StoryEditorOCM

POVRATAK KUĆIIzvađena propela s nasukanog broda ipak se vraća u Orebić! ‘Idemo po nju kamionom u Šibenik...‘

Piše Dora Lozica/DV
29. lipnja 2023. - 13:56

Nakon što je jučer, u brzinskoj akciji djelatnika na brodu za podvodne radove tvrtke Jadranski ronilački servis d.o.o., iz morskog dna velikom dizalicom izvađena i odnesena golema propela potonule "Boke", načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić poručuje da se propela vraća doma, u Orebić!

Iako Ivica Gulin, član Uprave i osoba ovlaštena za zastupanje Jadranskog ronilačkog servira, ističe kako ga niti jedan zakon ne sprječava odnijeti propelu ili bilo koji drugi dio nasukanog trgovačkog broda "Boke", načelnik Ančić nam otkriva kako je Šibenčanin bio spreman za suradnju i da će propelu vratiti.

"U dogovoru s gospodinom Gulinom koji je bio i više nego susretljiv, u subotu kamionom idemo po deponiranu propelu i vraćamo je nazad u Orebić. Priča se je li od tzv. gize ili mesinga, koliko vrijedi, nama u Orebiću vrijedi puno, da je od kartona išli bi po nju", poručio je načelnik Ančić.

Sličnog je mišljenja i Dario Krstičević, predsjednik Pomorsko-športske udruge Peliška jedra iz Orebića koja baštini i njeguje maritimnu kulturu poluotoka. Bez obzira na to što potopljeni trgovački brod "Boka" nije zaštićen od strane Ministarstva kulture, Krstičević smatra da je šibenska tvrtka trebala pitati dopuštenje za uzimanje propele. Vrijeme i brzina vađenja propele iz morskog dna svjedoči o činjenici da su djelatnici Jadranskog ronilačkog servisa znali kako rade nešto što možda ne bi trebali ili što se javnosti neće svidjeti.

"Vađenje propele je bilo rano ujutro, oko pet sati, izvađena je brzo, brod je krenuo nakon desetak minuta, da su kojim slučajem došli pola sata ranije, vjerojatno nitko ne bi primijetio", uvjeren je Krstičević te nastavlja - "Pozdravljam odluku načelnika da vrati propelu u Orebić, treba se vratiti nama, toj propeli nije mjesto u Šibeniku. Taj je brod više od 40 godina tu potopljen, poznata je ronilačka atrakcija, propele su dio te podvodne priče i nije u redu da netko sa strane dođe i jednostavno je, bez pitanja, pokupi".

image

Roko Štokov/FB

Roko Štokov/Facebook

"Krađa" propele, kako nezadovoljni Orebićani nazivaju ovaj potez šibenske firme, otvorila je diskusiju o tome gdje će propelu postaviti kad se jednom vrati u Orebić. "Boka" je bila veliki teretnjak od 100 metara dužine, 1981. godine nakon olujnog nevremena, nasukala se na u zaljevu Trstenica, a sporna propela nije bila pogonska, već je, kako se pretpostavlja, bila dio tereta, nosili su je drugom brodu za rezervu. Impresivne je veličine, teška između tri i četiri tone te se pretpostavlja da je izrađena od mesinga.

Orebićani već duže vrijeme predlažu da se propela izvadi, očisti i ulašti te postavi na povijesni Trg Mimbelli ispred Pomorskog muzeja u Orebiću. Jedan dio Orebićana se slaže, no neki ističu kako je baš propela, kao simbol industrijske revolucije, uništila jedrenjake glasovitog Pelješkog pomorskog društva, a na koncu i samo društvo kao i utjecaj i bogatstvo orebićkih kapetana. Krstičević se ne može odlučiti gdje bi propelu trebalo smjestiti.

"Činilo mi se zgodno postaviti je na Trg Mimbelli po uzoru na propelu ispred Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku što zaista lijepo izgleda. Onda je netko spomenuo kako je baš propela uništila Pelješko pomorsko društvo, a postavit ćemo je ispred muzeja posvećenog tom društvu, promislio sam kako je i to istina! Možda se može za nju pronaći neka druga lokacija, a možemo je jednostavno i vratiti u more", predlaže Krstičević.

Orebićani će na kraju odlučiti gdje će s golemom propelom, najvažnije je, kažu, da se vrati doma. Vjerojatno bi, da je šibenska tvrtka nije pokušala prisvojiti, zauvijek ostala pokraj potonule "Boke" najprije zbog veličine, a možda joj je upravo tu i mjesto.

28. travanj 2024 08:43