StoryEditorOCM

jadrolinijaIz Grčke stigla zamjena za trajekt Lastovo, novi brod u floti zvat će se Vela Luka

Piše M. I.
12. prosinca 2023. - 10:10

U flotu Jadrolinije stigla je prinova, treći brod iz Grčke za putnički prijevoz – Hermes, a koji sad nosi naziv mjesta jednog dalmatinskog otoka - Vele Luke, objavljeno je u Facebook grupi Brodovi u Rijeci, a prenosi pomorac.hr.

Brod je izgrađen 1997. godine u Japanu, dužine 108, a širine 17,5 m, mlađi je brat legendarnog Lastova i nema sumnje da će dobro doći za povezivanje dalmatinskih otoka.

"S ponosom možemo potvrditi da treći brod koji ove godine stiže iz Grčke kao dio Jadrolinijine bijele flote nosi ime Vela Luka. Brod je kapaciteta 680 putnika i 100 vozila. Bit će namijenjen splitskom plovnom području na trajektnoj liniji Split – Vela Luka – Ubli kao zamjena za brod Lastovo. Početak uključenja u plovidbu očekuje se u prvom kvartalu 2024. godine", kazali su iz Jadrolinije za Dalmaciju Danas. Usporedbe radi, Lastovo može primiti 500 putnika i 60 vozila.

Trajekt Lastovo jedan je od najstarijih Jadrolinijinih trajekata i pod zastavom Jadrolinije plovi od 1978. Lastovo je izgrađen 1969. u Japanu za japanskog naručitelja. Nakon što ga je Jadrolinija kupila 1978. dobio je i novi naziv, Partizanka, no, te iste godine ipak je preimenovan u Lastovo I. Godine 1998. Lastovo I mijenja naziv u Lastovo.

Dosadašnji dugi plovni vijek, povijest bogata raznim dogodovštinama i jednostavno navika, razlozi su zašto su za ovaj brod otočani posebno vezani. Na Facebooku postoji i grupa posvećena Lastovu naziva M/T Lastovo – trajekt koji živi vječno u kojoj članovi pišu i pričaju o njegovom značaju.

25. travanj 2024 04:00