StoryEditorOCM

riblja enciklopedijaKnjiževni kapitalac iz jadranskih plićaka i dubina: Jakov Dulčić i Marcelo Kovačić na 680 stranica detaljno su opisali 456 ribljih vrsta

Piše O.M.
19. ožujka 2020. - 15:22

U ožujku je iz tiska izašla znanstvena monografija Ihtiofauna Jadranskoga mora u izdanju izdavačke kuće Golden marketing - Tehnička knjiga iz Zagreba i Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Autori ovog vrijednog djela su prof. dr. sc. Jakov Dulčić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i dr. sc. Marcelo Kovačić, viši kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Oba autora su ugledni europski i svjetski stručnjaci ihtiolozi čiji je rad priznat na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

image
Prof. Jakov Dulčić sa svježe tiskanom knjigom

U ovom iz­vor­nom au­tor­skom djelu s ja­snim znan­st­ve­nim do­pri­no­som na po­dru­čju ih­tio­lo­gi­je i to u njegovom uvodnom dijelu je prikazana povijest poznavanja biološke raznolikosti ihtiofaune Jadranskoga mora te biološka raznolikost i sastav ihtiofaune Jadranskoga mora danas. U drugom dijelu su prikazana uputstva kako se koristiti ovom knjigom, a u trećem je dat pregled Jadranskih vrsta riba s ključem za određivanje.

image
Dr. Marcelo Kovačić je viši kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci

Bez nedoumica

U pregledu vrsta za svaku od njih 456 su navedeni: hrvatski naziv, znanstveni naziv, sinonimi, engleski naziv, veličina, izgled, obojenost, ekologija, biologija, rasprostranjenost i učestalost, važnost za ljude, ugroženost, zaštita i literature. Posebno su važni potpuno novoizrađeni ključevi za određivanje porodica, te ključ za određivanje vrsta.

Preuređeni ključ za određivanje riba je vrlo razumljivo objašnjen i jednostavan za korištenje. I potpunom laiku omogućava da u nekoliko koraka odredi porodicu i vrstu ribe te je malo toga ostavljeno subjektivnoj procjeni ili mogućoj nedoumici. To je svakako posebna vrijednost ovog djela.

U četvrtom dijelu prikazan je rječnik pojmova i kratica, a u petom popis korištene literature. Šesti dio daje popis autora fotografija te sedmi predstavlja kazala znanstvenih (latinskih) naziva svojti, hrvatskih naziva svojti te kazalo pojmova. Cijela knjiga ima sveukupno 680 stranica.

Ovo djelo je vri­jed­na po­la­zna točka za dalj­nja ih­tio­fau­ni­sti­čka is­tra­ži­va­nja Ja­dran­skoga pa i Sre­do­zem­noga mora. Istodobno do­no­si i pre­gled svih novih vrsta riba u Ja­dran­sko­me moru. Pojam nove ribe ne od­no­si se samo na no­vo­pri­do­šle vrste riba već i na sve one vrste čije je pri­su­stvo pot­vr­đe­no tek ne­dav­no i kao takve se nisu našle u po­sljed­njem slu­žbe­nom po­pi­su ja­dran­skih vrsta.

Duboki trag u znanosti

Recenzent prof. dr. sc. Mate Šantić s PMF-a u Splitu naveo je sljedeće:

- Ova znanstvena monografija važan je doprinos našoj oceanografskoj, ihtiološkoj i ribarstveno-biološkoj znanosti, ali i prirodnim znanostima uopće. Zasigurno će ostaviti duboki trag da ćemo u okviru prirodnih znanosti, posebice ihtiologije, moći govoriti o evolutnim fazama razvoja saznanja o ihtiofauni Jadranskoga mora, započevši s knjigom Ribe Jadrana prof. Tonka Šoljana iz 1948., preko knjige Jadranska ihtiofauna prof. Ivana Jardasa iz 1996., pa sve do ovog djela autora Jakova Dulčića i Marcela Kovačića.

Recenzetnica prof. dr. sc. Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu ovo znanstveno djelo smatra značajnim doprinosom poznavanju jadranske i sredozemne ihtiofaune obogaćeno svim novim saznanjima o promjenama kroz koje prolazi ihtiofauna u zadnjih dvadesetak godina.

- Djelo je izvorno, autorsko i trenutno ne postoji publikacija koja ovu tematiku sagledava na ovakav sveobuhvatan način. Smatram da je ova knjiga značajno znanstveno djelo koje pokriva nedostatak ovakve publikacije u ovom području ihtiološke znanosti u Hrvatskoj, ali i šire, navela je profesorica.

Svečana promocija knjige održat će se u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a bit će dostupna u knjižarama širom Hrvatske po cijeni od 320 kuna.

19. travanj 2024 04:15