca bila sretna – kazala je ova Zagrepčanka nadajući se kako će se ovakve akcije nastavljati i dalje. 

28. travanj 2024 06:18